Sebastian Ghiţă, trimis în judecată pentru dare de mită şi spălare de bani. Riscă 10 ani de închisoare dacă este găsit vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată FOTO Mediafax
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată FOTO Mediafax

Deputatul Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu au fost trimişi ieri în judecată în dosarul în care procurorii DNA îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Astfel, deputatul Sebastian Ghiţă va fi judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani. 

La rândul lui, Bădescu a fost deferit justiţiei pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit, acesta fiind al doilea dosar de corupţie în care Bădescu este trimis în faţa judecătorilor.

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii arată că, în cursul anului 2013, primarul Iulian Bădescu a acordat clubului sportiv care îi aparţine lui Ghiţă o finanţare nerambursabilă de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale, cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia Basket Club Asesoft. 

„Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei”, arată DNA.

Dosarul, în care Sebastian Ghiţă se află sub control judiciar până pe data de 11 septembrie, a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dacă va fi găsit vinovat acesta riscă 10 ani de închisoare.

Procurorii precizează că, la audieri, Iulian Bădescu  nu şi-a recunoscut faptele, declarând că este nevinovat. 

În cazul lui Sebastian Ghiţă, acesta a uzat de dreptul la tăcere pe parcursul urmăririi penale, „poziţia sa faţă de acuzaţiile aduse – exprimată în mass-media – fiind aceea de nerecunoaştere. Referitor la dreptul la tăcere, CEDO a statuat: ,,Dacă probele împotriva inculpatului cer o explicaţie pe care acesta este în postură să o dea, refuzul de a da orice explicaţie poate permite în limita bunului simţ, a se trage concluzia că nu există explicaţie şi că acuzatul este vinovat”.

Ghiţă, implicat într-un alt dosar penal

Sebastian Ghiţă mai este implicat într-un dosar penal în care este cercetat sub control judiciar, alături de şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputatul Vlad Cosma. DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

Iulian Bădescu, fostul primar al municipiului Ploieşti, a fost trimis în judecată, în mai 2015, fiind acuzat de  abuz în serviciu şi luare de mită, infracţiuni pe care le-ar fi săvârşit atât în timpul mandatului de senator cât şi cel de primar al Ploieştiului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite