Secţia pentru procurori a CSM a respins acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare faţă de procurorul Elena Rădescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea

Secţia pentru procurori a CSM a respins, marţi, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă de procurorul Elena Rădescu, cea care a condus echipa de inspectori desemnată să efectueze controlul la DNA. Elena Rădescu acuza în septembrie conducerea Inspecţiei Judiciare de imixtiune în efectuarea controlului şi de prelungire nejustificată a perioadei de control de natură a perturba activitatea DNA.

„Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Rădescu Elena, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al ÎCCJ”, se arată în decizia Secţiei pentru procurori a CSM.

În luna martie, Inspecţia Judiciară anunţa exercitarea unei acţiuni disciplinare faţă de inspectorul judiciar Elena Rădescu, magistratul care a condus controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie. Magistratului i se reproşa încălcarea procedurilor prin faptul că ar fi făcut "afirmaţii nereale" la un post TV şi că a discutat cu Laura Codruţa Kovesi fără să se consulte cu colegii ei.

"S-a reţinut că inspectorul judiciar cercetat disciplinar a adoptat o conduită contrară demnităţii şi prestigiului funcţiei pe care o exercită prin afirmaţiile nereale, făcute într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune. (..) S-a reţinut că, în calitate de coordonator al echipei de inspectori judiciari care urma să efectueze un control la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorul a încălcat procedura regulamentară prin aceea că a discutat cu procurorul-şef al respectivei unităţi de parchet condiţiile de efectuare a controlului fără ca, în prealabil, să consulte membrii echipei de control şi solicite comunicarea datelor şi informaţiilor necesare în raport de obiectivele controlului, prin adresă avizată de directorul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori, şi să înştiinţeze conducerea Inspecţiei Judiciare", anunţa la acea dată Inspecţia Judiciară.

Elena Rădescu a acuzat în septembrie conducerea Inspecţiei Judiciare de imixtiune în efectuarea controlului, printr-o serie de dispoziţii ilegale, şi de prelungirea nejustificată a perioadei de control de natură a perturba activitatea DNA. Ea a susţiut, într-o notă transmisă către CSM, că dispoziţiile date sunt “de natură de a crea condiţii pentru scurgeri de informaţii în cauze aflate în proceduri speciale”.

Controlul Inspecţiei Judiciare a început în 17 iulie 2017, la cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a declarat, în 3 iulie, că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupţie şi că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci şi pe cea negativă, cu oameni arestaţi, condamnaţi, care se dovedeşte ulterior că sunt nevinovaţi, ceea ce înseamnă o tragedie şi o pată neagră pentru justiţie. Toader a precizat că a solicitat Inspecţiei Judiciare o verificare de fond a activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul ICCJ, insituţii care nu au mai fost evaluate de 10 ani.

El spunea că a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice activitatea managerială la DNA şi la Parchetul ICCJ, unde de zece ani nu au mai fost făcute evaluări.

Procurorul şef al DNA de la acea dată, Laura Codruţa Kovesi, răspundea acestor afirmaţii susţinând că în ultimul an şi jumătate Inspecţia Judiciară ar fi făcut în jur de 130 de verificări la parchetul anticorupţie. Între acestea, un control a vizat în acest an întreaga activitate, atât a procurorilor, cât şi a managementului, afirma ea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite