Portretul profesorului acuzat că şi-a ucis iubita şi şi-a continuat nestingherit viaţa, timp de 18 ani: cum îl descriu colegii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Păcurariu, profesorul reţinut marţi pentru că şi-ar fi ucis iubita în urmă cu 18 ani, este unul dintre cei mai vechi profesori de la Universitatea Hyperion. Tatăl său a fost decanul facultăţii şi o somitate în filologie. Fiul, Dan Păcurariu, nu şi-a făcut prieteni în universitate, din contră. Recent, a fost sancţionat pentru comportament neadecvat în prezenţa studenţilor, ca urmare a unei plângeri făcute chiar de şeful său.

Update Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri seara, ca profesorul suspectat că şi-a ucis iubita în urmă cu 18 ani, să fie cercetat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, decizia nefiind definitivă.Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis ca profesorul universitar în vârstă de 55 de ani, care este suspectat că şi-ar fi omorât iubita în urmă cu 18 ani, să fie cercetat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.Acesta a fost reţinut marţi de procurori, anunţa Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti într-un comunicat de presă.

Ce spun colegii

„Au plecat corbii, au venit corbii”, glumesc asistenţii universitari când ne văd prin facultate. Cu câteva minute în urmă, carul unei televiziuni de ştiri tocmai întrerupsese pauza de cafea şi ţigară a studenţilor adunaţi în faţa sediului din Calea Călăraşi al Universităţii Hyperion. Jurnaliştii au tot încercat marţi să afle orice se poate despre profesorul universitar Dan Păcurariu, care predă Istoria Artei şi Arhitectură în cadrul Facultăţii de Arte a universităţii particulare.

Povestea, aşa cum o ştim până acum, spune că profesorul a avut o relaţie cu Mihaela Fulga, începută de pe vremea când aceasta era studentă la Hyperion. Extrem de gelos, Păcurariu ar fi clacat în momentul în care tânăra a vrut să pună punct relaţiei şi să plece din ţară. În acel moment, bărbatul care lucrează de mai bine de două decenii în învăţământ ar fi ucis-o zdrobindu-i capul cu player video pe care tot el i-l făcuse cadou. Apoi, timp de 18 ani, şi-a ascuns crima şi a continuat să meargă, zi de zi, la serviciu. 

image

Mihaela Fulga 

Veteran al facultăţii, Păcurariu este descris de colegi fie drept „un băiat extraordinar”, fie drept „un spirit extrem de critic, care şi-a făcut mulţi duşmani”. Conducerea universităţii confirmă că au existat numeroase plângeri la adresa sa, ba chiar şi informaţii privind relaţii nepotrivite cu studente, însă fără a se confirma cu dovezi concrete. Deşi lucrează de 20 de ani cu aceşti oameni, niciunul dintre cei cu care am vorbit nu-l poate numi prieten. 

„Nu avea prieteni. Din cauza aceasta a şi rămas aici. Cinstit vorbind, eu nu prea îl cred în stare să se integreze în alt colectiv decât acesta. Iar colectivul de aici îl susţinea pentru că avem nevoie de oameni cu operă ştiinţifică puternică. Asta ne dă numele, până la urmă. Domn`le, strângem din dinţi, ăsta este, are teancul de lucrări, e bun, punctaj, renume. Din cauza felului său excesiv de critic nu s-ar fi putut integra în altă parte şi de asta a rămas aici”, spune profesorul universitar doctor Sever Spânulescu, rectorul Universităţii Hyperion.

Spânulescu a lucrat la Hyperion în perioada în care s-ar fi petrecut crima şi îl cunoaşte de atunci pe profesorul acuzat. 

Surse din cadrul Universităţii Hyperion spun chiar că, anul acesta, profesorul a fost sancţionat ca urmare a unei solicitări formulată în acest sens chiar de directorul departamentului universitar în cadrul căruia activa. Motivul sancţiunii este că Păcurariu ar fi avut un comportament inadecvat în raport cu studenţii, mai exact ar fi fumat de faţă cu aceştia. S-a cerut penalizarea profesorului, iar cererea a fost aprobată de conducerea universităţii. 

Relaţia dintre Dan Păcurariu şi femeia pe care este acuzat că ar fi ucis-o în urmă cu 18 ani a început tot pe holurile facultăţii, pe când ea era studentă, iar el - profesor. Povestea dintre cei doi ar fi continuat şi după ce Mihaela Fulga şi-a terminat studiile universitare şi a început să predea limba engleză la Liceul Mihail Sadoveanu din Capitală. Relaţia amoroasă ar fi fost asumată şi cunoscută de apropiaţii celor doi. 

„Plângeri de genul ăsta (privind relaţii nepotrivite între cadre didactice şi studenţi - n.r.) găseşti tot timpul în mediul universitar. Nu poţi să stabileşti vreodată adevărul. Au circulat zvonuri cu privire la astfel de acuzaţii la adresa profesorului Păcurariu, precum şi în legătură cu foarte multe alte cadre didactice, şi de la noi, şi de la alte universităţi. Mulţi studenţi - sau mai ales o studentă - poate să dea curs unor astfel de insinuări ca să justifice cine ştie ce eşecuri. Nu zic că nu sunt unele reale. Or fi, dar noi n-am avut nicio dovadă concretă”, explică Spânulescu. 

Profesorii şi colegii spun că nu au auzit de această poveste până astăzi, că nu au existat zvonuri privind o relaţie între profesorul Păcurariu şi o studentă. La fel, toţi spun că nu au auzit despre moartea femeii cu care, în final, recunosc că Păcurariu a avut o relaţia asumată. 

„Eu lucrez la Hyperion de 20 de ani şi l-am găsit aici când m-am angajat”, spune casiera facultăţii. „Este un băiat extraordinar, fiul unei somităţi academice. Nu cred nimic din ceea ce se spune şi nici voi n-ar trebui să credeţi”, spune femeia care era colegă cu Păcurariu în perioada în care s-ar fi petrecut crima. 

Dimitrie Păcurariu, tatăl lui Dan Păcurariu, a fost decan al Universităţii Hyperion din 1990 şi până la moartea sa, în 2002. Păcurariu senior este considerat unul dintre cei mai importanţi istorici şi critici literari contemporani. A predat inclusiv la universităţile din Sorbona şi Viena, a lucrat la Biblioteca Academiei Române şi a publicat un volum impresionant de lucrări de specialitate în domeniu. Dimitrie Păcurariu a condus şi Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti în perioada 1967 – 1975. 

Fiul său i-a călcat pe urme. „Dan Păcurariu este un savant recunoscut, are o operă recunoscută şi din punct de vedere calitativ, şi din punct de vedere cantitativ. De-a lungul anilor, au existat numeroase cazuri în care alţii s-au plâns de dumnealui, tocmai din cauza spiritului său excesiv de critic. Este extrem de dur cu toţi şi mai ales cu el însuşi. Am considerat că asta se trage de la meserie. Într-adevăr, a deranjat pe foarte mulţi cu criticile lui”, spune Spânulescu. 

Am observat că e singur în general. Nu ştiu dacă este căsătorit, dar nu cred că este. Ţin minte că mi-a spus că va fi singur de Revelion. El e mai rupt de realitate, nu cred că ar fi reuşit să eludeze ancheta timp de 18 ani.  Sever Spânulescu, rectorul Universităţii Hyperion

Pe holuri, ipotezele studenţilor se întâlnesc cu scenariile înaintate de profesori într-o veritabilă bursă a zvonurilor. Se vorbeşte despre „reglări de conturi” în lumea academică, despre dispute profesionale în care s-a afundat de-a lungul carierei profesorul descris drept excesiv de critic şi dur. „S-ar putea ca toată acţiunea asta să fie pornită de la un simplu denunţ, iar dumnealui avea mulţi duşmani, asta e clar”, spun unele voci. „Nu îl cred în stare să ascundă 18 ani. Mai ales că nu e un tip foarte închis în el, îşi dă drumul la gură uneori când nu e cazul. Vorbeşte multe, vrute şi nevrute”, explică Spânulescu.

Colegii lui Dan Păcurariu, profesori la Universitatea Hyperion, au solicitat suspendarea acestuia din activitatea didactică. „Am respins deocamdată această cerere de suspendare din partea facultăţii. Deocamdată, în eventualitatea în care va fi reţinut, noi trebuie să asigurăm prezenţa unui alt cadru didactic la orele dânsului. Am stablit cu cei din cadră, cu şeful de departament, ce alte cadre didactice putem găsi pentru a-l înlocui. Dacă va veni dânsul, va avea prioritate la curs”, explică rectorul. 

Alta va fi situaţia dacă studenţii îl vor respinge din cauza acuzaţiilor. În acest caz, conducerea facultăţii ia în calcul suspendarea sau retragerea lui din interacţiunea cu studenţii.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/profesor-acuzat-ca-si-a-ucis-iubita-in-urma-cu-18-" target="_blank">View the story "Profesor acuzat că şi-a ucis iubita în urmă cu 18 ani " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite