Spovedania unui popă infractor l-a înfundat pe Ioan Oltean
0Preotul paroh al Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila l-ar fi turnat la procurorii DNA pe deputatul Ioan Oltean, acuzat acum că ar fi luat o şpagă de 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, chiar în biserică, ca să intervină la ANRP pentru omul de afaceri. Mihai Rotaru, dar şi cinci foşti membri ai comisiei ANRP care l-a despăgubit fraudulos au ajuns după gratii.
Procurorii DNA i-au convins pe judecători să-i arunce în spatele gratiilor pe cinci foşti membri ai comisiei de despăgubiri din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), dar şi pe omul de afaceri Mihai Rotaru, în dosarul despăgubirilor ilegale. Alţi doi inculpaţi, deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, au rămas în libertate. Cel puţin deocamdată, pentru că DNA a cerut Parlamentului să le ridice imunitatea.
În arest pentru următoarele 30 de zile au ajuns Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean - fostă şefă a ANRP, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici. Un alt fost membru al comisiei, Marko Attila, fugit din ţară încă din decembrie 2014, a primit mandat de arestare în lipsă.
Totul ar fi pornit de la delaţiunea preotului paroh al Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, Ioan Alexandrescu.
Aflat în puşcărie, preotul s-a ”spovedit” procurorilor. El i-ar fi denunţat pe omul de afaceri Mihai Rotaru şi pe Ioan Oltean. Pentru a se feri de ochii indiscreţi, cei doi au avut proasta inspiraţie de a pune la cale tunul despăgubirii chiar la biserica lui Alexandrescu. Preotul este un infractor dovedit. Pe lângă cele sfinte, Alexandrescu se ocupa şi cu intermedie-rea frauduloasă a despăgubirilor de la ANRP. În curtea Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila era mai tot timpul pelerinaj. Nu la moaşte sau la altar, ci la biroul lui Ioan Alexandrescu, cunoscut în zonă ca fiind omul care rezolvă orice.
Rechizitoriul procurorilor îl descrie pe Alexandrescu ca fiind un intermediar abil, care a încercat să urgenteze nişte dosare pe lângă ANRP privind acordarea de despăgubiri. În perioada 2010-2011, Ioan Alexandrescu a pretins de la doi oameni de afaceri un comision cuprins între 20 şi 30 la sută pentru a-i ajuta să încaseze rapid despăgubiri de la ANRP. În acest moment, preotul este în închisoare unde ispăşeşte o condamnare de doi ani şi jumătate, primită în aprilie 2014. Alexandrescu le-a povestit procurorilor că îl cunoaşte de ani buni pe Mihai Rotaru, care făcuse mai multe donaţii pentru parohia sa. Şoferul lui Rotaru ar fi venit în curtea lăcaşului de cult cu un sac plin cu bani, pe care i l-ar fi dat lui Ioan Oltean.
Filmul fraudei
Cu informaţiile primite de la preotul infractor, procurorii DNA au refăcut filmul fraudei. Rotaru a obţinut, la 17 iunie 2010, de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti, care ar fi fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. În referatul în care au cerut arestarea preventivă a inculpaţilor, anchetatorii au descris cu lux de amănunte cum au călcat legea în picioare membrii comisiei ANRP.
Pentru a masca încălcarea legii, Mihai Rotaru nu a depus pe numele său cererea către ANRP, ci pe numele bătrânei Neaţu Viorica Vana. De la aceasta cumpărase Rotaru, în 2009, cu 750.000 de euro, drepturile litigioase pentru un teren de 61.857 metri pătraţi şi o construcţie cu subsol, parter şi etaj, în suprafaţă de 185 metri pătraţi, din Piteşti, pe strada Câmpineanu nr. 8. Asta pentru că, potrivit legii, persoanele vârstnice aveau dreptul la celeritate în analizarea dosarelor de despăgubire.
Pentru că avea toate ”blaturile” făcute la ANRP, Rotaru nu s-a mai obosit nici măcar să facă o procură de împuternicire din partea femeii. A venit direct şi a depus actele, ca şi cum el ar fi fost titularul cererii. „La câteva zile după ce a cesionat drepturile litigioase, cesionarul Rotaru Mihai a înregistrat la ANRP cererea de despăgubiri sub nr. 46076/CC/2009, ca şi cum Neaţu Viorica Vana ar fi depus-o. Relevanţa probatorie a acestui fapt o constituie împrejurarea că numai Neaţu Viorica Vana îndeplinea condiţiile ANRP pentru soluţionare cu prioritate, căci era persoană vârstnică şi putea formula cerere de urgentare, în considerarea dispoziţiilor legale exprese. Acesta a fost motivul pentru care cesionarul a depus cererea de soluţionare cu prioritate, ca şi cum ar fi aparţinut numitei“, arată procurorii în referat.
Acest demers, susţin anchetatorii, dovedeşte în lanţul cauzal, dacă nu ”preexistenţa înţelegerii infracţionale”, cel puţin cunoaşterea cutumelor de la nivelul ANRP aplicabile cesionarilor protejaţi. „Prin depunerea de către Rotaru Mihai la dosarul de despăgubire a cererii de soluţionare cu prioritate, ca şi cum ar fi fost depusă de Neaţu Viorica Vana (...), fără să ataşeze procura de reprezentare, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate“, se precizează în document.
Terenul lui Rotaru, supraevaluat de cinci ori
Complicitatea funcţionarilor ANRP este dovedită şi de faptul că nici după depunerea de către Mihai Rotaru, la 14 aprilie 2010, a actului de cesiune, deci a dovezii că dosarul de despăgubire îi aparţine încă din 27 noiembrie 2009, membrii comisiei de despăgubire nu au revenit asupra urgenţei de soluţionare.
„Chiar dacă admitem că până la data de 14.04.2010 nu au avut cunoştinţă de situaţia reală a dosarului, dacă inculpaţii ar fi efectuat cel puţin verificări formale, măcar în momentul când au desemnat evaluatorul, ar fi constatat cu uşurinţă că trebuie să revină asupra aprobării urgentării în soluţionare, deoarece cesionarul nu îndeplinea cerinţele de prioritate“, susţin procurorii. Asta în contextul în care, la momentul respectiv, existau mii de dosare de despăgubire nesoluţionate, multe dintre acestea fiind cazuri cu adevărat excepţionale, ce reclamau soluţionarea în regim de urgenţă, motivate pe argumente de vârstă, sănătate etc.
La 17 iunie 2010, Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat ilegal raportul prin care terenul lui Rotaru a fost evaluat la 109 milioane lei, cu aproape 87,3 milioane lei mai mult decât valora în realitate. Expertul Sergiu Negurici, ajuns acum după gratii, a calculat 420 de euro pentru un metru pătrat. Asta în condiţiile în care la dosarul de retrocedare exista o evaluare din anul 2008, a unui expert din municipiul Piteşti, care avea ca obiect o suprafaţă de teren din exact acelaşi lot din care făcea parte şi terenul lui Rotaru, valoarea evaluată fiind de 82 euro/mp. Mai mult, Negurici a ignorat solicitarea Secretariatului comisiei de evaluare de refacere a raportului, întrucât nu respecta standardele de evaluare.
”Dosarul nr. 46076/CC a fost repartizat lui Negurici Sergiu care a întocmit raportul de evaluare, iar la data de 01.06.2010 Direcţia pentru Contencios şi pentru Coordonarea Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor i-a comunicat evaluatorului că sunt neconforme Standardelor Internaţionale de Evaluare comparabilele calificate pentru analiză. Explicaţiile transmise de către evaluator, ulterior deşi nu răspundeau cerinţei legale, au fost avizate şi prin decizia membrilor CCSD din 17.06.2010 i s-a acordat suma uriaşă de 108.932.000 lei. În aceeaşi zi a fost emisă decizia nr. 8250 din 17.06.2010 reprezentând titlul de despăgubire. Din această sumă cuantumul de 87.291.596 lei a reprezentat folosul necuvenit pentru cesionar”, au arătat procurorii. ;
Oltean, bosul de la ANRP
Procurorii DNA au arătat că deputatul Ioan Oltean era considerat ca un şef de Crinuţa Dumitrean, fapt dovedit de rapiditatea cu care a fost rezolvată cererea de despăgubire a lui Mihai Rotaru, protejatul deputatului. ”Oltean Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că Rotaru Mihai, care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire”, au precizat anchetatorii.
Soarta deputaţilor Oltean şi Teodorescu, decisă de Parlament
Deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu se bucură încă de libertate, dar procurorii DNA au cerut deja Parlamentului să le ridice imunitatea. Solicitarea de încuviinţare a arestării deputaţilor Oltean şi Teodorescu a ajuns deja la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Potrivit procedurii legale, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, l-a sesizat, vineri, pe procurorul general pentru a cere încuviinţarea arestării preventive a celor doi deputaţi. În aceeaşi zi, procurorul general Tiberiu Niţu a trimis solicitarea ministrului Justiţiei, care a transmis-o preşedintelui Camerei Deputaţilor.