Primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost arestat preventiv. Patronul UTI Grup, Tiberiu Urdăreanu, în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tiberiu Urdăreanu, preşedintele grupului de firme UTI, a fost reţinut, joi, pentru dare de mită, în timp ce Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, a fost reţinut pentru luare de mită. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut vineri arestarea preventivă a acestora.

UPDATE Primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita a fost arestat preventiv de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Prin aceeaşi decizie, patronul UTI Grup, Tiberiu Urdăreanu, a fost plasat în arest la domiciliu, aşa cum soliitaseră procurorii DNA.

Procurorii DNA i-au prezentat, vineri, pe Nichita şi Urdăreanu la Tribunalul Bucureşti, după ce i-au reţinut joi seară. DNA a anunţat atunci că propune arestarea preventivă în cazul celor doi, însă vineri, în sala de judecată, procurorul a cerut arest la domiciliu pentru preşedintele UTI. 

În acest caz, procurorii au mai dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de Iulius Gabriel Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting SRL (IBC), acesta fiind suspectat de dare de mită. Mai mult, el va depune o cauţiune în valoare de 50.000 lei, „care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiaşi sumei de 50.000 lei, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

De asemenea, sub control judiciar a fost pus şi Mihail Tănăsescu, vicepreşedinte al grupului de firme UTI, suspectat de dare de mită.

Şpagă pentru contracte

Potrivit anchetatorilor, în august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iaşi, ar fi pretins şi primit de la ceilalţi suspecţi din acest caz mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 de lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

„Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între inculpaţii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi”, arată DNA.

Astfel, procurorii spun că, până în prezent, Nichita ar fi primit o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit, reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 de lei) pentru a fi cazat la un hotel de lux din Capitală în perioada 2013 – 2015, plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China pe care Nichita ar fi făcut-o, împreună cu alţi angajaţi ai primăriei şi oameni de afaceri, printre care şi Mardarasevici, şi ar fi beneficiat de achiziţionarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 de lei. 

„Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaţilor UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta «contribuţia» UTI, iar 20% reprezenta «contribuţia» IBC la banii colectaţi cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC”, spun anchetatorii.

Astfel, procurorii vor cere, vineri, magistraţilor Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Gheorghe Nichita şi a lui Tiberiu Urdăreanu.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Gheorghe Nichita, suspendat de la Primăria municipiului Iaşi

Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţia de primar al Iaşiului, pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii anticorupţie pentru că ar fi apelat la angajaţii Poliţiei Locale ca să-şi urmărească fosta iubită. Nichita este cercetat sub control judiciar.

Primarul suspendat al Iaşiului este acuzat că, folosindu-se de funcţia de primar al municipiului Iaşi, l-a determinat pe Liviu Hliboceanu, la acel moment director general adjunct al Poliţiei Locale Iaşi, să dispună ca angajaţii din subordine să o supravegheze pe fosta iubită a edilului, Adina Samson, care era angajată la primărie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite