Reacţii de la colegi şi prieteni. Cristian Şofron de la Teatrul Nottara: „Dacă sunt actor acum, sunt şi datorită lui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Nicolaescu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi actori şi regizori români. FOTO Adevărul
Sergiu Nicolaescu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi actori şi regizori români. FOTO Adevărul

Sergiu Nicolaescu, marele actor şi regizor român, a murit în această dimineaţă. Decesul a survenit în urma unor complicaţii la plămâni. Colegii şi prietenii lui şi-l amintesc ca pe un perfecţionist, un om implicat mereu în viaţa socială şi în istoria României. Pentru Ion Besoiu, Alexandru Arşinel, Mircea Albulescu, Irina Nistor sau Ştefan Bănică Jr., Sergiu Nicolaescu a făcut istorie în cinematografia românească.

Actorul Cristian Şofron de la Teatrul Nottara din Bucureşti l-a cunoscut pe Sergiu Nicolaescu de la vârsta de 9 ani, când a fost distribuit în filmul "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte". Actorul a relatat pentru "Adevărul" cum a început colaborarea lor, care a durat "o viaţă de om".

Actorul a fost printre ultimii oameni care au vorbit cu Sergiu Nicolaescu înainte ca acesta să moară. "Ştiu că mai avea multe de făcut, cu vreo două zile după ce a avut accidentul acela blestemat am vorbit la telefon şi, pe lângă faptul că mi-a spus că îl doare îngrozitor, mi-a mai zis că trebuie neapărat să ne vedem după Sărbători fiindcă are planuri mari, dar nu am mai apucat să mai vorbim după aceea, n-am mai conversat decât prin sms-uri şi bineînţeles că nu am mai discutat despre planurile acestea.""Pentru mine Sergiu Nicolaescu nu a fost doar un simplu regizor, mi-a fost mentor şi probabil că a fost cea mai importantă persoană din viaţă în ceea ce priveşte meseria mea. 

cristiansofron

Am debutat cu el când aveam 9 ani şi pentru mine pierderea lui înseamnă un lucru mult mai important şi mai grav decât înseamnă pentru multă altă lume. La 9 ani m-a distribuit în filmul "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" şi acela a fost debutul meu într-un rol principal în filmul românesc. Anul trecut am avut premiera cu ultimul film pe care l-a făcut Sergiu Nicolaescu, deci ne leagă o istorie, ne leagă un destin şi cuvintele sunt prea sărace ca să-mi exprim părerea de rău pentru pierderea lui", spune cu tristeţe Cristian Şofron.

"Am colaborat cu el o viaţă de om, am ţinut permanent legătura, m-a distribuit în aproape toate filmele lui şi îi sunt recunoscător pentru lucrul acesta. Dacă sunt actor acum, sunt şi datorită lui", spune Şofron.

Spre deosebire de părerile de rău şi omagiile aduse defunctului regizor de majoritatea colegilor de breaslă şi nu numai, Nicu Covaci (Pheonix) a avut o reacţie foarte drastică la auzul veştii că Sergiu Nicolaescu a murit. Covaci l-a catalogat pe regizor hoţ şi susţine că nu se va lăsa până nu recuperează banii pe coloana sonoră a filmului „Nemuritorii”.

Nicu Covaci Foto

„Cum poate fi jignit un hoţ. Pe mine m-a furat timp de 40 de ani. Nu am să-l iert în vecii vecilor pe acest hoţ. Acest securist avea gaşca lui, iar avocaţii mei au făcut pe ei de frică. Legea română îi apară pe bandiţi şi pe hoţi”, a declarat Nicu Covaci, pentru Adevărul.

Grigore Cartianu, director editorial "Adevărul", a scris pe blogul său că Sergiu Nicolaescu a fost "un personaj puternic, care a lăsat o dâră apăsată în urma lui. N-a trecut degeaba prin viaţă. N-a fost diavol, dar nici înger."

"Şi-a sacrificat viaţa personală, dar a găsit cheia potrivită spre uşa Puterii sub trei conducători, toţi produşi de comunism: Gheorghiu-Dej (prin intermediul lui Ion Gheorghe Maurer), Nicolae Ceauşescu şi Ion Iliescu. Cel din urmă regret al marelui regizor (nu protestaţi, chiar a fost mare): n-a avut copii, deşi cei 82 de ani ai săi i-ar fi permis să aibă şi strănepoţi. Îşi dorea să aibă, ca moştenitori, cinci băieţi.."

Luminiţa Erga, actriţă la Teatrul Nottara, a lucrat cu Sergiu Nicolaescu la ultimul său film, "Ultimul corupt din România". "Am avut şi eu bucuria să lucrez cu el. Am avut nişte emoţii înfiorătoare pentru că auzisem tot felul de poveşti că e dur, că nu acceptă să greşeşti, că trebuie să fii perfect şi în prima zi am avut emoţii mari, dar el a fost deosebit de gingaş şi de delicat cu mine, parcă simţea că mi-e teamă. A fost foarte drăguţ, cred că am tras vreo trei duble şi totul a fost în regulă", a povestit actriţa pentru "Adevărul".

"Când am mai filmat cu el peste două zile m-am dus mult mai relaxată, deja ne întâlnisem, îl cunoşteam şi mi-a spus un operator după filmare că am primit de la Nicolaescu cel mai mare compliment după ce s-a tras ultima dublă: "Uite domne' ce înseamnă să lucrezi cu actori!".

A fost aşa... chiar m-am tuşat foarte tare, am fost foarte impresionată. Îmi pare rău că doar atât am putut să lucrez şi eu cu el. Îl cunoşteam de mai mult timp fiindcă era bun prieten cu soţul meu (actorul Valentin Teodosiu) şi pot să spun că întotdeauna a fost un lord, eu nu l-am auzit vorbind urât, dur, dar e adevărat că am lucrat foarte puţin, iar cei care au lucrat mai mult cu el spun că era foarte sever la filmări", încheie actriţa.

Valentin Teodosiu, actor la Teatrul de Comedie, a jucat de-a lungul a 34 de ani în filmele lui Sergiu Nicolaescu: "L-am cunoscut în '77 pe platourile de la "Războiul Independenţei", filmat la 100 de ani de la evenimentul istoric. Acolo am jucat pentru prima dată într-un film de Nicolaescu pe un ziarist străin care lua o declaraţie de la Kogălniceanu. După aceea am jucat în "Francois Villon, poetul vagabond" ('87), "Triunghiul Morţii" ('99) şi în "Orient Express" (2004), în care, din vreo 70 de actori, m-a trecut primul pe listă. El aprecia foarte mult seriozitatea, profesionalismul şi talentul, în primul rând", spune actorul pentru "Adevărul".

Teodosiu a lucrat împreună cu soţia sa (Luminiţa Erga) şi la ultimul film al regizorului. "Ultimul film în care am jucat pentru Nicolaescu a fost şi cea de pe urmă peliculă pe care a făcut-o. A fost o experienţă extraordinară pentru că eu îl cunoscusem şi ştiam reacţiile lui, adică nu mă înspăimântau. Era foarte dur şi avea pretenţii, nu numai să ştii textul ci să joci bine. Avea ştiinţa fineţii şi tot timpul ne spunea 'Nu eşti la teatru, un actor de teatru nu are legătură cu filmul, asta e altă meserie', ceea ce ştiam şi noi. Dacă te plăcea, atunci rămâneai prieten cu el pe viaţă şi te lua în filmele lui", îşi aduce aminte Teodosiu.

Actorul nu credea că Nicolaescu va muri după ce a fost internat săptămâna trecută la spitalul Elias din Capitală.

"Nu mă aşteptam să moară, ştiam că este internat, că a fost operat şi chiar în dimineaţa aceasta mă gândeam să îl sun să-l întreb cum se simte fiindcă ultima dată vorbisem cu el înainte de Sărbători. Am fost foarte trist. A fost neaşteptată vestea. Ştiam că va lupta, dar cred că şi-a simţit sfârşitul, chiar a vorbit public despre asta la Senat când şi-a luat la revedere", spune actorul.

Teodosiu povesteşte cum Sergiu Nicolaescu s-a zbătut toată viaţa să-şi finanţeze filmele şi cum a dat bani din propriul buzunar pentru ele. "În meseria asta a trebuit întotdeauna să se zbată pentru a face rost de bani în plus. Când se filma "Orient Express", pe vremea când el era senator, a scris o scrisoare în care ruga toate firmele din România să doneze un dolar ca să poată termina filmul şi nu a primit nici un cent. Spunea cu regret "uite' domne', la noi nu poţi să faci rost de bani".

El şi-a dat mult din banii lui ca să facă filme, a plătit din buzunar, dar asta a fost viaţa lui, a sacrificat tot, inclusiv familie, pentru film. A fost pasiunea lui cea mai mare. Sergiu Nicolaescu era obişnuit să aibe oameni de prim rang pe platou la toate departamentele ceea ce acum nu prea mai există fiindcă oamenii nu pot să rămână în cinematografie şi să facă un film la cinci ani. El a încercat să modifice legea cinematografiei, să o facă mai bună, pentru asta a intrat în politică", spune Teodosiu.

Fostul premier Petre Roman şi-a exprimat dezamăgirea faţă de vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu, despre care a afirmat că a fost un om care a riscat la Revoluţie, care a pus talentul şi idealul său artistic în slujba tuturor românilor şi că realizările sale vor rămâne pentru eternitate.

"Nu au fost mulţi cei care au riscat aşa cum a riscat el. Apoi s-a angajat şi în politică, mai ales dintr-un puternic sentiment patriotic. El întotdeuna a păstrat ca un fel de a fi al său acest sentiment patriotic şi în toate împrejurările, în felul în care gândea el, a căutat să imprime acest sentiment în societatea românească", a explicat Roman.

Jurnalistul Cătălin Sturza a scris pe blogul său de pe adevarul.ro: Ce rămâne după Sergiu Nicolaescu

În conflictul dintre generaţia tânără de cineaşti creativi, cu premii internaţionale, dar fără acces la banii CNC, şi vechii dinozauri secătuiţi de creativitate, dar cu acces la fondurile de stat, Sergiu Nicolaescu era întruchiparea gărzii vechi, ce nu renunţă şi nu se predă.

Traian Băsescu, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu:„Maestrul a fost nu doar un mare regizor, ci şi un creator de şcoală“

Actriţa Cătălina Grama (Jojo), care a lucrat împreună cu Sergiu Nicolaescu pentru filmele „Poker” şi „Ultimul corupt din România”, şi-a exprimat şi ea regretul pentru moartea regizorului pe pagina sa de Facebook.

„De fiecare dată când îl întâlneam, domnul Nicolaescu îmi dădea sentimentul că strâng mâna unui rege“

Regizorul Geo Saizescu a spus că Sergiu Nicolaescu rămâne un luptător pentru destinul culturii naţionale în film, care a ţinut ca filmele sale să fie autentic româneşti.

"Despre Sergiu Nicolaescu şi arta sa poţi să vorbeşti la nesfârşit, poţi să vorbeşti despre el ca despre un organizator al destinelor unor cineaşti", a spus Geo Saizescu. 
stefan banica

Actorul şi cântăreţul Ştefan Bănică Jr. regretă decesul cineastului alături de care a lucrat pentru lungmetrajul "Triunghiul morţii" şi pe care îl consideră un om impresionant.

"A fost un regizor care a lăsat moştenire filme ce au făcut istorie în România. Am lucrat împreună la un singur film - "Triunghiul morţii" - şi am fost cu totul impresionat de puterea de muncă pe care o avea, de ştiinţa de a lucra cu mase mari de oameni şi de dăruirea sa totală pentru film, fără nici un rabat. Dumnezeu să-l ierte!", a declarat Ştefan Bănică pentru Mediafax.
irinamargareta

Critic de film şi blogger "Adevărul" , Irina Margareta Nistor consideră că regretatul regizor şi producător Sergiu Nicolaescu a fost cel mai mare iubitor de cinema din România.

„A fost, poate, cel mai mare iubitor de cinema din ţara aceasta. Îi plăcea, în egală măsură, să le facă, să le joace şi să se bucure de reacţia publicului, care, în majoritatea cazurilor, îi era extrem de favorabilă, în orice caz mult mai favorabilă decât cea a criticilor”, a declarat Nistor.

Ea a mărturisit că a sperat ca Sergiu Nicolaescu „să supravieţuiască şi de această dată, pentru că îşi dorea enorm să mai facă un film”. În opinia sa, Nicolaescu trebuie privit „ca un tot, în egală măsură regizor, actor, el începând ca operator, ca inginer la Studiourile Sahia Film.

„Adică el a făcut absolut de toate în meseria asta şi chiar politica pe care a făcut-o a fost mai degrabă aceea a unui actor care vrea să se depăşească şi să intre şi într-o altă lume”, a adăugat Irina Margareta Nistor, caracterizându-l pe Sergiu Nicolaescu drept „un personaj unic”, cu „o charismă colosală”, ”la care faci referire mai uşor decât la orice alt regizor sau cineast din câţi am avut”.

Nu în ultimul rând, ea a amintit şi perioada regretatului regizor în care acesta a făcut filme istorice. 

Fostul ministru al Culturii, Puiu Haşotti, a declarat pentru NewsIn, că regizorul Sergiu Nicolaescu a fost, „probabil”, persoana care a marcat cel mai bine cinematografia românească.

„Sergiu Nicolaescu a fost o personalitate de prim rang a cinematografiei româneşti.(...) Moartea lui Sergiu Nicolaescu lasă  un gol foarte mare în cultura românească. Eu cred că el poate fi caracterizat în multe feluri, dar le-aş menţiona doar pe cele pe care le găsesc eu cele mai importante." 

"În primul rând, a fost un actor un mare, în al doilea rând a fost un regizor mare. În al treilea rând, a fost un om foarte puternic ancorat social, prin tot ce a făcut în societatea românească şi înainte de 1989 şi în momentul decembrie ‘89 şi după aceea”.

Potrivit acestuia, Sergiu Nicolaeascu „a fost şi un senator remarcabil”.

image

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu spune că l-a "cutremurat" vestea morţii regizorului Sergiu Nicolaescu, fost senator PSD, afirmând că "este o mare pierdere pentru cinematografia românească".

"A fost o mare personalitate a filmului românesc. Dispare o personalitate a culturii româneşti, a cinematografiei româneşti. A fost un om care a creat, era un om eminamente pozitiv, constructiv, şi s-a străduit foarte mult ca să menţină cinematografia românească pe linia de plutire după 1989.  Şi personal s-a implicat, era dăruit acestei arte, folosind inclusiv calitatea lui de inginer, că el a fost inginer la orgini", a declarat Iliescu, pentru Mediafax.

Reacţii pe Facebook la moartea lui Sergiu Nicolaescu. Victor Ponta şi Lucian Mândruţă au scris pe conturile personale de Facebook. 

image

Alexandru Arşinel a declarat pentru "Adevărul": „Ştia bine că sfârşitul se apropie”

„Era un om care-şi controla bine viaţa şi ştia că sfârşitul se apropie. L-am văzut destul de marcat, cu o mimă tristă”, îşi aminteşte actorul Alexandru Arşinel de aniversarea de 80 de ani a regizorului Sergiu Nicolaescu, care a murit astăzi la Spitalul Elias.

  „A dispărut un mare român, care s-a implicat la modul cel mai serios în viaţa culturală şi socială. A încercat mereu să readucă în amintirea românilor personaje istorice uitate în paginile manualelor”   Alexandru Arşinel.

„A fost implicat permanent în destinul acestei ţări, în evenimentele din 1989. În urma sa rămâne un mare gol, iar noi, românii, rămânem mai săraci. Nu l-am apreciat aşa cum ar fi trebuit,” a mai spus actorul. 

Costel Băloiu, într-o secvenţă din serial, alături de Sergiu Nicolaescu

Costel Băloiu, cel care a dat viaţă personajului Pistruiatul, şi-l aminteşte pe regizor ca fiind un excelent profesionist, dar ca un om dur.

„Pentru mine a fost un om deosebit şi a rămas mereu Andrei din «Pistruiatul». Eu l-aş plasa printre cei mai buni cineşti români, nu ştiu dacă ceea ce a făcut el va mai face cineva vreodată. Poate domnul Cristian Mungiu să-i calce pe urme“, a declarat pentru „Adevărul“ Costel Băloiu.
Mircea Albulescu

Actorul Mircea Albulescu a declarat că Sergiu Nicolaescu a fost învins de moarte, dar va continua să trăiască în memoria oamenilor care i-au văzut filmele.

„A plecat cu puţin înaintea mea, dar s-a alăturat lui Amza Pellea şi celorlalţi actori cu care a avut atâtea împreună“, a mai spus Albulescu.

Ion Besoiu a declarat, pentru Antena 3, că Sergiu Nicolaescu a dus faima cinematografiei româneşti peste hotare, motiv pentru care merită ţinut minte. „Din «Nemuritorii» au rămas foarte puţini. Nu mai e Amza Pellea, nu mai e Ilarion Ciobanu, acum nu mai e nici Sergiu. Nu prea suntem nemuritori“, a spus actorul. Totuşi, Nicolaescu rămâne un nemuritor prin filme ca „Mihai Viteazul“ sau „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte“, după cum îşi aminteşte Ion Besoiu.

image
Asta e meseria de om: să vii, să munceşti şi să dispari. Dar unii parcă pleacă prea repede. A murit un artist, un prieten şi un om cu o putere de muncă extraordinară. Ion Besoiu
image

Şi Sebastian Papaiani a spus câteva cuvinte despre moartea regizorului la România TV. „A fost o voce puternică, un om care îşi călca pe suflet pentru film. La el acasă era o masă de montaj, era un pasionat al filmului, un iubitor de film“. Actorul l-a stimat pe Nicolaescu şi pentru munca sa neîncetată şi pentru simţul dezvoltat în a descoperi talentul. „Este unul dintre exponenţii cinematografiei noastre care a dat câte patru sau cinci filme pe an. Ştia să facă o distribuţie bună, să-şi aleagă un regizor secund bun“, a mai declarat Papaiani.

Actorul Ion Dichiseanu a declarat pentru NewsIn că regretă „enorm” trecerea în nefiinţă a regizorului Sergiu Nicolaescu, menţionând faptul că acest eveniment reprezintă pierderea „emblemei cinematografiei române”.

„L-am cunoscut pe Sergiu înainte de a fi regizor. Ne-a legat o prietenie frumoasă. Am jucat în câteva filme de-ale lui. Era un român, un patriot. A lăsat un gol imens această pierdere. Nu-mi vine să cred. Pentru mine, Nicolaescu nu a murit. Spiritul lui va dăinui şi cred că sunt în asentimentul marelui public, care a vizionat filmele lui, care le-a văzut, le-a admirat, le-a aplaudat. Este dureros ce se întâmplă. Dumnezeu, pe undeva, e nedrept să-l ia pe Nicolaescu. L-a luat prea repede", a declarat Ion Dichiseanu, pentru NewsIn.

"Mă doare sufletul că a dispărut. Speram să trăiască măcar 90 de ani. Un om lucid, care iubea cinematografia cât iubea viaţa. Mihai Viteazu e considerat al treilea film din lume. Era în viaţa de toate zilele cel mai bun prieten al lui Amza Pellea. Îl iubeam pe Nicolaescu pentru că îl iubea pe Amza. Era un om de o mare sensibilitate", a precizat Draga Olteanu Matei, potrivit România TV.

Actriţa Florina Cercel a spus despre Sergiu Nicolaescu că merită titlul de Nemuritorul filmului românesc, potrivit România TV.

„Eu cred ca Sergiu Nicolaescu merită titlul de Nemuritorul filmului românesc. El a pus în valoare mulţi actori români. El a născut cinematografia română. Sergiu este nemuritor”.

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, dar la vârsta de cinci ani, părinţii săi au părăsit oraşul şi s-au stabilit la Timişoara. Sergiu Nicolaescu a absolvit Universitatea Politehnica Bucureşti ca inginer mecanic,iar după absolvire a început să lucreze la filmări combinate în cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat în filme documentare şi jurnale de actualităţi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite