Procesul cu ANI al ministrului Adriana Petcu privind conflictului de interese, nefinalizat; ICCJ judecă în 2 februarie dosarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa supremă judecă în 2 februarie dosarul în care noul ministru al Apelor, Adriana Petcu, a contestat raportul prin care ANI a constatat că a fost în conflict de interese când a avut funcţia de director în Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa şi a sesizat, în 2014, Parchetul Judecătoriei Buzău.

Adriana Petcu a cerut în instanţă anularea raportul, dar la Curtea de Apel Bucureşti a pierdut procesul cu ANI. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că Adriana Petcu a câştigat în justiţie acest proces, are o hotărâre definitivă şi irevocabilă, subiectul fiind închis.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în 8 decembrie 2014, că Adriana Petcu, atunci director în cadul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa, judeţul Buzău, a fost în conflict de interese de natură penală, întrucât a semnat o adresă transmisă Administraţiei Naţionale „Apele Române”  prin care s-a propus includerea sa în componenţa grupului de lucru al proiectului „Sigma for Water - Identificarea problemelor şi măsurilor necesare în vederea analizei posibilităţii de refacere a zonei umede la confluenţa râului Călmăţui cu fluviul Dunărea", în baza căreia a fost încadrată în funcţia de project officer şi a obţinut astfel venituri de 27.086 de lei.

ANI a sesizat atunci Parchetul Judecătoriei Buzău, care trebuia să facă cercetări şi să stabilească dacă Adriana Petcu va fi sau nu cercetată pentru conflict de interese, faptă care, potrivit Codului penal, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

În 23 decembrie 2014, Adriana Petcu a contestat la Curtea de Apel Bucureşti raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, cerând anularea acestuia. Instanţa i-a respins însă solicitarea, în 24 aprilie 2015, apreciind că acţiunea este inadmisibilă.

Adriana Petcu a contestat în, în 17 iunie 2015, decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care a început judecarea cauzei un an mai târziu, în 29 iunie 2016. Judecata în acest dosar va continua în 2 februarie 2017.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, după ce a prezentat lista membrilor Cabinetului Grindeanu, că Adriana Petcu, propusă ministru al Apelor şi Pădurilor, tocmai a câştigat în justiţie procesul cu ANI, fiind un subiect închis.

"Poate e un amănunt neimportant, dar, totuşi, dacă este o hotărâre definitivă şi irevocabilă, cred că este un subiect închis", a spus Liviu Dragnea, întrebat despre Adriana Petcu care a fost în conflict de interese.

Adriana Petcu a fost director al Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa din 1 martie 2010 şi până miercuri, când a fost învestită ministru al Apelor şi Pădurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite