UPDATE Omul de afaceri reţinut de DNA Ploieşti în dosarul Apa Nova a fost pus sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un om de afaceri, administrator al unei firme de publicitate, reţinut de DNA Ploieşti  FOTO Dana Mihai
Un om de afaceri, administrator al unei firme de publicitate, reţinut de DNA Ploieşti  FOTO Dana Mihai

Un om de afaceri, administratorul unei firme de publicitate, care a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, în dosarul Apa Nova, a fost plasat sub control judiciar. Alexandru Zamfir, administrator al SC Funvertising, este acuzat de evaziune fiscală şi de spălare de bani.

UPDATE Omul de afaceri Alexandru Zamfir, reţinut de DNA pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani în dosarul Apa Nova, fiind acuzat că, prin firma sa, emitea facturi false în favoarea Apa Nova, a fost pus sub control judiciar de către procurori.

Procurorii DNA Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi l-au pus, vineri, sub control judiciar pe omul de afaceri Alexandru Zamfir sub acuzaţiile de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi complicitate la spălare a banilor.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Alexandru Zamfir ar fi persoana care organiza scoaterea şi plasarea de bani din firmele implicate în dosar. Zamfir a refuzat să dea declaraţii în acest dosar. Sursele citate au spus că urmează ca procurorii să decidă dacă vor cere arestarea preventivă a suspectului sau dacă el va fi pus sub control judiciar.

Concret, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale în dosarul Apa Nova faţă de  Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, oamenii de afaceri Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu şi faţă de francezul Bruno Roche, fost director general al Apa Nova Bucureşti, acuzaţiile aduse celor patru fiind de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă.

Lavinia Săniuţă, audiată la DNA Ploieşti

Pe 12 octombrie, Lavinia Săniuţă, directorul general al SC Apa Nova Bucureşti, soţia fostului ministru de Interne Marian Săniuţă, a fost audiată la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti unde a dat declaraţii ca martor în dosarul de trafic şi cumpărare de influenţă în care este implicat numele companiei pe care o conduce.

La ieşirea din sediul instituţiei, aceasta a refuzat să facă declaraţii cu privire la prezenţa sa la DNA şi, întrebată despre ilegalităţile semnalate de către anchetatori în legătură cu activitatea companiei Apa Nova, Săniuţă le-a răspuns jurnaliştilor: „Ştiţi dumneavoastră?”.

Tot pe 12 octombrie a mai fost citat la DNA Ploieşti şi Mircea Macri, angajat al Apa Nova Bucureşti, care se ocupă de derularea contractului de concesiune încheiat între Primăria Capitalei şi operatorul de servicii de apă şi canalizare.

Atât Lavinia Săniuţă, cât şi Mircea Macri au fost citaţi iniţial pentru a da declaraţii la DNA Ploieşti încă din prima săptămână a lunii octombrie.

Lavinia Săniuţă este director general al Apa Nova Bucureşti din vara acestui an şi este, de asemenea, directorul Veolia România, din care face parte şi Apa Nova alături de alte companii membre ale grupului francez Veolia care au afaceri în domeniul furnizării de apă şi agent termic pe teritoriul României.

Ce audieri au avut loc în acest dosar

Până în prezent, în acest dosar au fost audiate şi alte persoane din conducerea Apa Nova, între care directorul executiv Mihai Savin, mai mulţi directori adjuncţi, dar şi liderul de sindicat şi şeful Direcţiei de pază din cadrul companiei.

Pe 24 septembrie, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii.

De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente şi de la sediul Apa Nova Ploieşti, care are contract cu autorităţile din municipiu.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite