România la CEDO: 27 de români de etnie romă au primit despăgubiri de la statul român pentru că au fost atacaţi de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
27 de cetăţeni români de etnie romă au fost despăgubiţi la CEDO
27 de cetăţeni români de etnie romă au fost despăgubiţi la CEDO

Cazul celor 37 de români, de etnie romă, care a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) priveşte un incident în care poliţia ar fi atacat locuitorii satului Apalina cu gaze lacrimogene şi ar fi şi tras în ei cu gloanţe de cauciuc. CEDO a decis plata a 45.000 de euro, la comun, pentru 7 persoane, dar şi 7.500 de euro de persoană pentru alte 20.

„Ciorcan şi alţii versus România“ (caz nr. 29414/09 şi 44841/09) este cazul prezentat la CEDO în care 37 de cetăţeni români de etnie romă acuză poliţia română că a tras asupra lor. Incidentul a avut loc în satul Apalina, lângă Reghin, pe 7 septembrie 2006. 

Atunci, Augustin Biga, unul dintre reclamanţi, împreună cu un prieten au fost implicaţi într-o ceartă cu un poliţist dintr-un bar. Poliţistul a depus imediat o plângere penală împotriva celor doi bărbaţi, pentru comportament violent. Astfel, în aceeaşi zi, s-a lansat o investigaţie, iar şase poliţişti regionali s-au dus în Apalina pentru a-i ridica şi a-i duce pe cei doi în faţa unui procuror. 

Poliţiştii au fost însoţiţi de jandarmerie, deoarece şeful poliţiei a anticipat dificultăţi. Potrivit reclamanţilor, jandarmeria a aruncat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea adunată din curiozitate. Reclamanţii susţin că poliţia a început să tragă.

Potrivit autorităţilor române, poliţia a trebuit să folosească forţa din cauza agresivităţii mulţimii, care îi înconjurase şi arunca cu sticle goale şi cu pietre. Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc.

CEDO a decis în acest caz să acorde despăgubiri în valoare de 42.000 de euro, la comun pentru 7 dintre reclamanţi (Sonia Biga, Augustin Biga, Carol Ciorcan, Costel Ciorcan, Sorin Ciorcan, Edith Csiki-Biga şi Ildiko Kalanyos-Biga) şi 7.500 de euro pentru fiecare alte 20 de persoane (Ştefan Bidi, Margareta Biga, Liviu Bucunea Jr, Etelka Capo, Costel Ciorcan, Agneta Csiki, Lia Gabor, Ana-Narcisa Gorcs, Ildiko Kalanyos-Biga, Susana Kalanyos, Traian Kovacs, Ancuţa Maria Moldovan, Mihai Moldovan Jr, Lajos Panta, Violeta Pusuc, Edith Racz, Cornelia Simion, Ianos Ştefan, Ana Tina senior şi Ana Tina Jr).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite