Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. „Situaţia este sub control”, a explicat Arafat într-un interviu acordat „Adevărul”.

„Adevărul”: Au mai fost situaţii în care să fie inundate atâtea gospodării, chiar de Sărbători?

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI: Este prima oară când se întâmplă aşa ceva de Paşte. Totul este, însă, monitorizat, iar situaţia este sub control. Din informaţiile pe care le avem de la specialişti, în perioada următoare apele se vor retrage şi nu va mai ploua la fel de intens. Oricum,  am mobilizat un număr de 60 de pompieri din judeţele Argeş şi Olt, la dispoziţia vicepremierului Gabriel Oprea, astfel încât să-i sprijim pe cei din Teleorman, unde sunt probleme.

Au fost persoane care au refuzat să fie evacuate?

Da. Din păcate, pompierii se confruntă mereu cu astfel de refuzuri. De regulă, oamenii refuză să plece din propriile case, dar în momentul în care văd că situaţia se agravează ne solicită din nou ajutorul. Ceea ce trebuie să reţină populaţia din zonele afectate este faptul că dacă li se propune evacuarea, este bine să accepte pentru că există şi riscul ca ulterior să nu mai ajungem cu uşurinţă la ei.

Trei persoane au murit deja în urma inundaţiilor.

În cazul celor care au murit, a fost vorba despre persoane care au hotărât să traverseze apa fără să ia în calcul avertismentele autorităţilor sau ale persoanelor apropiate. Vorbim despre unele decizii pe care şi le-au asumat fără a se gândi şi la consecinţe. Au riscat şi au ajuns în zonele periculoase când ei erau în zone sigure şi puteau fi preluaţi de noi.

Ce sfaturi aveţi pentru populaţie?

Este important să asculte sfaturile venite de la autorităţi. Tocmai pentru a-i sprijini au fost mobilizaţi prefecţii, pompierii, poliţia, jandarmii, pompierii voluntari locali. Am suplimentat numărul de bărci, iar medicii au venit de acasă pentru a acorda asistenţă medicală unde a fost nevoie. Oamenii trebuie să înţeleagă că deciziile sunt luate nu pentru a le face rău, ci pentru a le sări în ajutor. Spre deosebire de alţi ani, au fost acţiuni corelate, ghidate de la centru, dar am avut şi intervenţii obişnuite, pentru care au fost mobilizaţi 25.000 de angajaţi de la Interne.

Râurile din zonele afectate se retrag

În urma ploilor abundente care au cauzat inundaţii în sudul ţării, reprezentanţii Administraţiei „Apele Române” susţin că debitele râurilor afectate se vor reduce în perioada următoare. „Marea majoritate a râurilor sunt în scădere, exceptând cursurile inferioare ale zonelor unde au fost probleme: Vedea, Valea Câinelui, Teleorman, Argeş, Neajlov şi Ialomiţa. Foarte multe s-au restrâns, aceasta fiind şi tendinţa din următoarele zile. Încă nu va ploua în aceste zone, ceea ce este încurajator”, a declarat Otilia Baciu, hidrolog de serviciu.

La rândul lor, reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au explicat că vremea va fi însorită luni şi marţi în sudul ţării. De miercuri, însă, revin ploile.

„Marţi va ploua în Banat şi va fi ceva instabilitate în nord-vestul şi centrul ţării. Temperaturile maxime de marţi vor fi de 25 de grade Celsius şi minimele de 12 grade, iar miercuri, maximele vor fi de 26 de grade şi minime de 7. Abia în noaptea de miercuri spre joi apar ploile în sudul ţării ”, a declarat meteorologul Dinu Mărăşoiu. Potrivit ultimului bilanţ al Ministerului de Interne, 248 de persoane au fost evacuate şi peste 1.500 de animale au fost salvate din zonele calamitate. (Ioana Nicolescu)

Patru oameni, ucişi de viitură

Inundaţiile din ultimele zile au ucis patru oameni, printre care şi băiatul de 13 ani, care dispăruse în Argeş după ce a fost luat de ape în timp ce încerca să treacă un pod. În Teleorman codul roşu de inundaţii a fost prelungit până mâine la ora 18.00, anunţă specialiştii.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, la Centrul de Comandă din MAI că regretă că în aceste situaţii s-a plătit cu vieţi omeneşti, dar ţine să felicite autorităţile pentru felul în care au intervenit.

„Îmi pare cumplit de rău că în fiecare an avem de plătit cu un tribut de vieţi omenşti, dar vreau să le mulţumesc turor celor care şi-au făcut datoria şi au intervenit în aceste situaţii”, a spus Victor Ponta. De asemenea, premierul a spus că va merge mâine în judeţul Teleorman, arătând că a discutat cu vicepremieru Liviu Dragnea care l-a informat că în acea zonă este nevoie de construirea mai multor diguri.

25.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri intervin zilnic în ajutorul românilor afectaţi de inundaţii, spune vicepremierul Gabriel Oprea. Până acum, angajaţii MAI au participat la 576 de intervenţii de căutare şi salvare.

Citeşte şi:

FOTO Potop de Paşte. „În zece minute, apa ne-a luat munca de o viaţă”

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.

România sub ape: cod roşu de inundaţii în Teleorman, prelungit până marţi seară. Patru persoane au murit în urma viiturilor

O localitate din judeţul Teleorman era izolată duminică seară, în urma inundaţiilor care au dus la moartea a patru persoane. Viitura a afectat sute de gospodării şi aproape 2.000 de hectare de terenuri. Revărsarea apelor a provocat pagube însemnate infrastructurii rutiere. Codul roşu de înundaţii în Teleorman a fost prelungit până marţi seară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite