Surse: Şpaga pentru fostul vicepreşedinte ASF s-ar fi dat în trei tranşe de 100.000 de euro, bani ascunşi în pungi sau cutii de cadouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Tudor Foto: Mediafax
Daniel Tudor Foto: Mediafax

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis vineri seara ca Daniel George Tudor, fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), ulterior vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şi Ovidiu Marian, fost secretar general al Senatului, să fie cercetaţi de DNA în arest la domiciliu, în dosarul de corupţie în care este implicată şi senatoarea Doina Anca Tudor.

Decizia nu este însă definitivă, iar procurorii DNA au anunţat că vor contesta încheierea de şedinţă.

DNA a cerut instanţei supreme arestarea preventivă a lui Daniel George Tudor pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi arest la domiciliu pentru Ovidiu Marian, acuzat de trafic de influenţă. Tudor este acuzat că ar fi primit bani penru a schimba rezultatele controlului desfăşurat la Carpatica Asigurări, potrivit unor surse judiciare.

„În perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, inculpatul Tudor Daniel George, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a primit de la administratorul firmei respective (denunţător în cauză), prin intermediul inculpatului Marian Ovidiu, suma de 300.000 euro pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri”, se spune în comunicatul DNA.

Ar fi cerut trei milioane de euro

Suma de bani amintită mai sus a fost remisă lui Tudor în trei tranşe de câte 100.000 euro," o primă tranşă, în mod direct, iar următoarele două tranşe, în mod indirect, prin intermediul soţiei sale Tudor Anca, senator în Parlamentul României, persoană care cunoştea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât provenienţa cât şi scopul pentru care erau remise aceste sume de bani". 

DNA cere ridicarea imunităţii parlamentare în cazul Ancăi Tudor.
„De precizat este faptul că iniţial, inculpatul Tudor Daniel George a pretins de la omul de afaceri, prin acelaşi intermediar, suma de 3 milioane de euro”, spune DNA.

Cum începe totul

Surse judiciare au explicat pentru Adevărul că totul începe în 2013, atunci când Ovidiu Marian l-a contactat pe Ilie Carabulea, cel care controlează Carpatica Asig pentru a discuta despre achiziţionarea de poliţe de asigurare tip „RCA” pentru autoturisme existente în parcul auto al Senatului. La acea discuţie, afaceristul s-ar fi plâns că firma are o situaţie financiară dificilă şi există un control al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în plină desfăşurare. A fost momentul în care Carabulea l-ar fi rugat pe Ovidiu Marian să-şi trafice influenţa pe lângă factorii de conducere din ASF.

Ovidiu Marian a avut mai multe discuţii cu Ilie Carabulea, în birou său din Senat, în biroul lui Carabulea şi într-o pensiune din Argeş. Afaceristul i-ar fi dat 500.000 de euro în 4 tranşe, de două ori câte 100.000 de euro la vila lui Ovidiu Marian din bucureşti, şi de două ori, o dată 100.000 de euro şi altă dată 200.000 de euro, într-o bancă din Bucureşti. Potrivit anchetei, 400.000 de euro au provenit din contul personal al lui Carabulea, bani care au fost retraşi ca „lichidităţi numerar”.

Traseul celor 300.000 de euro

Procurorii susţin că din aceşti bani, 300.000 de euro ar fi ajuns la Daniel George Tudor. Marian Ovidiu s-ar fi întâlnit cu Daniel George Tudor în biroul acestuia din ASF. Aici, Tudor i-ar fi scris pe un bileţel că ar fi de accord cu deturnarea rezultatului controlului la Carpatica Asig, în schimbul sumei de 3 milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, în martie-mai 2013,  Marian Ovidiu i-ar fi dat prima tranşă de bani lui Daniel George Tudor, 100.000 de euro. S-ar fi întâmplat pe o stradă din Bucureşti, într-un autoturism Porsche condus de  Daniel George Tudor. Banii erau într-o pungă de cadouri.

În aceeaşi perioadă, Marian Ovidiu ar fi avut două întâlniri cu Doina Anca Tudor, la indicaţia lui Daniel George Tudor, şi de fiecare dată i-ar fid at aproximativ 100.000 de euro. Prima dată în interiorul unui autoturism Fiat 500, condus de Doina Anca Tudor,a  doua oară pe stradă, moment în care banii au fost ascunşi într-o cutie de cadouri.
„În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor Daniel George a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii”, precizează DNA.

Ce spune Doina Anca Tudor

Senatorii vor discuta luni, la şedinţa Biroului Permanent, cerea DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării senatoarei Doina Tudor, a declarat vineri vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD). Senatorul liberal Doina Tudor, pe numele căreia DNA a cerut aviz de la Senat pentru arestare şi reţinere, a declarat că va ruga colegii să voteze ''corect'' şi a respins acuzaţiile de complicitate la luare de mită.

Tudor a declarat joi seara că îşi va ruga colegii să voteze "corect sau cum simt" şi a respins acuzaţiile aduse de DNA de complicitate la luare de mită în dosarul fostului vicepreşedinte al ASF.
"Am să-i rog (pe senatori – n.r.) să voteze corect sau cum simt după ce voi vorbi şi au citit dosarul. Mi se pare că e la latitudinea fiecăruia, eu nu pot să oblig pe nimeni şi nici nu cred că am de ce să mă umilesc sau să mă milogesc pentru că eu ştiu că sunt nevinovată, chiar nu am de ce", a declarat senatorul.
De asemenea, Doina Tudor a spus că se va prezenta în faţa Senatului şi că "situaţia dificilă" prin care a trecut în perioada menţionată în dosar este cunoscută de colegi pentru că a fost intens mediatizată.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite