Tradiţii pierdute: uscatul prunelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţii pierdute: uscatul prunelor
Tradiţii pierdute: uscatul prunelor

Foarte puţine femei din judeţul Vâlcea se mai ocupă cu uscarea şi coacerea fructelor pentru a fi păstrate pe timpul iernii.

Fevronia Ganea (68 de ani), o localnică din satul Foleştii de Sus, povesteşte că a învăţat cu foarte mult timp în urmă, de la mama ei, cum se fac poamele. „Sunt mai multe metode, dar cea mai apreciată este coacerea prunelor în cuptorul de cărămidă. Prunele trebuie să fie alese cu grijă, să fie spălate şi curăţate.

Se face focul în vatră şi se aşază gratia cu prune în cuptor, pe jar. Prunele se învârt uşor, din timp în timp, pentru a nu se arde“, povesteşte bunica Fevronia. Pentru a coace un cuptor de poame, femeia pierde o zi întreagă. „Trebuie să ai mare grijă şi să păstrezi temperatura constantă, iar focul să fie cât mai mic. Acesta este secretul poamelor bine făcute: perpelirea pe îndelete“, a spus femeia.

O altă modalitate de păstrare a fructelor pentru iarnă este transformarea acestora în poame. Merele, perele şi chiar prunele trebuie spălate, tăiate în felii şi uscate pe gratie, la soare. „Acum, nimeni nu mai păstrează fructele aşa. Oamenii nu mai consumă poame, deşi gustul acestora este foarte bun“, a conchis bătrâna.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite