Specialişti canadieni şi IGSU caută soluţii pentru stingerea incendiului de la sonda de gaze din Moftinu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul la o sondă de gaze din zona localităţii Moftinu Mare din judeţul Satu Mare a fost anunţat în noaptea de duminică spre luni
Incendiul la o sondă de gaze din zona localităţii Moftinu Mare din judeţul Satu Mare a fost anunţat în noaptea de duminică spre luni

O echipă complexă de specialişti ai IGSU, condusă de inspectorul general, împreună cu autorităţile locale şi experţi ai unor companii de profil din Canada s-au deplasat, miercuri, la sonda de gaze din Moftinu, judeţul Satu Mare, unde are loc incendiul, pentru a identifica soluţiile tehnice care trebuie adoptate pentru remedierea situaţiei.

„Acţiunile de stingere a incendiului produs la sondă trebuie precedate, în mod obligatoriu, de măsuri tehnice speciale pentru captarea fluxului de gaze care să reducă presiunea la capătul sondei, spun specialiştii IGSU.

„Stingerea imediată a incendiului creează riscul producerii unor acumulări de gaze care să conducă la o explozie. În acest sens, misiunile pompierilor sunt de asigurare a protecţiei zonei fără întreruperea procesului de ardere, până la momentul în care societatea deţinătoare a sondei va lua toate măsurile de securitate atât pentru echipajele de pompieri, cât şi pentru populaţia din zonă“, se arată într-un comunicat al IGSU.

Printre primele măsuri stabilite în comun de specialiştii IGSU şi cei canadieni au fost acelea de eliberare a puţului sondei de resturile rămase după prăbuşirea turnului acesteia şi de eliberare a perimetrului pentru a permite acţiunea ulterioară a forţelor profesioniste.

În acelaşi timp se continuă acţiunea de identificare a tuturor surselor de apă pentru asigurarea continuităţii acţiunilor de stingere la momentul stabilit.

Incendiul la o sondă de gaze din zona localităţii Moftinu Mare din judeţul Satu Mare a fost anunţat în noaptea de duminică spre luni, la ora 1:35. Pompierii mobilizaţi pentru stingerea incendiului nu au putut interveni deloc, din cauza riscului major de producere a unei explozii după lichidarea flăcărilor, pe fondul presiunii gazelor subterane. ISU Satu Mare anunţa că aşteaptă o echipă de experţi canadieni, marţi, iar strategia de lichidare a flăcărilor va fi decisă împreună cu aceştia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite