Răsturnare de situaţie în dosarul în care este judecat Puiu Popoviciu: unul dintre inculpaţi declară că numirea procurorilor din acest caz a fost ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Popoviciu
Puiu Popoviciu

Dosarul în care Puiu Popoviciu este judecat pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea Băneasa s-ar putea întoarce pe masa procurorilor. Asta după ce Petru Percovici, fostul şef operativ al Direcţiei Generale Anticoruptie, a declarat joi în instanţă că numirea procurorilor în acest caz nu ar respecta legea.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, joi, un nou termen al procesului în care Puiu Popiviciu  şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi atunci în judecată, alături de alte opt persoane, pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.

La acest termen, Petru Pitcovici le-a spus magistraţilor că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care s-au ocupat de acest caz au fost numiţi ilegal în funcţie şi nu aveau niciun drept să îl ancheteze sau să fie prezenţi în sala de judecată, arată Digi24.

Concret, el a precizat că din dosarele profesionale ale procurorilor ar lipsi o serie de examinări medicale şi psihologice.

„Înainte să fie numiţi în funcţie, procurorii care s-au ocupat de caz trebuiau să fie declaraţi apţi fizic. Era nevoie ca procurorii de caz să treacă de examinări medicale şi psihice, lucru care este cerut de lege şi nu s-a făcut. Numirea lor prin ordin prezidenţial trebuia publicată în Monitorul Oficial. Nici acest lucru nu s-a făcut. Am fost cercetaţi de buticari”, a declarat Pitcovici.

Suntem judecaţi de ”nişte aprozarişti”.

Cererea fostului şef operativ al Direcţiei Generale Anticorupţie a stârnit idignarea procurorului de caz.„Această cerere nu este altceva decât o tergiversare a cazului. Cererea este depusă târziu, când procesul este aproape de final. Nici nu ar trebui să fie luată în calcul”, a răspuns procurorul DNA. Procurorul DNA prezent la şedinţă a arătat că cererea lui Pitcovici este inadmisibilă şi că ”cel mult” poate fi incadrată ca o cerere de recuzare şi a cerut ca acesta să fie întrebat de instanţă dacă doreşte recuzarea judecătorului Bogdan Ion Tudoran.

În replică, Pitcovici a precizat că nu vrea recuzarea magistratului care îl judecă şi a precizat că, dacă cererea sa nu este analizată corespunzător, se poate considera de către justiţiabili că sunt cercetaţi şi judecaţi de ”nişte aprozarişti”.

Fostul şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul DGA a declarat: ”....deduc că putem fi verificaţi şi de un aprozarist în ţara asta. Mă scuzaţi. Legea nu am făcut-o eu. Asta este legea pe care o prezint. Mă tem că în sală nu avem un judecător de drept”. Pitcovici a cerut magistratului să admită cererea sa şi să constate nulitatea tuturor probelor adunate de magistraţii care l-au cercetat în acest caz.

Cu toate acestea, instanţa a decis ca peste o săptămână să anunţe dacă dosarul va fi sau nu reluat.

Puiu Popoviciu, trimis în judecată

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi atunci în judecată, alături de alte opt persoane, pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.

Procurorii au stabilit că prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsă USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei.

Gabriel Aurel Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar Ilie Cornel Şerban, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MA, şi Petru Daniel Pitcovici, fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie, sunt judecaţi pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului. Ioan Neculae Alecu, fost rector al USAMV Bucureşti, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, şi Ioan Todiraş, fost viceprimar al Sectorului 1 sunt judecaţi pentru abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite