Tudorel Toader, mesaj voalat către Kovesi: „Orice persoană invitată la Comisia de anchetă trebuie să participe, indiferent de rang sau demnitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că orice persoană citată sau invitată de o comisie parlamentară de anchetă, indiferent de funcţie, trebuie să meargă la audieri. El a precizat că nu se referă la o persoană anume, deşi aluzia e clară, în condiţiile în care şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a refuzat de mai multe ori să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă dominată de PSD, motivând că s-ar încălca separaţia puterilor în stat.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, luni, pe Facebook, cu privire la solicitările Parchetului către CSM, de a fi sesizată Curtea Constituţională în privinţa disputei apărute pe tema documentelor solicitate de Comisia de anchetă a prezidenţialelor din 2009, că în virtutea principiilor constituţionale, activitatea acestor Comisii nu poate fi afectată de nicio „acţiune sau inacţiune".


"CCR a spus că Regulamentul respectă exigenţele Constituţiei. Prin urmare, loialitatea constituţională, regulă generală, valabilă pentru orice persoană invitată sau citată, persoană care nu poate să afecteze buna desfăşurare a Comisiei. Nu m-am referit la cineva în concret, la cineva anume. E valabil pentru orice persoană, indiferent de rang, de funcţie, de demnitate", a spus ministrul.

Anterior, el postase pe Facebook că loialitatea constituţională, "constând în ataşamentul faţă de regulile, principiile şi valorile constituţionale, exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare".„Loialitatea constituţională, constând în ataşamentul faţă de regulile, principiile şi valorile constituţionale, exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare!", a scris ministrul.

El face referire la refuzul Parchetului de a pune la dispoziţia Comisiei parlamentare de anchetă a unor documente care vizau cercetările efectuate în dosarul privind prezidenţialele din 2009, clasat de procurori.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a solicitat în 11 iulie Parchetului instanţei supreme dosarul deschis şi clasat, în urma afirmaţiilor lui Dan Andronic.

Pe 14 iulie, Parchetul a transmis Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 că nu poate da curs solicitării acesteia de a-i fi transmis în copie dosarul referitor la scrutin, invocând prevederi constituţionale, decizii ale CCR, dar şi faptul că activitatea unei comisii de anchetă parlamentară şi o anchetă judiciară nu pot interfera.

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, o sesizare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. De asemenea, procurorul general cere CSM să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

În replică, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a înaintat CSM o scrisoare prin care solicită respingerea cererilor formulate de Ministerul Public.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite