UPDATE Sorin Blejnar a dat declaraţii la DNA în dosarul de evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Blejnar a fost audiat la DNA în dosarul în care este acuzat de complicitate la evaziune fiscală FOTO Adevărul
Sorin Blejnar a fost audiat la DNA în dosarul în care este acuzat de complicitate la evaziune fiscală FOTO Adevărul

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar a fost audiat, marţi, de procurorii anticorupţie în dosarul în care este anchetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

UPDATE 17.45 La ieşirea din sediul DNA, Blejnar a explicat că le-a făcut procurorilor anticorupţie o radiografie a ultimilor săi 30 de ani, având în vedere că aceştia erau interesaţi în primul rând de relaţia sa cu fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, dar şi de relaţia cu fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă.

„Am făcut doar o trecere în revistă a vieţii mele din ultimii 30 de ani, de câte ori m-am întâlnit cu  Codruţ Marta şi unde ne-am întâlnit. Da, ne-am întâlnit în şcoala generală, prin 1980. Domnii procurori cred că ştiau că ne-am întâlnit undeva în '82, dar noi ne ştim totuşi din 1980”, a glumit Blejnar.

Fostul şef al ANAF a mai spus că nu înţelege care sunt acuzaţiile care i se aduc şi că nici procurorii nu au reuşit să îi explice concret pentru ce este învinuit.

Sorin Blejnar, s-a prezentat marţi la DNA, unde procurorii anticorupţie l-au chemat pentru a da declaraţii în dosarul în care este anchetat pentru complicitate la evaziune fiscală, alături de fostul şef al SIPI Constanţa Dan Secăreanu. 

La intrarea în sediul DNA, Blejnar a explicat că a venit pentru a da declaraţii în dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie şi că nu a mai fost chemat la audieri de câteva luni. Fostul şef al ANAF a mai spus că expertiza financiar-contabilă cerută de procurori în dosarul în care este anchetat nu este gata.

Sorin Blejnar este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru complicitate la evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. În acelaşi dosar sunt cercetaţi fostul său şef de cabinet de la ANAF, Codruţ Marta, fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţa, fostul şef al Serviciilor de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, Dan Secăreanu, dar şi omul de afaceri Radu Nemeş.

Evaziune fiscală cu motorină, cu protecţia autorităţilor

Procurorii îl acuză pe Blejnar că ar fi înlesnit iniţierea unui mecanism evazionist ce viza sustragerea de la plata accizelor pentru cantitatea de 33.000 de tone de motorină. Pe scurt, motorina era achiziţionată sub denumirea unor produse petrolifere inferioare cu scopul declarat de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era revândută ca atare în staţiile de carburanţi. În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Anchetatorii anticorupţie consideră că gruparea suspectată de evaziune fiscală – din care fac parte George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş – ar fi fost protejată de „palierul de protecţie” - foşti şefi ai unor instituţii publice anchetaţi în dosar, printre care Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet de la ANAF, Alexandru Codruţ Marta şi fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă.

Alexandru Codruţ Marta a dispărut în 25 mai anul trecut şi a fost dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite