FOTO Cine trebuie să instrumenteze dosarul în care Băsescu este urmărit penal pentru că ar fi şantajat-o pe Firea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Parchetul General unde a fost audiat în dosarul în care Gabriela Firea îl acuză de şantaj. Acestuia i s-a adus la cunoştinţă faptul că este urmărit penal. Surse judiciare au precizat că nu este de competenţa Parchetului General să ancheteze această cauză, care ar trebui instrumentată de DNA. Ministerul Public: „Traian Băsescu nu deţine funcţie publică”

UPDATE „Dacă ajunge cineva să-mi numere telefoanele, ajungem într-o situaţie ridicolă (se referă la declaraţia lui Tiberiu Niţu care a spus că fostul preşedinte a sunat la Parchet când a aflat de ancheta de la Nana - n.r.). Gabi Firea este în luna a opta. Ştiu ce înseamnă o femeie în luna a opta şi încerc să o tratez ca pe o femeie în situaţia domniei sale. În relaţia cu mine, trebuie să se hotărăscă: vrea să fie mama în luna a opta sau om politic. Dacă vrea, pot să-i fiu naş. Dânsa s-a prevalat de faptul că este mămică.  S-a făcut procedura, în care procurorul îţi spune că orice poţi să declari se poate întoarce împotriva ta. M-am dus cu un consituţionalist şi un penalist (la Parchetul General - n.r.) ”, a declarat Traian Băsescu în această seară. 

UPDATE Parchetul General arată într-un comunicat de presă că este de competenţa lor să soluţioneze acest dosar deoarece fostul preşedinte Traian Băsescu nu deţinea nicio funcţie publică în momentul în care s-a dispus urmărirea penală pe numele său.

 

„La momentul dispunerii efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian s-a avut în vedere faptul că acesta nu mai deţinea nicio funcţie publică, de natură a atrage competenţa de soluţionare a cauzei în raport de calitatea persoanei, fapt pentru care dispoziţiile art. 1 litera a) din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie nu sunt aplicabile; pe cale de consecinţă, nici dispoziţiile art. 131 din acelaşi act normativ”, se arată în comunicatul Parchetului.

Mai mult, sursa citată menţionează faptul că „Preşedintele României se bucură de imunitate penală, fapt pentru care nu a fost menţionată această calitate, în mod expres, în nicio dispoziţie procesual-penală”.

UPDATE 14.45 Surse judiciare susţin că parchetul competent să soluţioneze dosarul în care fostul preşedinte Traian Băsescu este acuzat de şantaj ar fi Direcţia Naţională Anticorupţie, conform articolului 1, litera a) din legea 78/2000 privind combaterea corupţiei, în baza căreia funcţionează DNA. 

Ce spune articolul 1 din legea 78/2000: 

(1) Prezenta lege instituie măsuri de prevenire, descoperire şi sancţionare a faptelor de corupţie şi se aplică următoarelor persoane: 

a) care exercită o funcţie publică, indiferent de modul în care au fost investite, în cadrul autorităţilor publice sau instituţiilor publice. 

„Tocmai de aceea dosarul în care Dan Dicaconescu a fost condamnat pentru şantaj a fost soluţionat de procurorii anticorupţie. În acea cauză au fost implicaţi primari, drept urmare dosarul a devenit automat de competenţa DNA”, au explicat sursele citate.

În cazul de faţă, atât Traian Băsescu, cât şi Gabriela Vrânceanu Firea exercitau funcţii publice la data sesizării penale. Mai exact, Băsescu era preşedinte, iar Gabriela Firea senator. „În cazul în care procurorii Parchetului General il vor trimite pe Traian Basescu în judecată pentru santaj, riscă restituirea dosarului pentru lipsă de competenţă în cecetarea faptei”, au mai arătat sursele citate.

UPDATE 12.15 „În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj”, se arată în documentul citat.

UPDATE 11.40 Avocatul Gabrielei Firea a spus, miercuri, la ieşirea de la Parchetul General, că „suspectul Traian Băsescu l-a ameninţat ieri pe procurorul general”.

„Eu nu pot să-l asist şi pe procurorul general, nu mă plăteşte”, a spus Bolcaş, care nu a dorit să menţioneze despre ce ameninţări este vorba.

Avocatul a mai spus că Traian Băsescu nu le-a reproşat nimic procurorilor, iar „toate lucrurile au decurs în cea mai strictă respectare a normelor de procedură”.

Bolcaş a adăugat că va exista o confruntare între Traian Băsescu şi Gabriela Firea numai dacă va stabili procurorul, precizând că este prematur să se pronunţe dacă va solicita el, în calitate de avocat, această confruntare.

UPDATE 11.20 După aproximativ de 20 de minute, Traian Băsescu a ieşit de la Parchetul General fără a face declaraţii în faţa presei.

Potrivit unor surse judiciare, fostului preşedinte i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru şantaj.

Mai mult, acesta le-ar fi cerut procurorilor un termen pentru a putea studia dosarul.

Ce este şantajul potrivit Noul Cod penal:

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

UPDATE 10.50 Fostul preşedinte Traian Băsescu a ajuns la Parchetul General. Acesta a intrat în sediul instituţiei fără a face declaraţii în faţa presei.

UPDATE 10.30  Lucian Bolcaş, avocatul Gabrielei Firea, a ajuns la sediul Parchetului General în jurul orei 10.20. Acesta s-a arătat mulţumit de faptul că procurorii au continuat cercetările în acest caz imediat după ce s-a ridicat imunitatea fostului preşedinte.

„Parchetul General a procedat absolut corect, în sensul că, imediat după ce a expirat imunitatea ce i s-a acordat preşedintelui, a dispus ridicarea cauzei şi continuarea cercetărilor in rem. În momentul de faţă am ajuns la faza în care s-a început urmărirea penală in personam, adică Traian Băsescu este suspect”, a precizat avocatul Bolcaş.

UPDATE Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, miercuri, că fostul preşedinte Traian Băsescu a sunat la „cabinetul” de la Parchetul General, după ce a fost pus sechestru pe terenuri din localitatea Nana, în dosarul în care se fac cercetări. Întrebat ce anume a cerut Băsescu, Niţu a răspuns: „Nu eu vă pot răspunde, cel care iniţiază un apel ştie de ce-l iniţiază şi pentru ce. (...). Nu am avut nicio discuţie cu dumnealui".

Întrebat în legătură cu audierea fostului preşedinte Traian Băsescu, Tiberiu Niţu a spus că este un dosar pe rolul Parchetului General şi că „procurorii desfăşoară activităţile astfel cum le-au stabilit”.

Niţu a mai spus, răspunzând unei alte întrebări, că procurorul care instrumentează dosarul lui Traian Băsescu, nu s-a plâns vreodată de vreo presiune şi că la el nu a ajuns nicio sesizare sau informare în acest sens.

Pe 30 decembrie 2014, anchetatorii au redeschis dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Traian Băsescu de şantaj, după ce fostul şef al statului a rămas fără imunitate. Asta după ce cercetările în acest dosar au fost suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu.

Parchetul General anunţa, pe 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele avea imunitate.

Mai exact, anchetatorii au constatat că în această cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, astfel că a fost dispusă, prin ordonanţă, suspendarea urmăririi penale. Articolul 84, alineatul 2 din Constituţie prevede că „preşedintele României se bucură de imunitate".

Această problemă a ajuns pe masa judecătorilor Curţii Consituţionale care au decis pe 13 noiembrie 2014 că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate este constituţională, respingând excepţia ridicată în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plângerea sa referitoare la faptul că ar fi fost şantajată de Traian Băsescu.

Excepţia de neconstituţionalitate a vizat dispoziţiile articolului 312 alineatul 2 din Codul de procedură penală, potrivit cărora "suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană".

Băsescu despre Firea: „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei”


Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". 

„Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie”. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea şantajistă" Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ţinut totodată să amintească prestaţia Gabrielei Firea din campania pentru prezidenţiale a lui Mugur Isărescu.

Gabriela Firea a reacţionat pe 14 aprilie, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest „act flagrant de intimidare a unui senator".

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc" legat de activitatea ei în Comisia Călăraşi.

„Aştept cu interes reacţiile instituţiilor statului şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului".

Ulterior, senatorul PSD a depus, pe 16 aprilie 2014, la Parchetul General, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus pe 17 aprilie la Parchetul instanţei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul şi a precizat că gestul este determinat de ameninţările pe care şeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite