Închisoarea „Bright Light“ din Bucureşti. România, pe lista ţărilor care au ajutat CIA în deţinerea şi torturarea deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raportulcelor de la Open Society Justice Initiative menţionează şi ţara noastră FOTO Arhivă
Raportulcelor de la Open Society Justice Initiative menţionează şi ţara noastră FOTO Arhivă

54 de ţări, între care şi România, au ajutat la facilitarea programului CIA de detenţie, extrădare extraordinară şi interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie, se arată într-un nou raport privind drepturile omului, citat de New York Times, în ediţia electronică.

Raportul, care urmează să fie dat publicităţii marţi de Open Society Justice Initiative, un grup pentru apărarea drepturilor, este cel mai detaliat raport extern despre asistenţa acordată de alte ţări Statelor Unite, inclusiv permisiunea acordată CIA de a deţine închisori secrete pe teritoriul lor şi de a folosi aeroporturile lor pentru realimentare în timpul transferului de deţinuţi.

Închisoarea "Bright Light" din Bucureşti

Între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a găzduit închisori secrete ale CIA cu numele de cod "Bright Light", în subsolul unei clădiri guvernamentale din Bucureşti, unde Abd al-Rahim Husseyn Muhammad al-Nashiri a fost închis şi maltratat înainte de a fi mutat în alte state. Al-Nashiri este în continuare ţinut la Guantanamo Bay, unde se confruntă acum cu perspectiva unui proces inechitabil de către o comisie militară şi, dacă este condamnat, pedeapsa cu moartea.

Abd al-Rahim Husseyn Muhammad al-Nashiri este un cetăţean saudit, care este victima alianţei româno-americane în ceea ce priveşte predarea şi deţinerea suspecţilor de terorism. În octombrie 2002, al-Nashiri a fost capturat în Dubai, Emiratele Arabe Unite, şi a fost transferat în secret în custodia CIA. El a fost dus la o închisoare secretă a CIA în Afganistan, cunoscut sub numele de "Groapa de Sare", iar apoi la un alt "Black Site" închisoare în Bangkok, Thailanda. Pe 05 decembrie 2002, CIA l-a "mutat" pe al-Nashiri într-o altă închisoare secretă, în Polonia, unde a fost torturat. În iunie 2003, România a asistat CIA într-un zbor de aterizare secret, care l-a adus al-Nashiri la Bucureşti.

România a permis CIA să-l ţină într-o închisoare secretă cu numele de cod "Bright Light", relatărilor situat în subsolul unei clădiri guvernului de la Bucureşti folosit ca Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Deţinuţii ar fi fost supuşi la rele tratamente, inclusiv privarea de somn, pălmuirea sau forţaţi să stea în poziţii incommode mult timp. Înainte de 6 septembrie 2006, România a asistat CIA în transferul al-Nashiri din tara pe un alt zbor secret.

Raportul identifică 136 de persoane care au fost deţinute sau transferate de CIA, fiind cea mai extinsă listă din prezent, şi descrie ceea ce este cunoscut în legătură cu datele şi locurile unde au fost deţinute acestea. Raportul adaugă detalii noi în legătură cu gestionarea situaţiei agenţilor Al-Qaida şi persoanelor nevinovate capturate accidental în cadrul maşinăriei globale a contraterorismului.

Amrit Singh, autoarea raportului "Globalizing Torture" al Open Society, a declarat că a găsit dovezi că 25 de state din Europa, 14 din Asia şi 13 din Africa au acordat asistenţă CIA, în afară de Canada şi Australia. Între acestea se numără Thailanda, România şi Lituania, unde au fost înfiinţate închisori, dar şi Danemarca, ce a facilitat operaţiunile aeriene ale CIA, şi Gambia, care a arestat şi a predat deţinuţi agenţiei.

"Costul moral al acestor programe este purtat nu doar de Statele Unite, ci şi de cele 54 de ţări pe care acestea le-au recrutat să le ajute", a declarat Singh.
Singh susţine că Statele Unite au încălcat în mod flagrant dreptul naţional şi internaţional şi că eforturile lor de a evita responsabilitatea "au început să eşueze".

În decembrie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a găsit CIA responsabilă de torturarea lui Khalied el-Masri, un cetăţean german răpit de agenţie şi dus în Afganistan, într-un caz de identificare greşită. Vineri, o Curte de Apel italiană l-a condamnat pe şeful departamentului local al CIA şi alţi doi americani pentru răpirea unui cleric radical ridicat de pe străzile din Milano în 2003 şi trimis în Egipt. Douăzeci şi trei de americani au fost condamnaţi anterior în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite