Proiect de lege. Deţinătorii de arme ar putea fi oricând testaţi psihologic, la cererea autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care deţin arme letale şi neletale pentru care au nevoie de autorizare vor fi obligate să se supună unui examen psihologic în orice moment, asta dacă autorităţile vor cere acest lucru în baza unei constatări motivate. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de act normativ care se află la preşedinţie pentru promulgare.

În prezent, această verificare este făcută doar înaintea obţinerii autorizaţiei şi în momentul reînnoirii valabilităţii acesteia.

În proiectul de act normativ se mai precizează că în cazul în care nu se vor prezenta la examinare, aceste persoane îşi vor pierde dreptul de a deţine arme.

Mai exact, persoanele care deţin arme letale şi neletale pentru care este necesară autorizarea vor fi obligate să se prezinte la un examen psihologic şi/sau medical la cererea poliţiştilor. Astfel de solicitări vor putea fi făcute atunci când se constată motivat că examinarea este necesară pentru menţinerea autorizării, arată avocatnet.ro.

„Deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării sunt obligaţi să se supună examenului psihologic şi/sau medical, la solicitarea expresă a structurilor de poliţie competente, în situaţia în care acestea constată motivat că există indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice şi medicale, în vederea menţinerii autorizării pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării”, potrivit propunerii legislative.

Totodată, deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării vor fi obligaţi să se prezinte la examen atunci când medicii şi/sau psihologii recomandă expres acest lucru autorităţilor competente. O astfel de recomandare va fi făcută dacă, în urma examenelor sau intervenţiilor medicale/psihologice curente, se constată necesitatea examinării pentru menţinerea autorizării.

„Deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării sunt obligaţi să se supună examenului psihologic şi/sau medical, la recomandarea expresă a medicului şi/sau a psihologului, adresată autorităţii competente, în situaţia în care în urma examenelor sau intervenţiilor medicale/psihologice curente constată indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice şi medicale, în vederea menţinerii autorizării pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării”, se mai arată în act.

În prezent, persoanele care vor să deţină arme letale sau neletale trebuie să fie verificate din punct de vedere psihologic şi medical doar atunci când solicită autorizarea sau prelungirea valabilităţii acesteia.

Dacă persoanele cărora li s-a solicitat să se prezinte la examinarea psihologică şi/sau medicală nu vor face acest lucru în cel mult 30 de zile, acestea îşi vor pierde dreptul de a deţine arme. Totodată, de reţinut este că dreptul de a deţine arme va fi suspendat atunci când se constată că este necesară o examinare urgentă pentru menţinerea autorizaţiei.

Introducerea examinării psihologice şi/sau medicale în orice situaţie motivată constatată de poliţişti sau de medici şi/sau psihologi, pentru persoanele care deja deţin arme letale şi neletale supuse autorizării, este prevăzută într-un proiect pentru modificarea Legii armelor şi muniţiilor. Acesta a trecut în noiembrie de votul decisiv al Camerei Deputaţilor, iar pe 23 noiembrie a fost trimis la Preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Dacă şeful statului va promulga acest proiect, el va intra în vigoare în momentul în care va fi publicat în Monitorul Oficial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite