Primarul din Miercurea Ciuc, cercetat în arest la domiciliu. Edilul ar fi primit 10.000 euro lunar de la firma care taxează parcările din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Raduly a fost reţinut pentru corupţie FOTO Adevărul
Robert Raduly a fost reţinut pentru corupţie FOTO Adevărul

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, şi viceprimarul Domokos Szoke vor fi cercetaţi în arest la domiciliu. Asta au decis, joi, magistraţii Tribunalului Bucureşti care au respins propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a acestor, hotărând să-i plaseze în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă

UPDATE Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis ca Robert-Kalman Raduly şi Domokos Szoke să fie cercetaţi în arest la domiciliu.

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi contestă la Curtea de Apel Bucureşti.

Róbert Kálmán Ráduly este suspectat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi conflict de interese.

La rândul său, Domokos Szoke este acuzat de abuz în serviciu şi  instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. 

Concret, Róbert Kálmán Ráduly este suspectat de anchetatori că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma City Parching, societate căruia i-au fost cesionate locurile de parcare din localitate. În schimbul acestor bani, Ráduly s-ar fi angajat să acorde firmei facilităţi pentru concesionarea locurilor de parcare şi chiar „a dat dreptul acestei firme să amendeze şoferii care parchează neregulamentar pe raza municipiului”.

Acuzat că trăia din şpăgi „grase”

De asemenea, ajutându-se de un intermediar în relaţia pe care o avea cu societatea City Parching, edilul ar mai fi primit mită şi suma de 200.000 de lei „în schimbul obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii şi funcţionării unui hipermarket şi realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea acestuia”.

Şi acuzaţiile aduse edilului nu se termină aici. Róbert Kálmán Ráduly mai este suspectat şi de abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unei locuinţe ANL în favoarea unui consilier de la Consiliul Judeţean Harghita cu care se află în relaţii apropiate, faptă comisă în calitate de preşedinte al comisiei sociale. Mai exact, primarul ar fi certificat punctajul fişei de date personale a consilierului judeţean deşi solicitantul nu îndeplinea condiţia obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinţei. 

Viceprimarul Antan ar fi luat mită cu material de construcţii

La rândul lui, şi viceprimarul Attila Antal este acuzat că ar fi luat mită materiale de construcţii şi forţă de muncă pentru a renova locuinţa părinţilor săi. 

Antal ar fi luat şpaga de la reprezentanţii unor firme câştigătoare de lucrări de construcţii în condiţii preferenţiale. Mai exact, anchetatorii spun că în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, viceprimarul ar fi atribuit contractul de lucrări „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceelor Marton Aron şi Segito Maria din Miercurea Ciuc”, în valoare de 18.034.663,63 lei,  în favoarea unei asocieri între firme apropiate acestuia. 

În acelaşi dosar este vizat şi preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor, Domos Szoke, care, potrivit surselor judiciare este suspecta de anchetatori că ar fi favorizat  societatea Garden Center Grup SRL din Bucureşti, să primească un contract de lucrări de la Administraţia locală Miercurea Ciuc ce avea ca obiect degajarea de deşeuri şi corpuri străine din zona verde şi amenajarea unui parc de mici dimensiuni, cu loc de joaca, bănci, măsuţe şi flori. Astfel, după executarea lucrărilor, administraţia locală Miercurea Ciuc ar fi acceptat plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală, rezultând plăţi nejustificate. 

După ce a fost scos din sediul primăriei, Robert-Kalman Raduly a declarat că este acuzat de conflict de interese, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu. El a mai spus, în limba maghiară, că "din cauza faptului că este luat împreună cu viceprimarul consideră că este o răzbunare politică".

În acest caz, ieri au avut loc percheziţii la mai multe adrese, inclusiv la Primăriei Miercurea Ciuc şi la locuinţa primarului.

Viceprimarul Domokos Szoke, acuzat de plăţi ilegale către o firmă de cadastru

În ceea ce-l priveşte pe Domokos Szoke, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, anchetatorii notează că acesta ar fi modificat ilegal, în favoarea unei persoane,un contract de închiriere de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

„La data de 22.06.2014, Domokos Szoke a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil. Astfel, s-au încălcat prevederile contractuale iniţiale adoptate prin Hotărâre de Consiliu Local”, mai arată procurorii anticorupţie.

De asemenea, primarul şi viceprimarul Domokos Szoke sunt suspectaţi că au făcut mai multe plăţi nejustificate către o firmă care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general. În plus, viceprimarul este suspectat că ar fi semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

Plimbări cu maşina pe banii primăriei

Domokos Szoke, mai este cercetat şi pentru că a folosit maşina de serviciu în interes personal. Mai exact, „în perioada 18-21.07.2014, în concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primăriei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului şi uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc”, spun procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite