Marş pentru Unire. Manifestaţia tinerilor unionişti din Republica Moldova s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cristian Delcea
FOTO Cristian Delcea

Manifestaţia tinerilor unionişti din Republica Moldova s-a încheiat duminică, după ce câţiva reprezentanţi ai acestora au intrat în Palatul Cotroceni, pentru a depune un mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis. Aproximativ o mie de basarabeni care au plecat pe 5 iulie pe jos din Chişinău către Bucureşti au ajuns, duminică la prânz, în Piaţa Universităţii, unde au fost întâmpinaţi de câteva sute de bucureşteni.

UPDATE 18.40 Manifestaţia tinerilor unionişti din Republica Moldova s-a încheiat după ce câţiva reprezentanţi ai acestora au intrat în palatul Cotroceni, pentru a depune un mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis.

Jandarmii au permis accesul acestora în baza paşapoartelor, lucru care a marcat finalul mitingului, la scurt timp fiind strânse gardurile montate în jurul Palatului Cotroceni, iar circulaţia fiind reluată pe bulevardul Geniului.

Avocatul Alexandru Surcel, membru al Acţiunii 2012, a primit o amendă de 10.000 de la Jandarmerie, pentru schimbarea locului de începere a manifestaţiei. 

Surcel a notificat Primăria Capitalei că oamenii îi vor aştepta pe basarabeni la statui, în faţa Universităţii, însă bucureştenii s-au adunat în faţa Teatrului Naţional.

„Pentru că în mod spontan lumea s-a adunat în faţa TNB, numele meu fiind în protocol, eu am luat 10.000 de lei amendă de la Jandarmeria Română pentru schimbarea acestui loc, în calitate de organizator, amendă pe care o voi contesta, conform legii”, a spus Surcel, citat de Mediafax.

După încheierea manifestaţiei, o parte dintre manifestanţi au plecat cu autocare la Chişinău, iar unii au plecat la Eforie, Predeal, Crevedia, pentru câteva zile, la şcoli de vară organizate de Acţiunea 2012

UPDATE 17.30 George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să „pornească discuţii legate de viitorul comun” al României cu Republica Moldova şi să înfiinţeze o comisie prezidenţială „pentru stabilirea beneficiilor viitoarei uniri”.

„Pe lângă susţinerea declarată şi în campania electorală, acum vrem ca domnul preşedinte să pornească discuţiile legate de viitorul comun al celor două state româneşti şi de viitoarea reunificare şi dorim înfiinţarea unei comisii prezidenţiale pentru stabilirea beneficiilor viitoarei uniri şi cum va decurge procesul reunificării. Vrem să înfiinţeze cât mai grabnic această comisie prezidenţială”, a spus Simion, citat de Mediafax.

Întrebat despre ultimul mesaj al preşedintelui către tinerii unionişti, postat pe Facebook, liderul Acţiunii 2012 a comentat: „Am văzut că şi fostul preşedinte, şi actualul preşedinte susţin, dar e timpul să susţină şi prin fapte. Dacă vrea fapte, are la îndemână acest instrument denumit comisie prezidenţială”.

La rândul său, Anatol Ursu, liderul organizaţiei unioniste „Tinerii Moldovei” a precizat că îi va cere preşedintelui, ca şi „tuturor celorlalţi oameni politici sau care se află în funcţii-cheie, în funcţii în care pot face diferenţa”, acelaşi lucru pe care unioniştii l-au mai cerut: „să faciliteze cât mai mult posibil, să asigure toate canalele posibile ca această unire să aibă loc cât mai curând”.

UPDATE 15.45 Participanţii la marş au ajuns la Parlament, de unde au şi plecat spre Palatul Cotroceni unde s-au întâlnit cu  o delegaţie de la Cotroceni, formată din consilieri de stat.

Atât în Piaţa Universităţii, cât şi pe traseul spre Palatul Cotroceni, aceştia au scandat „Unire”, „România”, „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti”, „Bine aţi venit acasă”, „Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească / Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”.

UPDATE 15.20 Grupul Tinerii Moldovei şi Asociaţia 2012 au plecat spre Parlament, de unde urmează să plece spre Palatul Cotroceni, asta după ce în Piaţa Universităţii aceştia au scandat cerând unirea Moldovei cu România.

Înainte de a pleca, aceştia au făcut hora unirii în Piaţa Universităţii.

UPDATE 14.45 Grupul format din cei aproape o mie de basarabeni a ajuns în Piaţa Universităţii.

UPDATE 14.15 Potrivit unor surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, o delegaţie de la Cotroceni, formată din consilieri de stat, îi va primi după-amiază la Palat pe unionişti. 

Şeful statului nu va putea fi prezent la această întâlnire, acesta fiind plecat la Madrid.

UPDATE 13.45 Câteva sute de bucureşteni îi aşteaptă pe cei aproape o mie de basarabeni care vin cu trenul de la Iaşi spre Bucureşti.

În Piaţa Universităţii a ajuns şi liderul PMP Eugen Tomac împreună cu câteva zeci de persoane îmbrăcate în tricouri cu sigla partidului. Acest lucru i-a nemulţumit pe o parte din participanţii la marşul pentru unirea Basarabiei cu România, care le-a cerut celor de la PMP să plece de urgenţă din Piaţă.

Cei din partid nu au plecat, ci s-au retras lângă Hotelul Intercontinental (foto).

mars unire piata universitatii foto cristi delcea

Premierul Victor Ponta a avut o reacţie cu privire la venirea celor aproape o mie de basarabeni în Capitală.

„Consider că românii de pe ambele maluri ale Prutului au un destin comun (pe care doar nedreptatea istoriei l-a întrerupt de mai multe ori)! Şi cred că oamenii tineri şi sinceri au mai mult curaj şi mai multă putere în realizarea acestui destin comun decât politicienii! Un salut personal de admiraţie pentru aceşti tineri şi gestul lor de azi!“, a scris Ponta pe Facebook

Şi preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Facebook că este "foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti" şi că, din păcate, nu va fi în ţară pentru a-i întâmpina pe aceştia la Palatul Cotroceni. Şeful statului pleacă astăzi la Bruxelles, la summitul extraordinar al Uniunii Europene. 

"Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti. Din păcate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere. Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forţa unei generaţii care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinaţie comună. Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune. Vă mulţumesc pentru efortul vostru!", a scris Iohannis pe Facebook. 

Aproximativ o mie de tineri din Republica Moldova au trecut Prutul, sâmbătă, pe podul feroviar de la Ungheni, refăcând simbolic „Podurile de Flori“ şi fiind aşteptaţi cu flori şi colaci de români din mai multe judeţe ale ţării.

Tinerii au ajuns, sâmbătă, la Punctul de Trecere a Frontierei cu România de la Ungheni, după ce au pornit, în 5 iulie, din Chişinău spre Bucureşti, după Marea Adunare Naţională, mergând pe jos într-o încercare de a reface „Marşul lui Ştefan cel Mare“.

Mai multe organizaţii care sprijină Unirea au pus la dispoziţia ieşenilor care au dorit să participe la refacerea simbolică a „Podurilor de Flori“ transport gratuit până la punctul de trecere a frontierei şi înapoi.

Astfel, acolo s-au adunat mii de persoane din mai multe judeţe ale ţării, precum Botoşani, Vaslui, Iaşi, dar şi Alba şi Harghita, care i-au întâmpinat pe tinerii ce au trecut Prutul cu flori şi colaci.

Aceştia au scandat pentru Unire şi pentru desfiinţarea „hotarului de la Prut“, manifestările continuând până după-amiaza cu o serie de evenimente artistice organizate pe o scenă improvizată.

Marş pentru Unirea României cu Basarabia, duminică, la Bucureşti

Tinerii care au trecut graniţa au plecat, duminică dimineaţă, spre Bucureşti, unde îşi propun să meargă, împreună cu românii care susţin cauza unirii României cu Basarabia, la Palatul Cotroceni, pentru a-i cere preşedintelui României sporirea eforturilor pentru reîntregirea naţională.

Prima întâlnire din Bucureşti este programată pentru ora 14.00, în Piaţa Univeristăţii, însă organizatorii marşului îi îndeamnă pe români să îi aştepte pe basarabeni în toate gările din drumul spre Bucureşti, trenul plecând duminică, la ora 6.00, din Iaşi.

„Trenul Unirii a pornit duminică dimineaţă din gara Iaşi şi nimic şi nimeni nu îl va mai putea opri din drumul spre Bucureşti. Aceşti tineri poartă în suflete flacăra dorinţei de Unire şi au nevoie de tot sprijinul românilor pentru a o duce aprinsă la Cotroceni“, a declarat George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, unul dintre ONG-urile care au organizat acest eveniment. 

Trenul în care se află românii care vin de la Chişinău la Bucureşti a oprit în gara din Tecuci

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite