Sistemul AFIS al Poliţiei Române, oprit pentru „upgradare“. Amprentele suspecţilor vor fi verificate manual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul AFIS al Poliţiei Române, oprit de autorităţi pentru „upgradare“        FOTO Adevărul
Sistemul AFIS al Poliţiei Române, oprit de autorităţi pentru „upgradare“        FOTO Adevărul

Sistemul AFIS al Poliţiei Române - cel care conţine baza de date cu amprentele suspecţilor - a fost oprit voluntar în acest sfârşit de săptămână pentru „upgradare“. Oficiali ai instituţiei susţin că activitatea nu este însă blocată şi că, până la repunerea în funcţiune a programului, amprentele vor fi verificate şi comparate manual.

De asemenea, schimbul de date dactiloscopice cu celelalte state se realizează prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliţia Română.

Potrivit Poliţiei Române, «upgradarea» este necesară în contextul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute în Tratatul de la Prum. Conform acestuia, statele membre trebuie să operaţionalizeze schimbul automat în trei domenii de referinţă, respectiv de date ADN, date dactiloscopice şi date privind vehiculele“.

Ce este AFIS-ul şi cum funcţionează acest sistem?

În ţara noastră, interfaţa AFIS a devenit funcţională începând cu data de 19 noiembrie 2012, iar la acest sistem sunt conectate, în flux de verificare continuu, încă 26 de state.

Programul AFIS 2000 este o bază de date care conţine amprentele şi fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.

„Baza de date AFIS a mai fost oprită din iunie până în octombrie 2012, din cauza unor probleme tehnice, însă şi la acea vreme defecţiunile nu au afectat integritatea bazei de date. Programele Imagetrak şi AFIS 2000 sunt folosite de criminalişti pentru identificarea persoanelor suspecte“, au explicat oficiali din cadrul Poliţiei.

Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale - AFIS 2000 - a fost implementat de către Poliţia Română din anul 1996 şi a reprezentant un pas important pe linia modernizării poliţiei tehnico-ştiinţifice.

Acesta permite identificarea pe baza amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsă sau care au comis fapte antisociale.

Potrivit Poliţiei Române, „sistemul reprezintă cea mai complexă tehnologie de acest gen existentă pe plan mondial, fiind caracterizat ca o componentă de bază a sistemului judiciar naţional şi european în lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere“.

Programul  „Imagetrak“ conţine datele particulare ale suspecţilor

Programul Imagetrak, implementat în 2004 la nivel naţional, este cea mai complexă bază de date a Poliţiei Române şi conţine datele particulare ale tuturor suspecţilor înregistraţi la nivel naţional, respectiv înălţime, greutate, culoarea ochilor, a părului şi semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.

În general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscută şi a cadavrelor cu identitate necunoscută.

Mai exact, potrivit datelor de pe site-ul Poliţiei Române, „sistemul de recunoaştere facială Imagetrak stochează şi examinează fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare şi date despre fapta şi modul de operare, în scopul identificării unor categorii de persoane care au săvârşit fapte penale şi al clarificării unor aspecte de interes operativ în activitatea Poliţiei şi altor unităţi din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor“.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite