Reţeaua care făcea bani negri din suferinţa bolnavilor incurabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 13 afacerişti au fost trimişi în judecată într-un dosar uriaş de evaziune fiscală privind exportul de medicamente achiziţionate de pe piaţa neagră din România. Totul s-ar fi făcut cu complicitatea unor medici sau farmacişti

Cantităţi uriaşe de medicamente din categoria celor destinate afecţiunilor cardiace, infecţiei HIV/SIDA şi celor onco-hematologice şi care fac obiectul unor programe naţionale finanţate de la bugetul de stat, fiind subvenţionate în totalitate, au fost achiziţionate de pe piaţa neagră din România. Medicamentele erau exportate ulterior în ţări precum Germania, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Irlanda, Slovacia şi Letonia, fără să se plătească taxe. Prejudiciul adus statului: 19.070.230 de lei.

Detaliile apar în cea mai recentă anchetă DNA , în care 13 afacerişti au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, sau complicitate la aceste infracţiuni. Potrivit procurorilor anticorupţie, întreaga afacere s-ar fi derulat   în peioada 2010-2011 în jurul firmei Farmastore Prest SRL, controlată de Iuliana-Daniela Pănescu şi Dan-Valentin Ştefan. 

Medicamente luate de la bolnavi

Medicamentele erau achiziţionate fie de la medicii din spitale, fie din farmacii - acestea din urmă obţinând în baza unor reţete false decontarea de la Casele de Asigurări de Sănătate. Pentru acest lucru, farmaciştii achitau jumătate din valoarea medicamentelor către persoanele fizice cărora le eliberau reţetele. Potrivit interceptărilor, medicii primeau bani pentru serviciile lor, şi emiteau reţete pe numele unor persoane decedate, ori în baza unor CNP-uri inexistente. 

Monitorizarea întregii grupări a dezvăluit că în cazul medicamentelor care erau furnizate de medicii din spitale, acestea proveneau din stocul medicamentelor achiziţionate de unităţile sanitare. Practic, era vorba despre tratamente pe care medicii fie nu le administrau bolnavilor din spitale, fie le administrau o doză mai mică, astfel încât doctoriile neadministrate erau scoase din aceste unităţi şi livrate persoanelor interesate contra cost.

Cum acţionau marile depozite

O altă sursă de procurare a medicamentelor livrate în spaţiul intracomunitar de Farmastore Prest SRL o reprezentau şi marile depozite farmaceutice, care achiziţionau din import asemenea medicamente, la preţ mic, în urma unor discount-uri oferite de producătorii din străinătate. În baza unor protocoale cu furnizorii, depozitele nu puteau exporta aceste medicamente în ţări din Uniunea Europeană. 

Pentru a nu încălca înţelegerile comerciale cu partenerii externi, marile depozite au apelat la un artificiu, în sensul că marfa achiziţionată din import era livrată către farmacii, după care o achiziţionau de la acestea şi ulterior o livrau la export. Pentru a câştiga timp, de cele mai multe ori marfa nu era niciodată livrată la farmacii, fiind doar emise documente, astfel încât medicamentele ajungeau direct la depozite pentru export, societăţile comerciale înregistrând în mod fictiv în contabilitate facturi de achiziţii şi, respectiv, livrare. 

Cum au fost prinşi

Întreaga afacere a ieşit la iveală în momentul în farmaciile implicate în acest lanţ, pentru a-şi mări profitul, au decontat în mod fictiv, la Casele de Sănătate, reţete false. Pentru a reduce sarcina fiscală a veniturilor, prin creşterea TVA-ului deductibil, Farmastore Prest SRL a declarat achiziţii fictive de bunuri. Traficul cu medicamente era susţinut de o întreagă reţea de firme, care a lăsat urme în contabilitate.  Acest lucru a ieşit la iveală în urmă controalelor.

Procurorii DNA spun că creierul acestei reţele de firme este Nicuşor-Sorin Dima. Afaceristul este singurul inculpat din acest dosar care a recunoscut acuzaţiile. 

Au scos 58 de milione de lei de la ATM

Dima a fost primul afacerist care a fost anchetat în acest caz. El a fost cel care a explicat cum Farmastore Prest SRL a achiziţionat de pe piaţa neagră – medicamente din programele naţionale de sănătate, de regulă foarte scumpe, destinate unor afecţiunilor grave - cancer, diabet, hepatită etc. – medicamente pe care ulterior le livrau intracomunitar. 

Potrivit anchetei DNA, cei implicaţi în această afacere au rulat prin conturile societăţilor controlate suma totală de 58.745.965 lei, bani care au fost retraşi în numerar, sau prin intermediul ATM-urilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite