Peste 100 de persoane urmărite, prinse în ultima săptămână de poliţiştii români cu ajutorul altor state membre Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de persoane şi peste 40 de obiecte care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen (SIS) au fost depistate în ultima săptămână de poliţiştii români împreună cu partenerii din alte state membre Schengen.

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Poliţiei Române, autorităţile din ţară au localizat, pe teritoriul României, 69 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS. 

Poliţiştii români au pus în aplicare 15 mandate europene de arestare, au identificat o persoană semnalată ca dispărută şi au depistat 24 de persoane ce erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară.

Totodată, pe teritoriul României, au fost identificate 23 de autoturisme care erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale, precum şi un document emis de statele membre.

De asemenea, 41 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Dintre acestea, 22 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, trei persoane erau semnalate ca fiind dispărute, iar cinci persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară. 

Nouă autovehicule, semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale, au fost identificate în statele membre, precum şi şase documente emise de România.

Sistemul informatic SIRENE

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

În ultimul an, ţara noastră a efectuat cu succes toate testele preliminare pentru operaţionalizarea SIS II, alături de celelalte state membre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite