UPDATE VIDEO Tentativă de mită la Guvern. Ministrul Şova a depus o plângere penală după ce administratorul unei firme i-ar fi oferit bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un timişorean ar fi încercat să-l mituiască pe ministrul Dan Şova FOTO Eduard Enea
Un timişorean ar fi încercat să-l mituiască pe ministrul Dan Şova FOTO Eduard Enea

Călin Roman, directorul general al companiei Selina din Oradea este acuzat de ministrul pentru marile proiecte, Dan Şova, că în timpul vizitei făcute în China, a încercat să îl mituiască pentru a obţine un contract vizând construcţia unui tronson de autostradă. Oficialul a depus o plângere la DNA, însă aceasta a fost declinată către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Omul de afaceri solicită procurorilor să fie audiat de urgenţă.

UPDATE Directorul grupului de firme Selina, Călin Roman, cere Parchetului Tribunalului Bihor să fie audiat şi confruntat cu ministrul Dan Şova, care l-a denunţat pentru o presupusă tentativă de mituire a sa, iar reprezentanţii grupului spun că "nu a existat nicio discuţie în sensul oferirii vreunei sume", potrivit Mediafax.


Grupul de firme Selina - al cărui director general, Călin Roman, a fost denunţat de ministrul Dan Şova pentru o presupusă tentativă de mituire a sa - a transmis, joi seară, un comunicat în care se arată că informaţiile vehiculate nu sunt reale, în sensul că în timpul întâlnirii dintre Roman şi ministru, la Beijing, "nu a existat nicio discuţie în sensul oferirii vreunei sume de bani", transmite corespondentul.

"În ceea ce priveşte informaţiile apărute azi (joi - n.r.), în mass-media, referitoare la o pretinsă tentativă de dare de mită, dorim să precizăm că nu a existat nicio discuţie în sensul oferirii vreunei sume de bani. În acest sens, ne-am pus la dispoziţia organelor de anchetă penală, solicitând audierea de urgenţă pentru orice fel de clarificări ar fi necesare în vederea lămuririi acestei situaţii", se arată în comunicat.

Documentul are ataşată şi o cerere adresată Parchetului Tribunalului Bihor, conform căreia directorul Călin Roman, prin avocatul Răzvan Doseanu, solicită audierea de urgenţă şi chiar confruntarea faţă în faţă cu Dan Şova.

"Solicit respectuos audierea mea de urgenţă pentru a da toate lămuririle necesare raportat la informaţiile apărute în mass-media, în legătură cu pretinsa faptă penală săvârşită de subsemnatul şi semnalată de către ministrul Dan Şova. Solicit, de asemenea, confruntarea de urgenţă cu numitul Şova Dan în situaţia în care există contradicţii între declaraţiile noastre", se arată în cererea transmisă Parchetului.

UPDATE  Aflat la Giurgiu, premierul Victcor Ponta a transmis un sfat atât pentru Dan Şova, cât şi pentru ceilalţi miniştri, prin care le spunea ca, în cazul în care există tentative de mituire a acestora, să se adreseze Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

„E sfatul meu şi pentru domnul Sova şi pentru ceilalţi miniştri: dacă se întâmplă să vina cineva cu o ofertă, să se ducă direct la DNA. M-a înştiinţat. Nu ştiu să va dau cazuri concrete, este un îndemn pe care l-am făcut tuturor miniştrilor, secretarilor de stat: «există vreo tentativă din partea cuiva, mergeţi imediat la DNA»”, a explicat premierul.

Întrebat dacă tentativa de mituire a ministrului Şova a avut loc în vizita sa din China, în luna iulie, Ponta a spus că din delegaţia care l-a însoţit nu a făcut parte niciun om de afaceri.

„Nu cunosc detalii. Eu nu am avut niciun om de afaceri în delegaţie cu mine în China. Atunci m-aţi criticat pentru asta, acum sper că nu mă criticaţi că nu am avut oameni de afaceri în delegaţie. Deci eu nu am avut niciun om de afaceri în delegaţie în China, poate a fost în altă vizită a domnului Şova”, a adăugat Victor Ponta.

Călin Roman ar fi încercat să-l mituiască pe Şova

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bihor, Cristian Ardelean, spune că plângerea ministrului Dan Şova privind o tentativă de mituire a sa este depusă împotriva omului de afaceri Călin Roman, la dosar fiind şi o carte de vizită a acestuia, iar cercetările sunt în fază incipientă.

Ardelean a afirmat că în dosar se află plângerea ministrului Şova şi câteva acte, printre care şi cartea de vizită a lui Călin Roman.

UPDATE Călin Roman este directorul general al firmei SC Selina SA, cu sediul în municipiul Oradea, firmă ce desfăşoară mai multe contracte cu statul privind întreţinerea şi modernizarea drumurilor din judeţul Bihor.

Societatea Selina a cumpărat în anul 2004 pachetul majoritar al societăţii Drumuri Bihor SA, deţinut de Consiliul Judeţean Bihor.

De asemenea, aceeaşi firma a câştigat prin licitaţie, în anul 2012, contracte de aproape 800.000 de lei fără TVA de la Primăria Oradea pentru a moderniza mai multe străzi din localitate, dar s-a ocupat şi de amenajarea reţelei de apă-canal din Oradea, precum şi de amenajarea Şoselei de Centură a municipiului.

Grupul de firme Selina îi aparţine lui Beniamin Rus. Acesta a declarat că acuzaţiile aduse lui Roman "nu sunt reale" şi că dacă ar fi avut astfel de intenţii ar fi mers el însuşi în China

"Călin Roman a fost într-adevăr în China. Eu trebuia să mă duc în China. Am fost invitat personal. Ştiam că merg Corlăţean şi Şova. Dacă aveam astfel de intenţii sau preocupări, mergeam şi discutam eu. Acuzaţiile care i se aduc domnului Roman nu sunt reale", a declarat Rus pentru MEDIAFAX.

Numele lui Beniamin Rus a fost legat în mai multe rânduri de câştigarea unor contracte publice, iar în 2010 a fost acuzat chiar de mituirea mai multor funcţionari locali din Maramureş, judeţ în care avea un contract de deszăpezire. Acuzaţia în acest caz a fost, însă, retrasă.

Grupul Selina cuprinde cinci firme - Selina S.R.L., Trameco S.A, Drumuri Bihor S.A., Selina Invest S.R.L. şi Selina Kurdistan -, specializate în construcţii, lucrări de infrastructură, transport si mecanizare, iar consorţiul are peste 1.500 de angajaţi şi peste 400 de utilaje şi echipamente, potrivit site-ului companiei.

Printre activităţile grupului se numără: construcţii civile şi industriale, restaurări de monumente istorice, lucrări de instalaţii, alimentare cu apă, canalizări, sanitare, electrice, încălzire şi climatizare, staţii de pompare şi staţii de epurare a apelor uzate, construcţii de drumuri şi autostrăzi, construcţii de poduri şi podeţe, construcţii hidrotehnice, îmbunătaţiri funciare, gospodărirea apelor, combaterea eroziunii solului, închideri de mine, ecologizări şi iazuri de decantare, transporturi şi mecanizare, închiriere utilaje, dezvoltare şi promovare imobiliară şi activităţi de turism.

DNA a decis declinarea soluţionării plângerii către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor deoarece cauza nu atrage competenţa Direcţiei Anticorupţie. 

Plângerea penală formulată de Şova a fost înregistrată la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pe 10 septembrie, potrivit unor surse judiciare.

Plângerea a fost înaintată Secţiei I Penală, pentru a fi verificată competenţa de soluţionare, însă după două zile DNA a trimis-o Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în vederea instrumentării cazului, au precizat aceleaşi surse.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare cel care ar fi încercat să-i dea bani ministrului Şova este Călin Roman.

"Acum o lună şi ceva când m-am întors din China am depus o plângere penală la DNA împotriva unui reprezentant al unei firme mari care a încercat să mă mituiască pentru a obţine un tronson de autostradă", a afirmat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova.

„A spus că are o promisiune de la cineva să-şi rezolve acest contract, dar că urma să dea o sumă de bani care să ajungă la mine. Şi propunerea era să îmi dea această sumă de bani direct, ca să nu mai folosească intermediari”, a declarat pentru Digi 24 Dan Şova.  

Ministrul nu a dezvăluit cine este cel care ar fi vrut să-l corupă.

El a mai spus că în momentul în care s-a întors din China, imediat ce a coborât din avion, l-a informat pe premierul Victor Ponta asupra acestei încercări de mituire.

"Poziţia premierului a fost simplă. A spus «sesizează DNA-ul imediat» şi am sesizat DNA-ul. În acest moment nu am informaţii de la DNA, dar nu e nefiresc pentru că, fiind în fază de cercetări prealabile şi probabil cerând nişte probe în China, durează puţin mai mult. Oricum a fost depusă (plângerea -n.r.) acum circa o lună şi curge. În mod cert va afla lumea când mă vor chema la o declaraţie", a mai spus Şova.

Până în prezent, DNA nu a comunicat nicio informaţie referitoare la acest caz. Ministrul Dan Şova a fost în vizită în China, alături de premierul Victor Ponta, la începutul lunii iulie.

Sursa video: Digi24

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite