Scandal politic pe banii din cercetare
0Cu puţin timp înainte de alegerile europarlamentare, pentru care este cotată cu poziţia a doua pe listele PSD, senatorul Ecaterina Andronescu a aplicat, în Parlament, o nouă lovitură finanţării activităţilor de cercetare, desfiinţând o ordonanţă de urgenţă care se aplică din 2010 şi stârnind reacţii vehemente din partea lumii academice.
O ordonanţă de urgenţă din 2010, prin care fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a pus sub aceeaşi umbrelă trei unităţi diferite care se ocupau de finanţarea cercetării, urmează să fie respinsă în Parlament la iniţiativa parlamentarilor PSD.
Reprezentanţii Opoziţiei şi cei din societatea civilă susţin că miza este „feudalizarea banilor din cercetare“ într-un an electoral şi de a reda Politehnicii din Bucureşti, condusă pe rând de miniştrii PSD Ecaterina Andronescu şi Mihnea Costoiu, primul loc în topul beneficiarilor de fonduri.
Prin OUG 74 din 2010, Guvernul Boc înfiinţa Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), prin comasarea altor trei instituţii care aveau scop asemănător.
Ordonanţa a intrat în vigoare imediat, a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor şi a zăcut doi ani la Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă acum de Ecaterina Andronescu.
În februarie, comisia condusă de Andronescu a decis respingerea ordonanţei. Plenul Senatului a fost de acord şi a trimis la promulgare legea de respingere a ordonanţei, însă preşedintele Traian Băsescu a decis să întoarcă legea în Parlament.
Argumentele preşedintelui
În motivarea cererii de reexaminare trimisă de preşedinte către Camera Deputaţilor, acesta arată că ordonanţa de urgenţă din 2010 „a fost elaborată în scopul eficientizării resurselor materiale, financiare şi umane“.
În plus, arată preşedintele, s-ar crea o „desincronizare legislativă“, pentru că instituţiile din ordonanţă au fost deja prevăzute în mai multe acte normative, ceea ce ar duce la un „posibil vid legislativ”. După ce preşedintele a returnat legea de respingere a ordonanţei, aceasta a reluat traseul legislativ de la Camera Deputaţilor.
Miercuri, pe 26 martie, Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, condusă de PSD-istul Angel Tîlvăr, a votat cu 8 voturi pentru, şase împotrivă şi două abţineri, raportul preliminar de respingere a cererii de reexaminare primită de la preşedintele României. Iar marţi se va stabili raportul final.
În raportul publicat în fişa online a proiectului se arată şi motivele acestei decizii de respingere a ordonanţei de urgenţă care şi-a făcut efectele din 2010: „conduce la centralizarea deciziilor privind managementul programelor ştiinţifice“ şi „conferă UEFISCDI atât calitatea de evaluator, cât şi pe cea de executant al unor programe“.
SAR: „Banii cercetării sunt în pericol de feudalizare în an electoral”
Decizia parlamentarilor este contestată şi de Opoziţie, şi de membrii societăţii civile, nefiind susţinută nici de cercetători. Un document de analiză al Societăţii Academice din România (SAR) atrage atenţia că „banii cercetării sunt în pericol de feudalizare în an electoral“, susţinând că „420 de milioane de lei fără control politic vor fi readuşi la vatră prin ingineria legislativă a doamnei Andronescu“.
SAR spune că prin comasarea, în 2010, a celor trei instituţii care finanţau până atunci diferite proiecte de cercetare, statul a făcut economii importante, prin reducerea de personal, de la aproape 250 la cele 80 de posturi ocupate acum, şi a costurilor de administrare a programelor.
SAR arată însă că nemulţumirea principală faţă de comasare s-ar fi manifestat la Universitatea Politehnica Bucureşti, care „nu a mai avut după 2010 partea leului din programul INOVARE, pe care îl administra tot ea“.
Informaţiile sunt susţinute şi de actualul şef al UEFISCDI, Adrian Curaj. „Potrivit cifrelor pe care le avem în raportări, în perioada 2007-2010, din totalul de 298 de proiecte de inovare, Politehnica din Bucureşti a fost coordonator sau partener în 186 de proiecte. Următoarea instituţie ca prezenţă, o companie, avea 21 de proiecte şi apoi venea Politehnica din Iaşi, cu 19 proiecte. În perioada 2011-2014, din 277 de proiecte, Politehnica din Bucureşti a avut doar 23“, a explicat Adrian Curaj motivele pentru care conducătorii Politehnicii Bucureştene – Ecateria Andronescu şi Mihnea Costoiu – au fost afectaţi de comasarea din 2010.
Cât despre argumentele parlamentarilor, SAR spune că administrarea programelor de cercetare este clar stabilită printr-o hotărâre de guvern din 2007, iar UEFISCDI „nu are atribuţii în implementarea de proiecte ştiinţifice“, ci „doar coordonează procesele de evaluare, monitorizare şi rambursare aferente proiectelor, în conformitate cu metodologiile şi regulile stabilite prin avizare de minister“.
Majoritate vs Opoziţie
Şi reprezentanţii Opoziţiei vorbesc de aceleaşi interese în modificarea acestei ordonanţe. „Noi, cei din PDL, am votat împotriva respingerii ordonanţei de urgenţă 74. Raportului final se va vota în comisie marţi, pe 1 aprilie. Sincer, şansele ca legea de aprobare a OUG 74 să treacă sunt foarte mici, cel mai probabil, legea va fi respinsă, iar UEFISDCI va fi desfiinţată“, a apreciat Raluca Turcan, deputat PDL în Comisia pentru Învăţământ.
De altfel, fostul ministru PDL al Educaţiei Mihail Hărdău spune că încă din 2010, când ministul Funeriu a promovat această ordonanţă de urgenţă, PSD-iştii au spus că nu sunt de acord cu această centralizare şi o vor schimba cu prima ocazie.
Întrebat de ce a votat pentru respingerea ordonanţei şi desfiinţarea practic a UEFISCDI, deputatul PSD Anghel Stanciu a refuzat să ofere un argument: „Dacă mă întrebaţi de ce am votat aşa, nu o să vă răspund, pentru că nu am de ce să vă răspund, să mă explic. Am avut destul de mult bun simţ“.
Pe de altă parte, Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, spune că el a votat pentru respingere fiindcă aşa a considerat de cuviinţă. „Aşa a ieşit votul, de data asta s-a respins, dar vom aduce amendamente şi marţi vom avea raportul final“, a declarat Tîlvăr.
După votul final din comisie, care va avea loc marţi, propunerea de respingere a cererii de examinare de la Preşedinţie va merge în Plenul Camerei Deputaţilor şi de acolo va merge pe acelaşi traseu în Senat, a explicat Tîlvăr.
Cei din Comisia de Învăţământ din Senat spun că încă nu au primit nicio informare pe această ordonanţă, se aud doar zvonurile privind desfiinţarea UEFISCDI. „La noi nu a ajuns nimic, însă vom face lobby pentru menţinerea ordonanţei de urgenţă, pentru a nu fi desfiinţată această instituţie“, susţine senatorul PNL Marin Burlea, de asemenea vicepreşedintele comisiei conduse de Ecaterina Andronescu.
Lipsa reacţiilor oficiale
Andronescu nu a dorit să comenteze asupra acuzaţiilor ce i-au fost aduse în legătură cu respingerea ordonanţei, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei au refuzat de asemenea să furnizeze un punct de vedere oficial legat de viitorul UEFISCDI, organism aflat sub coordonarea sa.
Motivul: este o dispută între Parlament şi Preşedinte. Intenţiile ar fi ca cercetarea să fie oricum „restructurată“ în două agenţii: una pentru cercetarea fundamentală şi alta pentru cercetarea aplicată.
„În programul 2014-2020, o prioritate a mea şi a Comisiei Europene este cercetarea aplicată, către care vom aloca mai mulţi bani decât până acum, în comparaţie cu cercetarea fundamentală, este o cerinţă a Comisiei Europene“, a explicat Mihnea Costoiu, fost rector la Politehnică şi ministrul delegat pentru învăţământ superior.
O posibilă soluţie
Bloggerul adevarul.ro Liviu Giosan (foto), cercetător în oceanografie la prestigioasa Woods Hole Oceanographic Institution şi co-fondator al Asociaţiei Ad Astra a cercetătorilor români din străinătate, susţin e că „UEFISCDI este o instituţie care, cu toate tarele ei, are măcar o justificare şi o faţadă de normalitate“.
Însă, este de părere cercetătorul, „aceasta luptă care se profilează este o luptă cu miză meschină din păcate şi ne va îndepărta şi mai mult de la ce trebuie să facem cu adevărat“.
Soluţia propusă de Giosan este desfiinţarea celor două instituţii care se ocupă acum separat de organizarea competiţiilor (CNCSIS) şi respectiv de împărţirea banilor (UEFISCDI).
Mai exact, „înfiinţarea unei Fundaţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, care să organizeze toate competiţiile pentru banii de cercetare în Romania şi să aibă şi rol executiv, la fel ca NSF (National Science Foundation) în Statele Unite ale Americii şi European Research Council, care emulează cu succes NSF în Europa“, explică acesta.
Traseul ordonanţei
- Ordonanţa de Urgenţă 74/2010 a fost adoptată de Guvernul Boc la finele lunii iunie 2010 şi a intrat în vigoare de la 1 iulie.
- Proiectul de lege pentru aprobarea ei a fost trimis în Camera Deputaţilor, unde a fost adoptată tacit în noiembrie.
- În Senat, proiectul a primit aviz negativ de la Comisia Juridică, dar în aprilie 2011 a avut raport pozitiv de la Comisia de Învăţământ.
- În intervalul mai 2011- iunie 2012 a fost înscris pe ordinea de zi a Senatului de 23 de ori.
- Pe 21 iunie 2012, plenul Senatului a aprobat retransmiterea lui la comisii, pentru raport suplimentar de la Comisia de Învăţământ
- Raportul nu a mai fost însă formulat decât abia doi ani mai târziu, pe 17 februarie 2014, când comisia condusă de Ecaterina Andronescu a decis respingerea ordonanţei de urgenţă
- Pe 18 februarie 2014, proiectul de lege privind respingerea OUG 74/2010 a fost votat de plenul Senatului cu 109 voturi pentru, 5 contra şi 19 abţineri
- Pe 18 martie, preşedintele întoarce legea şi cere reexaminarea
- pe 26 martie, Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor a votat respingerea cererii de reexaminare, raportul final urmând să fie aprobat marţi.
Pe aceeaşi temă:
DOCUMENT Ecaterina Andronescu a impus monopol privat pe toate diplomele