UPDATE Dosarul fraudelor bancare. Marius Locic, Ioan Creştin şi trei bancheri printre cei 20 de reţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zeci de ore de audieri anchetatorii au decis, vineri dimineaţă, reţinerea oamenilor de afaceri Marius Locic şi Ioan Creştin în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de lei. În cauză au fost emise în total 20 de ordonanţe de reţinere. Printre cei încătuşaţi se mai numără şi trei bancheri.

UPDATE Soţii Locic sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, aderare şi sprijinire de grup infracţional şi spălare de bani, potrivit Mediafax.

Avocatul lor a arătat că soţii Locic sunt cercetaţi pentru modul în care au vândut un imobil din cartierul bucureştean Dorobanţi. Apărătorul celor doi a mai spus că imobilul a fost vândut cu 6,4 milioane de euro unei societăţi, Prod Conserv. 

Totodată, avocatul a menţionat că, la audieri, procurorii nu le-au arătat soţilor Locic nicio dovadă care să probeze acuzaţiile ce le sunt aduse.

Întrebat despre implicarea soţiei lui Locic, avocatul a spus că aceasta a semnat în necunoştinţă de cauză actele de vânzare a imobilului. Avocatul a mai precizat că procurorii vor cere, vineri, Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a lui Marius Locic.

În jurul orei 03.00, Vasile Creştin, Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti şi notarul Paula Rosenberg, soţia lui Damian Drăghici, au plecat de la sediul DIICOT, după mai multe ore de audieri.

Procurorii au emis peste 10 ordonanţe de reţinere în dosarul fraudelor bancare, printre care una în cazul unui notar public, ceea ce atrage, după caz, competenţa Curţii de Apel.


UPDATE La audieri au fost aduşi notarul Paula Rosenberg, oamenii de afaceri Vasile Creştin şi Marius Locic, Dana Băjescu, director executiv BRD Dorobanţi, şi Adrian Marţiş, director executiv BRD Unirea.  

UPDATE Potrivit unui comunicat remis "Adevărul", Dumitru Creştin nu este implicat în cazul privind fraudele bancare şi nu este plecat din ţară, precizarea venind după ce s-a vehiculat informaţia potrivit căreia acesta ar fi plecat în Dubai. În comunicat se precizează că familia Creştin este compusă din trei fraţi (Vasile, Dumitru şi Ion) şi o soră. 

"Vă scriem ca urmare a numeroaselor articole publicate în ultima vreme în mass-media din România legate de fraudele bancare de 85 milioane de euro, în cadrul cărora a fost vehiculat numele lui Dumitru Creştin, ca fiind implicat în aceasta investigaţie. Dorim să atragem atenţia asupra câtorva aspecte importante: Familia Creştin este compusă din trei fraţi şi o soră, iar Dumitru nu este implicat în ancheta desfăşurată de DIICOT în cazul fraudelor bancare. Dumitru Creştin nu a luat niciun credit bancar pentru afaceri comune sau manageriate împreună cu fraţii săi. Prin urmare, Dumitru Creştin nu a fost perchezitionat sau cercetat de catre DIICOT în cazul fraudelor bancare în valoare de 85 de milioane euro şi se află în continuare pe teritoriul României", se arată în comunicatul lui Dumitru Creştin.

UPDATE Marius Locic: Sunt total nevinovat, nu am fraudat pe nimeni

Omul de afaceri Marius Locic a fost dus joi după-amiază de mascaţi la sediul Parchetului General. La intrare Locic le-a spus jurnaliştilor că este nevinovat.

"Vreau să vă spun că sunt total nevinovat în acest dosar al bancherilor sau al fraudelor despre care se tot spune pe toată media că există. Din punctul meu de vedere, în relaţia Locic-bancă nu există nicio fraudă. Din punctul meu de vedere, Locic nu a făcut decât un singur lucru: de a efectua afaceri specifice comerciale, iar referitor la ce observ pe toate televiziunile că s-a dat în ziua de astăzi (joi - n.r.) că au fost reevaluate, că sunt băncile înşelate, nu este adevărat. Toate băncile de la care Locic are credit au întâlniri lunare pentru relansarea activităţilor comerciale şi, spre surpriza dumneavoastră, băncile au, cel puţin faţă de mine, băncile au avut toată bunăvoinţa ca să relansăm toate afacerile. Toate creditele lui Locic sunt spre acordare pozitiv. (...) Dacă există fraude în sistemul bancar, nu au legătură cu Locic", a declarat omul de afaceri, potrivit Mediafax.

n momentul de faţă, sunt două pieţe mari: una în sectorul 2, Piaţa Basarabia, şi una în sectorul 1, Piaţa Gara de Nord, care, în momentul de faţă, începând de săptămâna viitoare, trebuie ca ele să înceapă investiţia. Cred sau am senzaţia că am deranjat pe cineva din sistemul legume-fructe din străinătate, pentru că nu cred că deodată a venit pe Locic în momentul când există aprobare dată de primării, buăvoinţă de partea băncilor. Referitor la toate credite la care se face referire, Locic nu a fraudat, Locic nu a făcut decât un singur lucru: să facă un business şi drept dovadă că am avut inspiraţie este că astăzi, 2012, ziua 13, am fost invitat zilele trecute de bănci, mi s-a dat răspuns pozitiv pentru relansarea tuturor activităţilor comerciale pe care eu le am în legătură cu ele", a mai spus Locic, în faţa sediului DIICOT.

UPDATE Volksbank: Cojocaru nu este audiat cu privire la activitatea sa în Volksbank

Volksbank a revenit cu precizări suplimentare în care arată că Lucian Cojocaru, actualul vicepreşedinte al băncii şi fost director în cadrul BRD, nu este audiat cu privire la activitatea sa în cadrul Volksbank România. 

"Volksbank are o echipă de management nouă, toţi membrii directoratului fiind numiţi după septembrie 2010. Frauda a fost identificată şi raportată autorităţilor în mai 2010. Banca oferă tot sprijinul autorităţilor în acest caz. Activitatea curentă a Volksbank se derulează în mod normal", se arată în precizarea băncii. 

UPDATE BRD: Cooperăm de mai multe luni cu autorităţile asupra anchetelor în curs

Reprezentanţii BRD –Groupe Société Générale au anunţat astăzi că banca cooperează de mai multe luni cu autorităţile asupra anchetelor în curs şi  continuă să asigure tot  suportul necesar pentru finalizarea cercetărilor dispuse în acest caz.     

"BRD –Groupe Société Générale a luat cunoştinţă în dimineaţa zilei de 13 decembrie 2012 de solicitarea DIICOT de a efectua percheziţii la sediile a două unităţi bancare din Bucureşti, în cadrul investigaţiilor de mai mare amploare ce vizează obţinerea în mod ilegal de credite de la mai multe instituţii financiare. Potrivit prevederilor legale, banca a asigurat condiţiile necesare efectuării percheziţiilor, conform mandatelor emise de autorităţi. În acelaşi timp, operaţiunile cu clienţii băncii au continuat în condiţii normale. Precizăm că activitatea băncii nu este afectată de această operaţiune şi rămânem în continuare la dispoziţia clienţilor noştri", se arată într-un comunicat de presă al băncii.

UPDATE Printre directorii de bănci vizaţi în ancheta DIICOT privind fraudele bancare se numără Lucian Cojocaru, fost director BRD şi actual vicepreşedinte al Volksbank, Dana Băjescu, directorul grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, şefi ai sucursalei BRD Unirii din Bucureşti şi responsabili ATE Bank. 

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă remis presei de Dumitru Creştin, acesta nu este implicat în dosarul privind fraudele bancare. 

"Familia Creştin este compusă din trei fraţi şi o soră, iar Dumitru nu este implicat în ancheta desfăşurată de DIICOT în cazul fraudelor bancare", se arată în comunicat. Sursa citată mai arată că Dumitru Creştin "nu a luat niciun credit bancar pentru afaceri comune sau manageriate împreună cu fraţii săi. Prin urmare, Dumitru Creştin nu a fost perchezitionat sau cercetat de catre DIICOT".

UPDATE Numele fostului şef al Poliţiei Române Liviu Popa, dar şi cel al fostului ministru de Interne Vasile Blaga apar în interceptările făcute de anchetatori în dosar. 

UPDATE Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedintele Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabilii ATE Bank sunt cercetaţi de procurori în acest dosar. 

Potrivit aceleaşi surse, în acest dosar sunt implicaţi şi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL. De asemenea, în anchetă este vizată şi soţia lui Marius Locic, au mai declarat sursele.

UPDATE Procurorii şi poliţiştii efectuează la această oră (11.45 a.m. - n.r.) percheziţii la două dintre sucursalele BRD din Capltală. 

UPDATE Volksbank: Am sesizat autorităţile în acest dosar încă din mai 2010

"Volsbank a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totală pe client şi firmele afiliate este însă de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane de euro anunţate de DIICOT", se arată într-un comunicat al băncii. 

Reprezentanţii Volksbank arată că împrumuturile vizate beneficiază de garanţii imobiliare, astfel că, în acest caz, după identificarea fraudei, pe lângă sesizarea autorităţilor, banca a demarat procedurile de executare silită. În plus, pentru aceste împrumuturi s-au constituit provizioane, dar fiind că acest caz este încă din 2010. 

Citeşte şi Cine Sunt Vasile Creştin şi Marius Locic
 

UPDATE Reţeaua ar fi fost coordonată de mai mulţi oameni de afaceri din Bucureşti, printre cei vizaţi de anchetatori fiind şi Marius Locic. 

Este suspectată şi soţia lui Damian Drăghici, care este notar public. La locuinţa lui Vasile Creştin anchetatorii fac percheziţii încă de la primele ore ale dimineţii. Asta în timp ce dubele mascaţilor, pline cu suspecţi continuă să ajungă la sediul DIICOT. 

Din primele cercetări reiese că cei 58 de membrii ai reţelei ar fi fost ajutaţi de angajaţii unor bănci să obţină credite pentru societăţile pe care le aveau. Aceştia sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. . 

„Activitatea infracţională a fost sprijinită de către şapte învinuiţi având calitatea de directori generali/directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către şase funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul  gestionării dosarelor de creditare”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

Suspecţii ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi care întocmeau rapoarte de evaluare pentru bunuri imobiliare la valori ce depăşeau valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de credite.

„Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către 4 învinuite,  având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea  înscrisă  anterior în contracte de vânzare - cumpărare  încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate  de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare”, se mai arată în comunicat.

Percheziţiile au loc avut loc în Bucureşti, Ilfov, Satu Mare şi Vâlcea.

Luna şi frauda bancară

În urmă cu o lună, DIICOT a mai destructurat o reţea similară cu bancheri, oameni de afaceri, angajaţi ai Ministerului Economiei şi interlopi care au contractat credite cu acte false, frauda fiind estimată la 22 de milioane de euro. La finalul zilei, în care DIICOT a efectuat percheziţii în mai multe judeţe, 17 persoane au fost reţinute. Printre acestea se numărau Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, trei funcţionari ai Ministerului Economiei - Mihai Grigoroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, dar şi un fost ofiţer al DIE - Dragoş Diaconescu.  

BCR a sesizat DIICOT iniţial că a descoperit, prin divizia antifraudă specializată a băncii, existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti.

Reţeta fraudei ar fi următoarea: cineva înfiinţa o firmă, un IMM. Solicita unei bănci un credit care să fie garantat de stat. Banca cerea garanţia de la FNGCIMM, autoritate din Ministerul Economiei, condusă de Şaramet. 

Din dosarul instrumentat de DIICOT (cu suport de la SRI), reiese că reţeaua fraudei bancare ar fi condusă de călărăşeanul Daniel Ruse. Potrivit anchetatorilor, Şaramet „analiza“ dosarul ştiind că nu este în regulă, apoi trimitea băncii OK-ul. Singurii angajaţi din bănci care ştiau că IMM-ul este fictiv erau directorii de sucursale care făceau parte din reţeaua lui Ruse. Ştia şi Claudiu Cercel, directorul adjunct al BRD. Ştiau şi cei de la BCR – victimă colaterală – care, atunci când au mirosit frauda, au anunţat Parchetul. Prin această metodă, 16 unităţi bancare au acordat 40 de credite neperformante, prejudiciul ridicându-se la 22 de milioane de euro. Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Mihail Atanasiu sunt, toţi, angajaţi ai Ministerului Economiei. Mare parte din firmele fictive care luau credite cu acte false erau din Călăraşi. 

Liderul grupării infracţionale, Daniel Ruse, care şi-ar fi însuşit 75% din valoarea creditelor contractate cu acte false, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi, scrie presa locală, şi-a cumpărat o fermă de porci şi ar fi coordonat obţinerea de credite cu documente false. Originar din judeţul Călăraşi, Ruse a obţinut doar 9,24% din voturi la alegerile din 2008. Ulterior, Ruse şi-a cumpărat o fermă de porci care cuprindea 100 de hectare de teren şi construcţiile aferente. 

Pentru a investi în fermă, el ar fi luat un credit de 10 milioane de euro, după care, potrivit editia.ro, a pus nişte muncitori „să taie toate construcţiile de pe terenul respectiv, pentru a le vinde ulterior la fier vechi“. Ruse este cunoscut cu porecla „Tene“, iar din grupul său infracţional ar face parte, printre alţii, fraţii Moga, şi ei cu notorietate în judeţul Călăraşi, potrivit unor surse judiciare. 

Unul dintre fraţii Moga este finul lui Ruse, conform aceloraşi surse. Atât Ruse, cât şi fraţii Moga, au fost duşi la audieri joi, la sediul DIICOT. Dragoş Diaconescu (73 de ani) este general în rezervă al fostei Direcţii de Informaţii Externe (DIE), din cadrul Securităţii. Pe vremea lui Ceauşescu, Diaconescu a fost un personaj influent, ocupând funcţia de şef al Oficiului Argus, din Departamentul Securităţii Statului, structură care se ocupa cu verificarea cetăţenilor români care lucrau în comerţul exterior, inclusiv a personalului angajat la reprezentanţele diplomatice străine din România. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite