Proiectul de Lege privind aprobarea OUG care permite menţinerea în funcţie a actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare, pe ordinea de zi a şedinţei CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii discută, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care reglementează modul în care se stabileşte conducerea interimară a Inspecţiei Judiciare (IJ), permiţând menţinerea în funcţie a inspectorului-şef şi a inspectorului-şef adjunct, Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan, ale căror mandate au expirat în 1 septembrie.

Şedinţa plenului CSM este programată de la ora 10.30.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află şi proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2018 pentru completarea art.67 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. 

Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată de Guvern în 5 septembrie şi reglementează modul în care se stabileşte conducerea interimară a Inspecţiei Judiciare, în condiţiile în care mandatul inspectorului-şef al IJ Lucian Netejoru şi al inspectorului-şef adjunct Gheorghe Stan s-au încheiat în 1 septembrie. Ordonanţa permite menţinerea în funcţie a actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare.

Potrivit noilor reglementări, la art. 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, după alin. (6) se introduc două noi alineate, alin. (7) şi (8), cu următorul conţinut:

"(7) În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii.   

(8) În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii”. 

Unul dintre motivele invocate în susţinerea necesităţii adoptării OUG este că la 1 septembrie a expirat mandatul actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare, iar în prezent nu există o reglementare legată de modul în care se asigură interimatul IJ. 

Judecătorul Lucian Netejoru a fost numit la conducerea Inspecţiei Judiciare, pentru un mandat de trei ani, în iunie 2015, tot atunci fiind numit în funcţia de inspector-şef adjunct procurorul Gheorghe Stan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite