România, criticată pentru relele tratamente aplicate romilor, corupţie şi discriminarea în educaţie, într-un raport al Departamentului de Stat american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romi

Relele tratamente şi hărţuirea romilor şi deţinuţilor de către Poliţia şi Jandarmerie, ineficienţa aplicării legilor privind discriminarea grupurilor minoritare şi neregulile în organizarea alegerilor se numără printre problemele majore ale României în privinţa drepturilor omului, se arată în raportul anual dat publicităţii miercuri de Departamentul de Stat american.

În plus, discriminarea sistematică a romilor le-a afectat accesul la educaţie adecvată, locuinţe, îngrijire medicală şi pe piaţa muncii, atrag atenţia Statele Unite.

Printre alte probleme se numără condiţiile inadecvate din închisori, dar şi tentativele continue ale unor lideri politici de a compromite independenţa sistemului judiciar, precum şi corupţia la nivel guvernamental, care este încă răspândită.

“Sistemul judiciar a luat măsuri pentru a pune sub acuzare şi pedepsi oficialii care au comis abuzuri, dar autorităţile au amânat în mod repetat procesele care vizează abuzuri ale poliţiei, care, în multe cazuri, au dus la achitări”, se adaugă în document.

“Ameninţări personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. Au existat informaţii constante despre violenţa şi discriminarea femeilor. Au existat nişte acţiuni şi afirmaţii antisemite, iar presa a continuat să publice articole antisemite”, se adaugă în document.

De altfel, ideile antisemite, rasiste, xenofome şi naţionaliste sunt răspândite în continuare online în ţară.

“Guvernul nu a luat măsuri efective pentru a returna bisericile greco-catolice confiscate în timpul regimului comunist”, se arată în documentul publicat pe site-ul Departamentului de Stat.

În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, agenţiile guvernamentale nu le-au oferit asistenţă adecvată şi chiar le-au neglijat. 

O altă problemă semnalată de SUA o reprezintă discriminarea minorităţilor sexuale şi a persoanelor infectate cu HIV, în special a copiilor.

Raportul notează şi că abuzarea copiilor prin muncă există încă în România.

Corupţia este persistentă, confiscarea averilor este greoaie

Corupţia, în special în rândul oficialilor, este o problemă care persistă în România, iar confiscarea averilor obţinute ilegal este greoaie şi întâmpină numeroase obstacole, avertizează Departamentul american de Stat în Raportul anual despre Drepturile Omului.

"Deşi legislaţia prevede pedepse penale pentru corupţie în rândul oficialilor, Guvernul nu a implementat eficient legea, iar autorităţile, inclusiv judecătorii, s-au implicat uneori în practici de corupţie fără a fi pedepsiţi", se arată în raport.

Documentul notează şi că imunitatea de care se bucură actuali şi foşti membri ai Guvernului care fac parte din Parlament a dus, în unele cazuri, la blocarea investigaţiilor.

De asemenea, darea de mită este comună în sectorul de stat, în special în sistemul medical, notează SUA.

În ceea ce priveşte procesele de corupţie, verdictele au fost adesea lipsite de constanţă, iar sentinţele au variat între infracţiuni similare.

De asemenea, aplicarea deciziilor instanţelor a fost îngreunată de probleme de procedură, în special în ceea ce priveşte confiscarea averilor.

Conflictele de interese, nerespectarea standardelor etice şi impunitatea în rândul administraţiei publice, în general, rămân probleme în toate cele trei puteri din stat.

Corupţia este foarte răspândită în procesul de licitaţii publice, atrag atenţia oficialii americani.

Legea prevede confiscarea averilor obţinute ilegal, însă judecătorii şi procurorii nu au ordonat acest lucru cu regularitate, iar capacitatea autorităţilor de a identifica aceste averi este sub standarde, subliniază Departamentul de Stat.

ANAF, care este însărcinată cu confiscarea, administrarea şi lichidarea bunurilor obţinute din infracţiuni nu are nici suficient personal, nici suficiente resurse. În plus, mecanismul de confiscare al acestor bunuri este greoi şi ineficient, scriu autorii raportului.

"Deşi legea oferă acces public la informaţiile guvernamentale privind procesul oficial de luare a deciziilor, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi presa s-au plâns în repetate rânduri că executivul aplică legea inadecvat şi fără constanţă. Guvernul şi Parlamentul au redactat şi adoptat legi în mod netransparent, iar Guvernul a continuat să impună un număr mare de ordonanţe guvernamentale fără analiza Parlamentului, ceea ce i-a crescut puterile legislative", avertizează Departamentul de Stat, care conchide că autorităţile nu repectă, adesea, legea care cere transparenţă în procesul decizional.

Discriminarea minorităţilor etnice sau sexuale este îngrijorătoare; abuzurile domestice reprezintă o problemă gravă

Discriminarea diverselor categorii etnice sau sexuale reprezintă încă un motiv de îngrijorare în România, atrage atenţia Departamentul american de Stat în Raportul anual despre Drepturile Omului.

"Avocatul Poporului are puteri limitate şi nicio autoritate pentru a apăra drepturile constituţionale ale cetăţenilor în cazuri care necesită acţiuni judiciare. Deşi Avocatul Poporului este singura instituţie care are dreptul să conteste ordonanţe de urgenţă la Curtea Supremă, nu a contestat o serie de ordonanţe controversate, în pofida apelurilor persistente ale societăţii civile", subliniază Departamentul de Stat.

În ceea ce priveşte Comisiile pentru Drepturile Omului ale celor două camere ale Parlamentului, membrii lor exprimă, de cele mai multe ori, opiniile partidelor lor politice în loc să se adreseze obiectiv problemelor.

Departamentul american de Stat notează şi că, deşi legea interzice discriminarea de orice fel, aceasta nu a fost aplicată eficient, iar femeile, în special cele rome sau din alte minorităţi, se confruntă adesea cu discriminări sau violenţe.

"Mediatizarea violului în grup din noiembrie 2014, căreia i-a căzut victimă o adolescentă dintr-o zonă rurală, a evidenţiat (...) tendinţa de a stigmatiza victimele violului. În consecinţă, un grup de ONG-uri au atras atenţia că este nevoie de o protecţie mai bună a victimelor violului, dar şi ca Guvernul să ofere consiliere psihologică gratuită, imediată, dar şi asistenţă legală supravieţuitorilor", subliniază autorii documentului.

În plus, violenţa împotriva femeilor, inclusiv abuzurile domestice, continuă să fie o problemă gravă, căreia guvernul nu i s-a adresat eficient. Tribunalele au judecat şi condamnat un număr mic de inculpaţi pentru violenţă în familie.

În ceea ce priveşte accesul la educaţie, Guvernul a segregat, practic, copiii romi şi i-a supus unor tratamente discriminatorii. Mai mult, autorităţile nu au aplicat adecvat legea care previne discriminarea persoanelor cu dizabilităţi, ceea ce rămâne o problemă în ţară, notează SUA.

De asemenea, abuzurile la care sunt supuşi copiii, dar şi neglijarea lor, reprezintă în continuare probleme grave în ţară, iar accesul opiniei publice la informaţii în acest sens este redus.

Discriminarea romilor continuă să fie o problemă majoră, iar mai multe ONG-uri care apăra drepturile acestei minorităţi au reclamat brutalitatea poliţiei. De asemenea, romii nu sunt primiţi sau nu beneficiază de servicii în multe locuri publice, nu se pot angaja şi nu primesc îngrijiri medicale adecvate.

"Stereotipurile şi limbajul discriminator la adresa romilor este răspândit. Jurnalişti şi mai mulţi înalţi oficial guvernamentali au făcut declaraţii considerate discriminatorii de unii membri ai comunităţii rome; Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a amendat o serie de persoane în consecinţă. Bannere, sloganuri şi cântece antiromi sunt răspândite, în special la evenimentele sportive de amploare, televizate. Reclame discriminatorii apar în continuare în presa scrisă şi pe internet", subliniază documentul.

Autorităţile americane notează şi că etnicii maghiari s-au plâns de discriminare în ceea ce priveşte posibilitatea de folosire a limbii materne, în special în tribunale şi în problemele administrative.

"ONG-urile afirmă că abuzurile Poliţiei şi discriminarea societăţii împotriva membrilor minorităţilor sexuale este comună şi că ostilitatea deschisă împiedică rapotarea unor cazuri de hărţuire şi discriminare", se arată în raport.

Pacienţii cu HIV sau SIDA sunt adesea discriminaţi în România, nu au acces adecvat la îngrijiri medicale de rutină sau la tratamente stomatologice, iar dezvăluirea datelor medicale confidenţiale privind starea lor de sănătate este rareori pedepsită. Problema este cu atât mai gravă în rândul copiilor, subliniază documentul.

Alegerile sunt marcate de nereguli; presa, atacată şi insultată de politicieni

Alegerile din România au fost marcate de o serie de posibile nereguli, afirmă Departamentul american de Stat în raportul privind Drepturile Omului, în care se precizează şi că o serie de politicieni, printre care Dan Voiculescu, Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta, au atacat anul trecut presa care îi critica.

"Mass media controlată de politicienii Dan Voiculescu (...) şi Sebastian Ghiţă ar fi atacat în mod repetat jurnaliştii care scriu despre afacerile lor despre despre activităţile guvernamentale orientate împotriva lor. Cei doi oameni politici deţin postul de televiziune şi de radio care găzduiesc majoritatea talk-show-urilor în care apar membri ai coaliţiei de guvernare", atrage atenţia Departamentul de Stat.

De asemenea, fostul premier Victor Ponta a lansat mai multe insulte şi acuzaţii nedovedite în conferinţele sale de presă şi pe Facebook la adresa jurnaliştilor şi presei. "El a acuzat jurnalişti de la publicaţii precum Ziare.com, Hotnews, Gândul şi România Liberă că sunt membri ai serviciilor de informaţii, că sunt plătiţi cu bani murdari sau că se eschivează de la plata taxelor. Jurnaliştii şi reprezentanţii ONG-urilor consideră că Ponta a încercat să submineze credibilitatea reporterilor independenţi şi să îi intimideze", subliniază raport.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, au existat o serie de posibile nereguli. Pe de o parte, faptul că cetăţenii au putut vota în afara localităţii de reşedinţă a permis partidului aflat la guvernare să crească artificial numărul de sufragii în unele sate izolate, au spus o parte dintre observatorii electorali citaţi de Departamentul de Stat. Pe de altă parte, la secţiile de vot din străinătate s-au format cozi lungi, iar mii de oameni nu au putut vota, ceea ce a dus la proteste de amploare.

Departamentul american de Stat publică anual un raport amplu consacrat situaţiei drepturilor omului în lume.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite