Procurorul general al României cere CSM să se pronunţe dacă un dosar clasat poate fi trimis Comisiei parlamentare privind alegerile prezidenţiale din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, cere CSM să se pronunţe dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 dosarul clasat care viza scrutinul prezidenţial. De asemenea, şeful Ministerul Public a solicitat CSM să aprecieze  cu privire la necesitatea sesizării CCR cu o cerere de constatare a existenţei unui conflict juridic de natură constituţională.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, solicitat punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la faptul dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. Solicitarea lui Augustin Lazăr a fost transmisă preşedintelui CSM, Mariana Ghena.

Procurorul general al României a ridicat o probemă de drept -  definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare.

Conflict juridic de natură constituţională?

„Demersul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  este întemeiat pe dispoziţiile art. 133 alin. 1 din Constituţia României şi art. 1 din Legea 317/2004, potrivit cărora Consiliul Superior al Magistraturii  este garantul independenţei justiţiei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

„Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicită Consiliului să aprecieze  cu privire la necesitatea sesizării în baza art. 146 lit. e) din Constituţia Românei a Curţii Constituţionale a României cu o cerere de constatare a existenţei unui conflict juridic de natură constituţională ivit între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească”, se mai arată în comunicat.

Textul integral al solicitării adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii poate fi accesat AICI.

Solicitarea Comisiei

Solicitarea lui Lazăr vine după ce preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat joi, la Parlament, că în cadrul şedinţei a coaliţiei PSD-ALDE va discuta cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu despre posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament, după ce Parchetul a refuzat să transmită dosarul clasat care viza scrutinul prezidenţial.

„Am decis să avem în vedere o sesizare a preşedinţilor celor două Camere pentru ca aceştia au prerogativele pentru a sesiza CCR cu un eventual conflict juridic de natură constituţională între cele două instituţii ale statului, respectiv Ministerul Public şi Parlament pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate Comisiei parlamentare de anchetă”, a spus Oana Floarea.

Ea a susţinut că este o decizie politică, motiv pentru care se va discuta în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.
„Cu siguranţă se va face o discuţie, aşa cum am discutat şi cu domnul Dragnea, luni în şedinţa de coaliţie, având în vedere că este o decizie politică – se va discuta oportunitatea sesizării CCR pe confluctul juridic. Am discutat aseară cu Dragnea la telefon, mi-a spus că vom discuta în coaliţie, având în vedere este o decizie politică”, a completat preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.
Florea a mai spus că va participa la şedinţa coaliţiei de guvernare, pentru a le explica colegilor săi că este necesară sesizarea Curţii Constituţionale în acest caz.

Dosarul, clasat

 Dosarul privind alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 a fost clasat de procurori, a anunţat, în 27 iunie. Cazul fusese deschis în urma afirmaţiilor lui Dan Andronic şi care viza scrutinul,

Parchetul instanţei supreme. "Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea acestui dosar întrucât - din coroborarea probelor administrate - s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/iniţiat de către persoanele nominalizate, acte/acţiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin. 1  Cod penal cu aplic. art.5 Cod penal (art.248 rap. la art.2481 din vechiul Cod penal) şi al infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, prev. de art.391 alin.3 şi 4 din Codul penal  cu aplic. art.5 Cod penal (fost art.62 alin. 3 şi 4 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României)", arată parchetul instanţei supreme într-un comunicat de presă.

În 24 aprilie, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009, pentru infracţiunile de abuz în serviciu prevăzut de articolul 297 alineatul 1, cu aplicarea articolului 5 din Codul penal (respectiv articolul 248 raportat la articolul 248 indice 1 din vechiul Cod penal) şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, faptă prevăzută de articolul 391 alineatele 3 şi 4 din Codul penal, cu aplicarea articolului 5 din Codul penal (fost articol 62 alineatele 3 şi 4 din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, modificată şi republicată).

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite