Fostul şef SIE Teodor Meleşcanu susţine că dosarul „Microsoft” de România a pornit de la FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările în dosarul de corupţie „Comisioane de milioane la nivel înalt“, în care DNA a cerut începerea urmăririi penale pentru nouă miniştri români, nu au pornit din România, ci din Statele Unite ale Americii, de la o anchetă FBI, a declarat duminică fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, la Digi24.

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Teodor Meleşcanu, în prezent candidat la alegerile prezidenţiale din 2014, a declarat duminică, la emisiunea ”Imparţial” de la Digi24, că dosarul ”MicrosoftGate” de România a fost demarat de anchetatorii FBI, care sunt în continuare implicaţi în cercetări.

„Nu se va stinge uşor. Afacerea n-a pornit la noi. Ancheta a venit din Statele Unite, aşa că nu e o treabă gestionată doar la noi, pe care să poţi să bănuieşti că e făcută pe criterii politice, cum s-a mai întâmplat de multe ori”, a spus Teodor Meleşcanu.

Acesta a adăugat că SIE nu a contribuit la această anchetă, ci a ţinut de FBI, Microsoft fiind o societate americană. „Iar în materie de corupţie, americanii nu glumesc deloc cu societăţile lor”, a explicat Meleşcanu.

Mesaj clar pentru politicieni

Întrebat ce părere are despre numărul mare de foşti miniştri care sunt implicaţi în dosar, acesta a invocat exemplul unui ministru, dintr-un guvern pe care a refuzat să-l precizeze, dar în orice caz se întâmpla pe la sfârşitul anilor 90 – începutul anilor 2000. Consilierul juridic al respectivului ministru i-a arătat un material şi l-a avertizat: „Dle ministru, dacă faceţi aşa, intraţi în puşcărie!”. Şi ministrul respectiv i-a răspuns râzând: „Mă, tu ai văzut vreodată un ministru din România în puşcărie?”

„De data aceasta, am văzut miniştri şi prim-ministru intrând la închisoare. De data aceasta, mesajul este foarte clar”, a completat Teodor Meleşcanu. 

Meleşcanu a spus că nu cunoaşte conţinutul dosarului Microsoft, dar nu crede că cineva şi-ar permite să ceară ridicarea imunităţii a nouă miniştri fără să aibă nişte dovezi solide din acest punct de vedere.

Dosar de anvergură şi mită de zeci de milioane de dolari

Daniel Funeriu şi Valerian Vreme s-au autosuspendat din Partidul Mişcarea Populară, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut începerea urmăririi penale împotriva lor, precum şi a altor şapte foşti miniştri, în dosarul „Comisioane de milioane la nivel înalt“.

Deşi nu au recunoscut acuzaţiile aduse de procurori în dosarul „Comisioane de milioane la nivel înalt” care a cutremurat din temelii clasa politică românească, având în vedere persoanele pentru care DNA cere aviz pentru declanşarea urmăririi penale, dar şi sumele pe care acestea le-ar fi luat mită, Daniel Funeriu (suspectat de abuz în serviciu) şi Valerian Vreme (abuz în serviciu) au făcut gestul de onoare pentru a nu afecta imaginea partidului din care fac parte şi s-au autosuspendat. 

DNA a anunţat vineri că nouă miniştri din Guvernul Năstase şi Guvernele Boc 1, 2 şi 3 sunt suspectaţi că au luat mită pentru a încheia contracte cu preţuri umflate, care au dus la păgubirea bugetului de stat cu zeci de milioane de dolari.

Este vorba despre contracte de achiziţionare a unor licenţe Microsoft în unităţile şcolare din România, de contracte pentru produse educaţionale Microsoft şi de contracte aferente derulării Programul „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI).

În acest caz, procurorii au cerut aviz de la preşedinte ţării, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale faţă de cei nouă foşti miniştri.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în acest dosar sunt vizaţi şi alţi demnitari, dar şi importanţi oameni de afaceri. Mai exact, acesta este doar începutul unui scandal care va zgudui serios mediul de afaceri şi clasa politică românească.


Pe aceeaşi temă:

„MicrosoftGate“ de România: DNA declanşează operaţiunea „Mâini curate“ în care sunt anchetaţi nouă foşti miniştri

Cutremur pe scena politică. DNA cere aviz pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri în dosarul „Comisioane de miliarde la nivel înalt”

Şeful SGG, chemat la DNA în dosarul licenţelor educaţionale

Corupţie la nivel înalt cu contracte de peste un miliard de euro. Este verificată activitatea a trei ministere

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite