„Poliţia“ recuperărilor intră pe deplin în pâine. ANABI este gata să preia bunurile mobile confiscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel-Virgiliu Călinescu, directorul ANAB FOTO Inquam photos
Cornel-Virgiliu Călinescu, directorul ANAB FOTO Inquam photos

Veste proastă pentru corupţi. De luni, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, creată special pentru a recupera prejudiciile produse prin infracţiuni, va deveni pe deplin operaţională. Agenţia a pregătit spaţii de depozitare şi va putea prelua în administrare bunurile mobile confiscate cu o valoare individuală de peste 15.000 euro.

De luni, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va începe să lucreze cu motoarele turate la maxim. Concret, inspectorii Agenţiei care se ocupă de recuperarea prejudiciilor vor putea prelua bunurile mobile confiscate cu o valoare individuală de peste 15.000 euro, atribuţie prevăzută de lege, dar suspendată o bună perioadă de timp, din lipsa spaţiilor de depozitare. Acum, ANABI este pregătită să-şi îndeplinească misiunea.

Agenţia a identificat 199 clădiri în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, dar şi 192 terenuri în 40 de judeţe şi Capitală, unde va stoca bunurile indisponibilizate. De asemenea, 16 unităţi militare dezafectate ar putea fi reabilitate şi utilizate de către ANABI pentru depozitarea bunurilor indisponibilizate. Aceasta era una dintre condiţiile pe care instituţia trebuia să le respecte, potrivit legii, pentru a putea, efectiv, să preia în custodie bunurile confiscate la solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată.

„Din cele 330 de primării consultate au comunicat răspunsuri 212, din care 59 au transmis că deţin posibile capacităţi de stocare. Din cele 23 de ministere şi instituţii publice centrale consultate, 18 au răspuns, din care 10 au transmis că deţin posibile capacităţi de stocare“, se arată în raportul de activitate al ANABI.

Directorul ANABI, Cornel-Virgiliu Călinescu, e explicat, pentru „Adevărul“, cum va funcţiona Agenţia începând de luni.

„Suntem operaţionali de la sfârşitul lui decembrie 2016, dar de luni (azi – n.r.), ANABI preia şi atribuţia de administrare a bunurilor mobile sechestrate, care au o valoare mai mare de 15.000 de euro. Asta înseamnă că după 27 martie când un procuror identifică un bun cu o valoare de peste 15.000 de euro, de pildă o maşină, care nu poate fi vândută pentru că nu îndeplineşte toate condiţiile legale, dar care trebuie indisponibilizată, o va preda Agenţiei care este numită custode“, a explicat şeful ANABI.

Potrivit acestuia, Agenţia mai trebuie să-şi completeze schema de personal. „Am reuşit să ocupăm 26 de posturi din 35, pentru că avem nevoie de oameni pregătiţi, nu vrem neapărat să umplem schema de personal. Încercăm în continuare să atragem colegi din Poliţie, ANAF sau parchete“, a spus Cornel-Virgiliu Călinescu. 

Expert anticorupţie: Aşteptăm rezultate efective

ANABI are la propriu o misiune de milioane: confiscarea unor sume uriaşe de la cei condamnaţi în marile cazuri de corupţie. Numai în 2014 unităţile de parchet din România au sechestrat bunuri de aproape o jumătate de miliard de euro. Din păcate, gradul de executare a prejudiciilor este de numai 14%.

Laura Ştefan, expert anticorupţie, spune că de acum încolo sunt toate premisele ca rezultatele să fie consistente. „Este un moment extrem de important, pentru că fără o astfel de agenţie niciuna din ţările care acum sunt performante în privinţa recuperării nu ar fi avut rezultate bune. Sigur, nu e o condiţie suficientă, dar este o condiţie necesară. A durat destul de mult, nu s-a înfiinţat uşor această agenţie, dar sper că în anii care vor veni să vedem rezultate efective, să vedem că gradul de recuperare a prejudiciilor produse prin infracţiuni să îmbunătăţeşte. Este bine, în sfârşit, că începem“, a declarat Laura Ştefan.

În ceea ce priveşte atribuţiile ANAF şi ANABI, lucrurile sunt clare: Fiscul execută bunurile confiscate, iar ANABI le administrează.

„Rata de recuperare este foarte mică în continuare. Chiar dacă ne referim la deciziile definitive de confiscare, rata punerii lor în aplicare este modestă. Până acum, ANAF făcea această operaţiune. Fiscul va continua să fie instituţia care va pune în executare hotărârile instanţei, însă ceea ce va face ANABI este să administreze bunurile pe perioada procedurilor judiciare. Una dintre cauzele pentru care avem o rată mică de recuperare este şi aceea că  bunurile indisponibilizate pe parcursul procesului penal se deteriorează până la momentul punerii în executare a hotărârii“, a mai explicat expertul anticorupţie.

Ce va intra în custodia ANABI

Anul trecut în octombrie, ANABI a centralizat datele, şi s-a constatat că, în cauzele aflate în curs de urmărire penală erau instituite 6960 măsuri asigurătorii, dispuse în 1061 de dosare penale de către 160 unităţi de parchet (1037 măsuri asiguratorii asupra unor sume de bani, 2279 pentru bunuri mobile şi 3644 - bunuri imobile).

Cu toate acestea, doar 247 bunuri îndeplineau criteriul valoric de 15.000 euro, putând face obiectul pe parcursul anului 2017 a unor cereri de preluare în administrare de către ANABI.

Bani elveţieni pentru sistemul informatic integrat

Cu sprijin din partea Elveţiei, ANABI a demarat, în noiembrie 2016, un proiect pentru realizarea unui sistem informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni, în valoare de aproximativ 850.000 de franci elveţieni.

Concret, sistemul va ajuta ANABI să pună la punct o bază de date care să reflecte activitatea instituţiilor competente în fiecare fază a procesului de recuperare şi valorificare a creanţelor, prin includerea de informaţii referitoare la bunurile cu privire la care s-au dispus măsuri de către organele de urmărire penală, instanţele de judecată şi organele de executare şi valorificare a bunurilor.

Directorul ANABI, Cornel-Virgiliu Călinescu, a explicat când va fi gata acest sistem. „Chiar acum suntem în discuţii cu partenerii elveţieni pentru elaborarea caietului de sarcini pentru licitaţie, care trebuie să fie gata la sfârşitul primului semestru. În paralel, continuăm să strângem datele în mod empiric. Ţinta noastră este să organizăm licitaţia la vară. Sper ca până în decembrie să avem licitaţia finalizată, după care se semnăm contractul. Apoi, în maxim 6 luni trebuie ca sistemul să fie gata şi să-l testăm. Nu este foarte complicat, este o aplicaţie, un sistem Ecris (n.r. sistemul de gestiune a dosarului în instanţă) la scară mult mai mică, urmăreşte elementele de sechestru şi confiscare din tot sistemul de justiţie“, a spus Cornel-Virgiliu Călinescu.

Care este rolul ANABI

ANABI  a fost înfiinţată prin Legea nr.318/2015 şi are misiunea de a facilita identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi de a administra bunurile care fac obiectul unei măsuri de indisponibilizare dispuse în cadrul procesului penal. Agenţia îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea unui Consiliu, alcătuit din directorul general al agenţiei, trei reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă ÎCCJ, dintre care unul din cadrul DNA şi unul din cadrul DIICOT, câte un reprezentant al MJ, al CSM, al MAI, al MFP şi al ANAF.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite