FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai amplu miting de protest al FSLI a scos în stradă, în 2004, peste 12.000 de dascăli               FOTO: Dorin Constanda
Cel mai amplu miting de protest al FSLI a scos în stradă, în 2004, peste 12.000 de dascăli               FOTO: Dorin Constanda

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

UPDATE Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a declarat pentru adevarul.ro că miercuri au fost la protest între 9.500 - 10.000 de profesori. 

„Am fost primiţi la sediul Guvernului de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi de Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană. Am discutat aproximativ o jumătate de oră despre revendicări şi pot spune că există deschidere din partea ministerului, dar pentru problemele fundamentale cum ar fi acordarea a 6% din PIB şi mărirea salariilor profesorilor nu avem un răspuns clar. Ni s-a spus că se lucrează la salarizare, dar acea creştere pe care a promis-o Victor Ponta, de 3,75%, nu este suficientă la ce salarii au debutanţii, fiindcă tot muritori de foame rămân”, a declarat liderul FSLI.

Tot Hancescu a spus că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

La protest a venit şi liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, care a anunţat că studenţi din Capitală şi din alte centre universitare susţin revendicările profesorilor şi sprijină manifestaţia acestora, printr-o grevă japoneză.

UPDATE Protestatarii au ajuns la Parlament în jurul ore 13:45, iar la ora 14:00 protestul s-a încheiat fără incidente şi sindicaliştii s-au îndreptat spre autocare.

UPDATE  O delegaţie a sindicaliştilor din învăţământ a fost primită, la Palatul Victoria, de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, pentru discuţii legate de revendicările sindicatelor.

UPDATE Profesorii au plecat în marş de la Guvern spre Parlament, manifestanţii din primul rând al coloanei purtând tricouri inscripţionate cu litere care formează mesajul "SALVAŢI EDUCAŢIA".

Traseul marşului este Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - bd. Libertăţii - Piaţa Constituţiei.

Circulaţia rutieră este restricţionată atât pe acest traseu, cât şi pe străzile adiacente.

UPDATE Aproximativ 7.000 de profesori din toată ţara s-au strâns în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Aceştia sunt înarmaţi cu fluiere, steaguri şi pancarte cu mesaje printre care "Fără şcoală = popor analfabet" şi "Respectaţi resursa umană din educaţie sau va pleca".

Unul dintre profesori, îmbrăcat ca un cerşetor, a avut un banner pe care scria "Murim noi, muriţi şi voi".

Manifestanţii au scandat "Solidaritate!", "Grevă generală!", "Fără educaţie, moare orice naţie", "Şase la sută!" şi "Legea respectaţi, 6 alocaţi", dar şi împotriva Guvernului - "Guvernul USL e la fel ca PDL", "Mincinoşii!" şi "Jos guvernul mincinos!".

„De ce suntem în stradă? Vrem un stat de drept, vrem ca  legea să fie respectată şi vrem să avem 6% din PIB pentru că avem o lege, Legea Educaţiei unde la articolul şase apare acest procent. Considerăm că dacă primim acest procent din PIB, o parte din revendicările noatre se vor realiza. Dacă nu vom obţine acest lucru, îi vom consulta pe membrii noştri de sindicat şi în funcţie de opţiunea lor, vom acţiona. Nu obţinem, o grevă generală“,  susţine Violeta Amariei, din cadrul Alianţei Sindicale  „Gheorghe Asachi Iaşi“.

Bucureşti: mii de profesori au ieşit în stradă, nemulţumiţi fiind de salariile mici din educaţie

UPDATE: Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a anunţat că susţine acţiunile de protest ale profesorilor, desfăşurate în scopul creşterii finanţării sistemului educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. CNE solicită Guvernului, la rândul său, acordarea a 6% din PIB pentru educaţie, se arată într-un comunicat.

"În prezent, sistemul educaţional preuniversitar necesită o creştere a finanţării pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, formarea tinerilor pentru piaţa muncii şi asigurarea unor condiţii şi servicii sociale favorabile, precum burse, alocaţii şcolare şi programe de consiliere şi orientare în carieră. (...) Printre priorităţile de finanţare şi evaluare ale sistemului se află şi şcolile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii şi care nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. (...) Totodată, sistemul de învăţământ este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Din cauza salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunităţi în piaţa muncii. Astfel, din cauza lipsei de competiţie şi de selecţie, ajung în sistem oameni care nu sunt devotaţi profesiei şi care nu deţin în primul rând calităţi de dascăl", se mai arată în comunicat.

proteste profesori guvern FOTO Ioana Nicolescu

De asemenea, CNE consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor navetişti şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport, conform art. 84, alin.(3) din Legea educaţiei naţionale.

"Susţinem profesorii în demersul pentru obţinerea a 6% din PIB pentru educaţie. Subfinanţarea cronică a sistemului educaţional atrage după sine consecinţe dezastroase asupra societăţii româneşti. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar investiţia în educaţie reprezintă calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale", a declarat preşedintele CNE, Iulia Flavia Miron.


După pichetarea principalelor instituţii ale statului, sindicaliştii din educaţie au anunţat că vor scoate astăzi în stradă peste 10.000 de dascăli. 

Mitingul din Capitală începe cu un protest în Piaţa Victoriei, între 11.00 şi 12.00, urmat de un marş până la Parlament, pe traseul Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - Bdul Naţiunile Unite - Bdul Libertăţii - Piaţa Constituţiei, circulaţia rutieră urmând să fie restricţionată, până la ora 15.00, pe acest traseu şi pe străzile adiacente.

Mişcarea de astăzi se poate transforma într-o grevă generală, care va închide şi şcolile, în cazul în care politicienii nu vor aloca 6% din PIB pentru educaţie, spune liderul FSLI Simion Hăncescu. 

Ultimele două mari greve din învăţământ au fost în anul 2000 (cinci săptămâni) şi în 2005 (trei săptămâni), dar liderul sindical avertizează că de această dată se poate ajunge la blocarea anului şcolar.

Referendum pentru blocarea anului şcolar

De altfel, şi Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret“, a declarat luni, la Adevărul Live, că au declanşat deja „un referendum privind posibila blocare a anului şcolar, prin grevă generală“. „Nu se vor trece notele în cataloage, dacă Parlamentul nu va lua toate măsurile care vin în întâmpinarea sistemului şi a întregii societăţi. Dacă vrei dascăli de calitate, atunci trebuie să-i plăteşti corespunzător. Dacă s-ar aloca 6% din PIB educaţiei, am putea rezolva toate aceste probleme“, a spus Nistor.

Principala problemă reclamată de sindicalişti este cea a salariilor mici, strâns legată de amânarea acordării celor 6% din PIB pentru educaţie, prevăzute de lege, la care se adaugă, pe scurt, debirocratizarea şi depolitizarea sistemului de învăţământ. Hăncescu spune că vorbim despre salarii şi de 10 ori mai mici decât cifrele din alte state europene.

3 euro pentru o oră la catedră

În Luxemburg, un profesor de şcoală generală câştigă 85 de euro brut pe oră, în Danemarca – 75, Germania – 54, Finlanda – 41. Până şi în statele vecine, Ungaria (16 euro), Cehia (17 euro) şi Polonia (25 euro), tarifele orare brute sunt de câteva ori mai mari decât la noi, unde un profesor abia câştigă aproape 3 euro pe oră. 

„Asta înseamnă că un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore“, susţine acesta, adăugând că sumele trebuie corelate totuşi cu puterea de cumpărare din fiecare stat.

Liderul FSLI a mai explicat că procentele din PIB alocate educaţiei au scăzut în mod constant, trend opus celui din străinătate, România ajungând în 2012 sub jumătatea mediei UE, cu 2,5% din PIB. Mai mult, spune Hăncescu, până şi state precum Burundi (8, 3% din PIB), Botswana (8,9%) sau Republica Moldova (9,6%) alocau educaţiei în 2009 mai mult decât noi. 

Deocamdată, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi.

Proteste generale în primăvară

Hăncescu a adăugat însă că, cel mai probabil în primăvară, guvernanţii vor avea de înfruntat „acţiuni de protest în comun: învăţământ, studenţi şi părinţi, având în vedere că atunci au loc alegerile pentru Parlamentul European“. 

Studenţii au anunţat că vor fi şi ei în grevă japoneză azi, urmată de proteste de stradă în 13 noiembrie, iar părinţii susţin cererile dascălilor, dar nu şi blocarea anului şcolar.

„Suntem solidari cu profesorii şi susţinem alocarea celor 6% din PIB pentru educaţie, nu doar pentru salariile lor, pentru că trebuie desigur motivaţi, dar şi pentru infrastructură, dotări, transport copii sau burse sociale. Nu susţinem însă blocarea anului şcolar, pentru că vor suferi copiii noştri“, a declarat Mihaela Gună, de la Federaţia Asociaţiilor de Părinţi din România. ;

Tarifele orare brute ale dascălilor în UE

Raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) „Education at a Glance, 2013“ plasează România la coada clasamentului în ceea ce priveşte tarifele orare brute pentru profesorii de şcoală generală, cu mai puţin de trei euro. 

Concret, în statele dezvoltate din Europa, salariile orare ale dascălilor pleacă de la 85 de euro, în Luxemburg, şi ajung până la 16 euro, în Ungaria.

Luxembourg - 85 de euro pe oră

Danemarca - 57 de euro

Germania - 54 de euro

Anglia - 48 de euro

Belgia - 45 de euro

Irlanda - 44 de euro

Olanda - 42 de euro

Scoţia - 41 de euro

Finlanda - 41 de euro

Austria - 39 de euro

Norvegia - 36 de euro

Grecia - 35,3 euro

Spania - 34,7 euro

Slovenia - 34,5 euro

....

Polonia - 25 de euro

Cehia - 17 euro

Ungaria - 16 euro

Proteste şi în sănătate

Peste 10.000 de cadre medicale (dublu faţă de cât era estimat) din toată ţara au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii“. Următorul pas luat în calcul de cei din sistem este greva generală, decizia ce va fi luată pe 14 noiembrie. Mai mult, personalul medical este hotărât să demisioneze în bloc, cel mai probabil în luna ianuarie 2014, dacă nu vor obţine dublarea salariilor rezidenţilor şi 6% din PIB pentru
sănătate.


VIDEO ADEVĂRUL LIVE Hăncescu: Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

Peste 1.000 de sindicalişti din educaţie pichetează luni Parlamentul. Miercuri va avea loc un marş la care sunt aşteptaţi 10.000 de profesori

Peste 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" vor picheta, luni, sediul Parlamentului, pentru a determina senatorii şi deputaţii să aloce şase la sută din PIB pentru învăţământ, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Sindicaliştii din educaţie ies din nou în stradă săptămâna viitoare. Pricopie: poziţia lor este una corectă

„Poziţia sindicatelor cred că este una corectă. Sunt foarte multe subiecte care, de-a lungul timpului, au fost amânate, neglijate, nediscutate”, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în contextul în care principalele sindicate din educaţie au anunţat proteste de stradă cu mii de dascăli săptămâna viitoare.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Andrei Pleşu: ce înseamnă un „profesor bun”?

„Răsfoind prin arhivă, am găsit şi răspunsurile de mai jos, la întrebări repetate adesea, de-a lungul anilor. N-au încăput în carte, dar le consemnez, totuşi, pentru că tema e mereu actuală, mereu semnificativă, mereu dureroasă”, notează Andrei Pleşu, într-o postare pe blogul său de pe adevarul.ro în care vorbeşte despre ce înseamnă să fii un „profesor bun”.

Dascălii ies în stradă din 28 octombrie. Primăria Capitalei a aprobat protestele

Primăria Capitalei a aprobat miercuri pichetele, mitingul şi marşul anunţate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) pentru sfârşitul lunii octombrie. Protestele încep săptămâna viitoare, cu pichetarea sediului Guvernului şi al USL, iar în noiembrie, 10.000 de dascăli sunt aşteptaţi la un miting în Bucureşti.

Zeci de mii de dascăli au semnat un memoriu prin care cer Guvernului o lege a salarizării doar pentru educaţie

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) va depune, vineri dimineaţă, la Guvernul României, memorii individuale şi colective din partea a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ – personal nedidactic, cerând o lege a salarizării pentru sistemul educaţional. Joi, alte câteva sute de petiţii, semnate de peste 40.000 de semnături de persoane, au fost depuse de o altă federaţie sindicală din educaţie la Guvern.

FOTO 10.000 de medici şi asistenţi au protestat sâmbătă în Capitală. Susţinuţi de medici renumiţi aceştia au scandat: „Vreau să lucrez în România”

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului. Următorul pas stabilit de aceştia este greva generală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite