Preşedintele CNCD, despre amenda aplicată preşedintelui Iohannis: Nu cred că există în România judecător care să menţină decizia majoritară de sancţionare
0Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că este gata să îşi motiveze opinia separată în cazul sancţionării preşedintelui Klaus Iohannis pentru folosirea etichetei „penali". Preşedintele CNCD mai spune că nu crede că există vreun judecător în România care să menţină decizia de amendare a şefului statului.
„8,3 km - 43,2 min - gata de motivarea opiniei separate - nu cred că există în RO judecător care să menţină decizia majoritară de sancţionare de astăzi în speţa cu "penali" - şi prin opinia minoritară vom pune la dispoziţia jidecatorului toate motivele de fapt şi de drept să coreteze decizia de astăzi", a scris preşedintele CNCD, miercuri seară, pe Facebook.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, în urma unei sesizări a redacţiei Lumea Justiţiei (luju.ro), că eticheta ”penali” folosită de către preşedintele Klaus Iohannis reprezintă discriminare şi l-a amendat pe şeful statului cu 2.000 de lei. În cazul şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, s-a stabilit că formularea "festivalul inculpaţilor" este în limitele libertăţii de exprimare.
„Utilizarea termenului “penali” de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2000 lei", a decisi CNCD, votul fiind 5 la 4.
Tot miercuri, CNCD a stabilit că "utilizarea termenului de “festivalul inculpaţilor” de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, nu excede libertăţii de exprimare, conform jurisprudenţei CEDO în domeniu", hotărârea fiind adoptată cu unanimitate de voturi.
"Colegiul director recomandă ambelor pesoane să evite formulările care sunt de natură să afecteze dreptul la demnitate al persoanelor cercetate penal şi în cazul cărora nu există o hotârâre judecătorească definitivă şi irevocabilă", afirmă CNCD.
Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat, la Digi 24, că decizia în cazul şefului statului a fost luată cu cinci voturi "pentru” şi patru "împotrivă”, fiind "un scor strâns”.
El spunea că cei patru membri care s-au opus amendării şefului statului, prinre care se numără şi el, vor face o opinie separată.
Asztalos Csaba a mai afirmat că, în opinia colegilor care au considerat că sintagma "nişte penali” este discriminatorie, această adresare a vizat "persoane faţă de care nu există o decizie irevocabilă în instanţă”, iar termenul "penal” are un sens peiorativ.
„Domnul preşedinte este în sens larg om politic, care a făcut o declaraţie politică la un subiect de interes public, critici şi atacuri cu privire funcţionarea sistemului de justiţie. În aceste situaţii libertatea de exprimare este mult mai largă, se pot folosi chiar şi exprimări care şochează, care duc la indignare”, mai spunea preşedintele CNCD. .
Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis consideră că decizia CNCD este una politică şi o va contesta în instanţă.