Reacţia Jandarmeriei după ce au apărut fotografii cu echipajul înarmat la protestul din Piaţa Victorei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmeria Bucureşti precizează că echipajul înarmat de la protestul din Piaţa Victoriei, care apare într-o fotografie care circulă în mediul online, face parte dintr-o structură antiteroristă a cărei prezenţă este obligatorie la astfel de manifestări.

”Echipajul fotografiat face parte dintr-o structură antiteroristă iar prezenţa acestuia este obligatorie la manifestaţiile publice. Este o măsură preventivă luată în contextul evenimentelor petrecute în ţări ale Uniunii Europene în care atacuri teroriste au vizat astfel de locuri aglomerate”, precizează Jandarmeria Română.

Conform sursei citate, aceste echipaje sunt folosite pentru intervenţia antiteroristă la obiectivele aflate în paza Jandarmeriei, la manifestaţii publice (de protest, religioase, cultural artistice), la manifestaţii sportive şi chiar în zona staţiilor de metrou.

”Aşadar prezenţa acestor jandarmi cu o dotare specială, adaptată genului de misiune pe care îl au, este un lucru firesc în contextul de ordine şi siguranţă publică internaţional şi arată preocuparea Jandarmeriei Române pentru securitatea cetăţenilor”, subliniază Jandarmeria Bucureşti.

Mai mult, reprezentanţii jandarmeriei au precizat că armamentul din dotarea membrilor structurii antiteroriste prezenţi în Piaţa Victoriei este, contrar informaţiilor din mediul online că ar fi vorba de „pistoale-mitralieră Uzi”, unul de fabricaţie românească, produs la uzina mecanică Cugir, fiind vorba de pistoale mitralieră , lp  7 , cal 9 x 19 mm. „Armele sunt româneşti, calibrul este unul standard, folosite de structurile similare din Europa şi structurile NATO”, a specificat Jandarmeria Română.

„Prezenţa unui echipaj din structura antiteroristă la protestul de sâmbătă seara nu reprezintă o premieră. Această măsură a fost întrodusă în urmă cu aproximativ 2 ani de zile şi, după cum s-a putut observa, din dotarea acestora face parte şi o maşină specială pentru blocarea accesului autovehicolelor în zona ocupată de protestatari. Aceste echipaje pot fi observate, nu doar la acest tip de evenimente, dar şi în jurul staţiilor de metrou la orele de vârf, sau în timpul zilei, la obiectivele speciale ale jandarmeriei, precum anumite ambasade”, ne-a precizat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Potrivit Jandarmeriei pe durata protestelor de ieri au fost aplicate şapte sancţiuni contravenţionale. Amenzile au fost date pentru injurii, tulburarea ordinii publice, împiedicarea forţelor de ordine de a-şi îndeplini obligaţiile şi refuzul de a părăsi manifestaţia la solicitarea forţelor de ordine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite