România, ţara cu cele mai multe victime provocate de poluare
0În UE, fiecare al optulea deces ar avea legătură cu poluarea mediului înconjurător, susţine un studiu. Cea mai gravă ar fi situaţia din România. O mică consolare: înainte era şi mai rău.
Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat la Copenhaga de Agenţia Europeană de Mediu. În document sunt analizate date privind influenţa mediului înconjurător asupra sănătăţii şi bunăstării europenilor. Potrivit studiului, în Europa poluarea aerului ar fi, ca şi până acum, cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii din partea mediului.
Agenţia insistă însă că situaţia s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii 30 de ani. În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de un milion.
Există însă şi alte surse de poluare a mediului înconjurător care costă vieţi omeneşti: poluarea fonică ar fi pe locul al doilea, ei fiindu-i atribuite 12.000 de morţi premature. Efectele schimbărilor climatice ar avea de asemenea un impact tot mai mare – de exemplu prin valuri de caniculă şi inundaţii. Oamenii din mediul urban ar fi afectaţi în cea mai mare măsură de urmările modificărilor climatice, potrivit lui Catherine Ganzleben de la Agenţia Europeană de Mediu.
Diferenţe Est-Vest: România stă cel mai prost
Agenţia a mai identificat şi alţi factori de pericol: compuşii chimici, rezistenţa anumitor microbi la tratament, cauzată de utilizarea excesivă a antibioticelor, contaminarea apei potabile. Iese în evidenţă de asemenea deosebirea clară dintre ţările din estul şi cele din vestul Europei. În multe ţări est-europene, rata morţilor premature provocate de factori de mediu ar fi mult peste cea din vestul Europei.
Cea mai gravă situaţie din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca şi Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului.
Cercetările se bazează pe date din 2012 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind cauzele deceselor şi îmbolnăvirilor. Potrivit OMS, cam 13% din decesele anuale din UE – adică 630.000 de morţi premature – ar fi provocate de factori de mediu, adică ar putea fi evitate. Cauzele de deces cele mai frecvente sunt cancerul, bolile de inimă şi atacurile cerebrale.
Sărăcia ca factor de risc
"În timp ce în Europa observăm îmbunătăţiri în protecţia mediului, iar planul Green Deal (al Comisiei Europene, n. red.) arată orientarea clară spre un viitor sustenabil, raportul actual dovedeşte că este nevoie de măsuri pentru a-i proteja pe cei mai periclitaţi cetăţeni din societatea noastră", a declarat directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu, Hans Bruyninckx. Sărăcia ar merge adesea mână în mână cu viaţa într-un mediu poluat şi cu sănătatea precară. "Combaterea acestui context trebuie să fie parte integrală din strategia privind o Europă mai integrată şi mai sustenabilă."