Preşedintele Iohannis cheamă populaţia la referendum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce ar fi urmat să fie un banal şi convenţional discurs prezidenţial consacrat aniversării Micii Unirii din ianuarie 1859, s-a transformat într-o veritabilă diatribă la adresa slabei calităţi a clasei politice româneşti de azi.

Sigur, antiteza pe care a fost construită alocuţiunea de luni seara a d-lui Klaus Iohannis i- a avut în vedere, pe de o parte, pe marii oameni politici ce au făcut Unirea din 1859 şi au izbutit recunoaşterea ei internaţională, pe de alta, pe minusculii profesionişti ai intereselor personale care bântuie azi palatul Victoria şi sediile PSD şi ALDE. Ţinta criticilor d-lui Klaus Iohannis a fost reprezentată de alianţa care, ca urmare a rezultatului alegerilor din 11 decembrie 2016, şi-au asigurat majoritatea parlamentară ce le-a permis să revendice, fără drept de apel, guvernarea. De care se slujesc acum preponderent în interes propriu şi de grup spre a promova proiectatele ordonanţe de urgenţă vizând modificarea Codurilor penale.

Oamenii politici de odinioară la care a făcut referire în alocuţiunea sa de luni seară preşedintele Klaus Iohannis au avut şi forţa, şi conştiinţa de a-l înlătura de la putere pe Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, atunci când acesta nu şi-a mai făcut datoria faţă de ţară iar regimul său de putere personală a început să devină insuportabil de corupt.

Însă nu această antiteză, cu prelungiri în întreaga istorie a României democratice, a reprezentat punctul de maxim interes al cuvântării de luni seara a d-lui Klaus Iohannis. Ci anunţul potrivit căruia Administraţia prezidenţială va începe declanşarea procedurilor în vederea consultării populaţiei prin referendum asupra oportunităţii schimbării Codurilor penale, în sensul dorit de coaliţia PSD-ALDE.

Profesioniştii plătiţi ai dezinformării care îşi fac veacul prin studiourile televiziunilor controlate de alianţa PSD-ALDE (România tv, Antena 3, b1tv) au început ca la comandă să submineze şi să denigreze demersul preşedintelui Iohannis. Spunând cu voce molfăită ba că plănuitul referendum nu ar viza o chestiune de interes naţional, ba că referendumul înseamnă o manifestare de forţă, ba că referendumurile anterioare desfăşurate în România post-decembristă au fost complet inutile pentru simplul motiv că astfel de consultări populare au valoare pur consultative.

Nu exclud că ideea convocării referendumului să fie şi o parte a luptei de putere dintre Palatul Cotroceni şi guvernarea PSD-ALDE. Pe de altă parte, sunt cum nu se poate mai sigur că preşedintele are în vedere nu neapărat valoarea practică a proiectatului referendum, cât funcţia lui simbolică, morală.

PSD-ALDE mint în gura mare că au tot dreptul să dea respectivele ordonanţe de urgenţă fiindcă astfel şi-ar respecta promisiunile electorale. Or, nicăieri în programul de guvernare nu apărea scris negru pe alb nici că PSD, şi nici ALDE, odată ajunse la putere vor putea demara acţiuni vizând albirea unor penali precum Dragnea, Tăriceanu, Olguţa Vasilescu, Dan Voiculescu, Chiuariu, Mitrea, Oprea, Corlăţean şi alţii asemenea lor.

Imoralităţii, minciunii, sperjurului prin care guvernarea PSD-ALDE vrea să îşi justifice matrapazlâcurile coapte de guvernul fără personalităţi politice proeminente, plin de penali şi plagiatori, condus de Sorin Grindeanu preşedintele Iohannis doreşte să le opună moralitatea consultării populare.

Motiv pentru care demersul prezidenţial merită susţinut.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite