Tragedia din Colectiv. Patronii clubului bucureştean, citaţi la Parchetul General
0Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, s-au prezentat, joi dimineaţă, la Parchetul General. Cei trei au fost citaţi pentru a li se aduce la cunoştinţă rezultatul expertizei efectuate în acest caz.
Cei trei patroni, cercetaţi în prezent în arest la domiciliu, sunt acuzaţi în acest caz de ucidere din culpă şi vătămare coroporală din culpă.
Totodată, la Parchet au fost chemaţi pentru prezentarea documentului şi patronii firmei de artificii, fraţii Cristian şi Daniela Niţă, precum şi unul dintre pirotehnişti, Viorel Zaharia, cercetaţi în dosar.
Bogdan Licu, procurorul general interimar al României, a declarat că expertiza cu toate datele, atât cele criminalistice, cele legate de construcţie, cât şi felul în care se comportă materialele la foc, a ajuns la parchet de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) pe 10 marti, potrivit news.ro.
Părţile din dosar vor avea la dispoziţie 10 zile ca să formuleze obiecţiuni la concluziile pe care le-au formulat experţii.
„Expertiza tehnică a sosit la noi la parchet săptămâna trecută. De aceea sunt dânşii acolo. Se va aduce la cunoştinţa părţilor, a experţilor. Aşteptăm răspunsurile dânşilor, eventualele obiecţiuni după care dosarul îşi va urma cursul”, a declarat Bogdan Licu
Licu mai spune că dosarul este unul foarte mare şi a necesitat un volum de muncă susţinut din partea anchetatorilor.
Conform unei expertize tehnice întocmite de un specialist în construcţii la solicitarea Parchetului General, Primăria sectorului 4 nu a efectuat, în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcţionat clubul Colectiv, în condiţiile în care a fost schimbată destinaţia spaţiului şi au fost executate lucrări de amenajare fără autorizaţii.
De asemenea, expertiza nu a identificat acte de control sau măsuri dispuse din punct de vedere al respectării legislaţiei nici din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, nici din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii Bucureşti.
În privinţa materialelor folosite pentru renovarea clubului Colectiv, specialişti precizează că a fost folosit un burete care are în componenţa sa şi spumă poliuretanică. Aceştia spun că spuma este combustibilă, uşor inflamabilă, iar în cazul în care arde degajă un fum gros care este toxic.
Mai mult, containerul instalat la intrarea în Colectiv era prost poziţionat, motiv pentru care cei care se aflau în club în momentul producerii incendiului s-au împiedicat şi au căzut chiar înainte de a ieşi afară. Concret, specialiştii au constata că ar fi existat o denivelare de 7 centimetri între container şi podea.
De asemenea, specialiştii precizează că cea de-a doua uşă de acces era închisă, iar din acest motiv tabla containerului a fost îndoită din cauza presiunii celor care încercau să iasă din club în momentul în care a izbucnit incendiul.
Tragedia din Colectiv, Bilanţul a ajuns la 64 de morţi
Un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie în clubul bucureştean Colectiv, chiar în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. În urma tragediei şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.
Trei dosare deschise în urma acestei tragedii
În urma tragediei, Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal care a fost preluat de Parchetul General. Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea - au fost puşi sub control judiciar, asta după ce au fost atât în arest preventiv, cât şi în arest la domiciliu.
Pe de altă parte, Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, precum şi artificierul Viorel Zaharia sunt şi ei urmăriţi penal.
Cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI, au fost plasaţi sub judiciar. De asemenea, ei au fost deja trimişi în judecată, însă dosarul a fost întors pe masa procurorilor de către magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti.
Piedone, urmărit penal de procurorii DNA
Şi fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone (foto), a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie, care au deschis un dosar penal pe numele acestuia. Alte două funcţionare din cadrul instituţiei sunt, de asemenea, vizate de anchetă. Concret, Piedone este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, dar şi de fals intelectual.
Mai exact, el este acuzat că în perioada 12 noiembrie 2014 - 30 ianuarie 2015, Piedone şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis un acord şi o autorizaţie de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL).
Pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi, el ar fi emis acordul şi autorizaţia de funcţionar, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţele legale necesare avizării. Cele două funcţionare sunt acuzate că l-ar fi sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, prin întocmirea, respectiv avizarea documentelor.