REPARTIZARE LICEU 2014 Capitala, detronată de provincie în topul liceelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Naţional "Sf. Sava" este pe primul loc în topul liceelor din ţară    FOTO: Adevărul
Colegiul Naţional "Sf. Sava" este pe primul loc în topul liceelor din ţară    FOTO: Adevărul

Liceele din ţară ajung să detroneze liceele din Bucureşti în topul celor mai bune colegii şi specializări din România. Aşa arată  rezultatele repartizării computerizate, publicate ieri.

În urma repartizării computerizate la liceu de anul acesta topul naţional al celor mai bune licee şi topul celor mai căutate specializări s-au schimbat: mai multe licee din ţară figurează acum pe primele cinci locuri, în timp ce doar două sunt din Capitală. De asemenea, aşa cum era de aşteptat, având în vedere ponderea Evaluării Naţionale (75%) în media de admitere la liceu, notele de intrare au scăzut faţă de 2013, mai ales în Bucureşti.

Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală ocupă pentru al doilea an consecutiv primul loc pe ţară în topul liceelor cu cele mai mari medii de admitere: prima medie de admitere 10 şi ultima medie de admitere 9,56, în condiţiile în care anul trecut ultima medie a fost 9,77. Pe locul al doilea este tot Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti, cu ultima medie 9,54, care în 2013 a fost 9,77. Schimbările încep abia de la locul al treilea, care anul acesta nu mai este ocupat de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, ci de Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ din Cluj-Napoca, ce figura pe locul şase anul trecut. O altă surpriză este faptul că pe locul şase a coborât Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ din Capitală, care anul trecut era pe locul cinci.

Directorul Colegiului „Emil Racoviţă“, Constantin Corega, spune că e un fapt merituos că şcoala în fruntea căreia se află a mai urcat câteva poziţii. Şi menţionează trei motive: faptul că elevii au participat la mai multe olimpiade şi concursuri naţionale, că în ţară au fost medii mai mici faţă de anul trecut şi faptul că elevii clujeni au înţeles că „şcoala la „Emil Racoviţă“ este egală cu performanţa“.

tabel educatie 2

„Nu topurile contează, ci performanţa“

În continuare, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa a coborât de pe locul trei pe locul patru, urmat de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, pe locul cinci, care i-a luat astfel locul Colegiului Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală. Directorul de la „Tudor Vianu“, profesorul Cristinel Păun, spune că importante sunt performanţele elevilor la olimpiadele naţionale şi internaţionale. „Noi nu punem accentul pe topuri şi clasamente, ci pe performanţa elevilor noştri. În plus, noi avem nouă clase de mate-info, mai multe decât la alte licee centenare, ceea ce poate să coboare media de admitere, fiindcă intră mai mulţi“, a explicat Păun.

Şi directorul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, Zamfirică Petrescu, este de părere că ceea ce contează este performanţa elevilor, nu mediile de admitere. Totuşi, nu putem trece cu vederea faptul că mediile de admitere de anul acesta au scăzut destul de mult, cu aproximativ 20-30 de sutimi, susţine profesoara de limba română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti.

Germana, în topul specializărilor bilingve

Noutăţi au apărut şi în topul celor mai căutate specializări, un interes crescut fiind pentru Mate-info blingv germană, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Şi aici Bucureştiul a pierdut teren şi figurează anul acesta pe locul patru, cu specializarea Mate-info bilingv engleză de la Colegiul „Sf. Sava“, care anul trecut era pe primul loc, cu ultima medie de admitere 9,94. 

tabel educatie 1

Pe primul loc este specializarea Mate-Info bilingv germană de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, cu ultima medie de admitere 9,88. Directorul Colegiului, profesorul Vasile Nicoară, spune că germana a devenit populară în rândul elevilor, fiindcă în jur de 80% din ei cunosc engleza foarte bine, iar germana este un plus. „Sunt doar cinci licee din România care oferă această specializare şi în partea aceasta de ţară sutem numai noi. Şi anul trecut tot specializarea aceasta a fost cea mai bine clasată din tot liceul, urmată de mate-info bilingv engleză“, a explicat directorul. (A contribuit şi Florina Pop)

Liceeni cu medii sub 5

În 2014, peste 15.700 de elevi din toată ţara au fost admişi la licee cu medii mai mici de 5, de două ori mai mulţi decât anul trecut, când la repartizare au fost în jur de 6.700 de candidaţi cu medii mici şi foarte mici. Cele mai multe medii anul acesta au fost cuprinse între 8 şi 9, peste 27.000, iar aproximativ 7.700 de elevi au intrat la liceu cu medii între 5 şi 6. În total, sunt 87 de copii care au intrat cu media de admitere 10, la liceu, arată datele Ministerului Educaţiei după prima repartizare computerizată, care a rezolvat peste 99% din cererile de înscriere la liceu.


REPARTIZARE LICEU 2014 Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele repartizării computerizate

REPARTIZARE LICEU 2014 Topul liceelor din România după ultimele medii de admitere. Schimbări faţă de 2013

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite