Sebastian Ghiţă, despre afacerea Microsoft: Am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. UE a oprit operaţiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Sebastian Ghiţă FOTO Adevărul
Deputatul Sebastian Ghiţă FOTO Adevărul

Deputatul Sebastian Ghiţă, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa IT din România, susţine că statul român ar fi cumpărat de la Microsoft posibilitatea îmbunătăţirii softurilor pentru care existau deja licenţe, iar aceste îmbunătăţiri aproape că nu au fost folosite. Afirmaţia a fost făcută într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan.

Deputatul Sebastian Ghiţă, omul care controlează piaţa IT din România, susţine că afacerea Microsoft nu a presupus achiziţionarea unor licenţe Microsoft, ci doar posibilitatea unor îmbunătăţiri pentru licenţele deja cumpărate, iar aceste upgrade-uri nu au fost folosite.

Sebastian Ghiţă a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan şi publicat pe site-ul acestuia.

„Ştiţi ce ne-a vîndut Microsoft? Nu ne-a vîndut nici o licenţă! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licenţe de la noi, eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 şi ştiu ce spun. La un moment dat, exista obligaţia ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vîndă împreună cu licenţe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Şi atunci ce au făcut americanii? Au zis că vând Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătăţirea softului. Însă pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Şi de aici s-au luat şpăgile pe care le vedem astăzi la televizor“, susţine Ghiţă în interviul acordat.

Ne-au vândut o hîrtie pe 400 de milioane de euro

„S-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro.

Şefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulţi care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florică, celebrul Florică. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florică plecau şi la partide.

Ei ne-au minţit şi Guvernul nostru şi şi-au minţit şi Ambasada lor. Cert e că s-au luat şpăgi imense şi, dacă vrei să te minţi, zici că le-au luat pentru ţară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Ştiţi că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd şi-a dat seama că se întîmplă în mai multe ţări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală şi să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro.

Microsoft ştia că noi avem licenţe că de la ei le luaserăm! Şi totuşi, a pus Guvernul să cumpăre suport. Funeriu, Sandu şi alţii de i-am pus noi, românii, miniştri au semnat. Nu ne trebuiau aceste servicii! E o profundă şi mare porcărie organizată de această companie Microsoft”, a mai explicat Sebastian Ghiţă în interviu.

Dosarul Micrisoft: afacerişti şi politicieni adunaţi în jurul unor şpăgi uriaşe

Fostul tenismen Dinu Pescariu este cercetat în dosarul „Microsoft” după ce procurorii au aflat că i-ar fi dat, împreună cu Claudiu Florică (de la Fujitsu Siemens) lui Dorin Cocoş nouă milioane de euro drept comision pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, să asigure firmelor sustinute de Florica încheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Dinu Pescariu a denunţat-o pe Elena Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiţie”.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societatii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

Procurorii susţin că Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achizitionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Gheorghe Ştefan, singurul rămas în arest preventiv

La DNA a fost audiat în ultimele trei zile şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, care a fost adus din arest pentru a da declaraţii în dosarul "Microsoft". Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Ştefan a recunoscut faptele de care este acuzat şi a dat o declaraţie în care a arătat cum au fost folosiţi banii primiţi ca mită.

Fostul edil speră ca, în schimbul declaraţiilor, să fie eliberat din arest preventiv, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Dorin Cocoş, care este cercetat în arest la domiciliu în dosarul „Microsoft”.

Gheorghe Ştefan este în arest preventiv din 29 octombrie 2014, în dosarul "Microsoft", în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Gabriel Sandu, eliberat dupa ce ar fi facut un denut

Potrivit informatiilor aparute în presa, înainte de a fi plasat în arest la domiciliu, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, în sustinerea solicitarii sale de înlocuire a acestei masuri, ca pe întreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro.

„Pe întreaga perioada a mandatului meu de ministru, am finantat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct sefului meu, Emil Boc, primul ministru al României. Recunosc si admit, de asemenea, ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru dar si pozitia în conducerea centrala PDL. Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acesti bani din fondurile personale, legale, si le-am recuperat partial în modalitatea expusa de Claudiu Florica, Dorin Cocos si Gheorge Stefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul Microsoft ca o parte din banii dati ca mita ar fi ajuns si la fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, dar si la Roberta Anastase.

În dosarul „Microsoft”, Dorin Cocos este arestat preventiv, alaturi de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. În arest preventiv au fost, pâna pe 25 ianuarie, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul de afaceri Dumitru Nicolae, acestia fiind în prezent în arest la domiciliu.

Elena Udrea se află si ea în arest preventiv, dar într-un alt dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite