Reunirea Basarabiei cu România. Încep lucrările Universităţii pentru românii de pretutindeni de Vară de la Izvorul Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările Universităţii pentru românii de pretutindeni de Vară de la Izvorul Mureşului se va desfăşura în perioada 13-18 august 2017
Lucrările Universităţii pentru românii de pretutindeni de Vară de la Izvorul Mureşului se va desfăşura în perioada 13-18 august 2017

Lucrările Universităţii pentru românii de pretutindeni de Vară de la Izvorul Mureşului încep luni, prima temă dezbătută fiind “Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv naţional al românilor pentru 2018, Evoluţii geopolitice şi interesul naţional românesc”.

La dezbateri şi-au anunţat participarea lideri marcanţi ai comunităţilor româneşti istorice din jurul frontierelor şi Balcani, dar şi din diasporă care aşteaptă să intre în dialog şi cu autorităţile statului român şi cu reprezentanţi ai Parlamentului României despre situaţia dramatică cu care se confruntă comunităţile româneşti din state precum Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania, Grecia, Croaţia sau Macedonia, şi modul în care autorităţile române se raportează la numeroasa diasporă românească din Occident. potrivit Romanian Global News.

Au fost invitaţi, ca şi la ediţiile precedente, conducătorii statului român, miniştri, parlamentari reprezentând spectrul politic românesc. Sunt asteptaţi ministrul pentru românii de pretutindeni, preşedintele ICR, Preşedinţii Comisiilor parlamentare din cele două camere ale Parlamentului, care răspund de problematica „românilor de pretutindeni, alţi miniştri.

Serbia a dat cu o săptămână înainte o lecţie autorităţilor statului român în ceea ce priveşte interesul statului sârb pentru comunităţile istorice din afara Serbiei.

La o întrunire cu sârbii din comunităţile istorice ale Serbiei, care a avut loc la Novi Sad, au participat Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, premierul Serbiei, Ana Brnabic, Presedintele Parlamentului, Maja Gojkovic, Premierul Voivodinei, Igor Mirovic, Patriarhul BOS, Irinei, miniştrii de externe şi de interne etc. Vom vedea ce au înţeles autorităţile statului român din acestă lecţie.

Universitatea de Vară Izvoru Mureşului este organizată de Centrul Cultural Topliţa, împreună cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în parteneriat cu Platforma Unionistă „Acţiunea 2012", Asociaţia „Răsăritul Românesc", Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite