Ponta, la Beijing: Am cerut amplasarea de baze NATO permanente pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat într-o vizită oficială în China, premierul Victor Ponta a declarat că, în actualul context internaţional, România a cerut amplasarea de baze militare permanente ale NATO pe teritoriul său, aşa cum au procedat şi Polonia, şi ţările Baltice.

Declaraţia premierul Ponta, aflat în vizită oficială în China, în perioada 30 august-3 septembrie, vine la o săptămână de la afirmaţia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit căreia Alianţa Nord-Atlantică a decis să mobilizeze o serie de capacităţi militare suplimentare, inclusiv baze militare, în Europa de Est, ca răspuns la agresiunea Rusiei.

La momentul respectiv, Rasmussen, citat de „The Guardian”, nu a dezvăluit numele ţărilor care vor găzdui noile baze, dar informatia vine pe fondul cererilor din partea Poloniei şi ţărilor baltice ca NATO să-şi mute efectivele din Vestul Europei în Est, acolo unde ameninţarea Rusiei a devenit explicită în urma crizei din Ucraina.

Actul fondator NATO-Rusia împiedică staţionarea permanentă a trupelor aliate în statele ex-comuniste

Desi Rasmussen a declarat că NATO va lua măsuri pentru ca mii de soldaţi să poată fi mobilizaţi rapid în estul Europei,  aceştia nu pot staţiona permanent din cauza Actului Fondator NATO-Rusia care stipula acest lucru. Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice cer denunţarea acestui acord.

Cei 28 de şefi de stat ai Alianţei Nord Atlantice urmează să adopte la summitul de joi şi vineri un plan de reactivitate, în replică la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, considerată o ameninţare directă de aliaţii din regiune (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria).

Reacţia Rusiei la declaraţiile lui Rasmussen nu a întârziat să apară. Ministrului de Externe, Serghei Lavrov, a caracterizat drept „provocatoare” planurile NATO de a se extinde în mod permanent în estul Europei, până la frontierele Rusiei, informează agenţia Itar-Tass.

„Există multe probleme care sunt legate de confruntarea dintre diverse părţi ale Europei şi diverse părţi ale Eurasiei şi de planurile provocatoare ale NATO în favoarea extinderii prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice către est aproape de frontierele ruseşti”, a declarat Serghei Lavrov în cadrul unei întâlniri cu studenţi şi profesori ai Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale de la Moscova.


La rîndul său, adjunctul secretarului Consiliului de Securitate rus, Mihail Popov, a declarat, marţi, că Rusia îşi va adapta doctrina militară ţinând cont de apariţia unor noi ameninţări şi mai ales de consolidarea prezenţei NATO la frontierele sale.

"Toate faptele arată voinţa autorităţilor din Statete Unite şi NATO de a continua politica de deteriorare a relaţiilor cu Rusia", a spus Popov, citat de Ria Novosti.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite