„Pinalti” a povestit procurorilor cum i-a dat 700.000 de euro lui Blaga în sediul PDL din Modrogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga se prezintă la serviciul teritorial Ploieşti a Direcţiei Naţionale Anticorupţie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vasile Blaga se prezintă la serviciul teritorial Ploieşti a Direcţiei Naţionale Anticorupţie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fost vicepreşedinte PDL, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti“, a povestit la DNA cum i-a dus 500.000 de euro lui Vasile Blaga în sediul PDL din strada Modrogan, o şpagă din partea firmei Romsys. Era vorba de ultima tranşă dintr-o sumă mult mai mare, de 700.000 de euro, pentru finanţarea campaniei electorale a PDL, potrivit unor surse judiciare.

Directori de la firme de stat, afacerişti şi foşti membri PDL au dat declaraţii la DNA în care l-au înfundat pe senatorul liberal Vasile Blaga (60 de ani), trimis în judecată pentru trafic de influenţă, potrivit unor surse judiciare. Faptele de care este acuzat politicianul le-ar fi făcut în 2012, în calitate de secretar general al PDL.

Blaga a fost trimis în judecată săptămâna trecută pentru că ar fi primit suma de 700.000 de euro de la afaceristul Horaţiu Bruno Berdilă, reprezentantul societăţii Romsys. În schimbul banilor, politicianul şi-ar fi traficat influenţa pentru ca firma lui Berdilă să câştige contracte la compania de stat  Transelectrica şi la filiala acesteia, Teletrans.

Cel care ar fi intermediat totul ar fi fost Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, la acea dată primarul oraşului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte PDL, care la această oră execută o condamnare de 6 ani de închisoare primită în dosarul „Microsoft”, pentru infracţiuni similare cu cele comise în acest caz.

Comisionul minim de 10% pentru PDL

Potrivit celor implicaţi, banii ar fi fost daţi în anul 2012 şi ar fi fost folosiţi pentru finanţarea campaniei electorale a PDL, dar şi pentru susţinerea lui Traian Băsescu la referendumul de demitere iniţiat de USL. În faţa procurorilor DNA, Blaga a negat vehement acuzaţiile. „O să îmi dovedesc nevinovăţia”, a declarat politicianul după ce a fost pus sub acuzare.

Însă, doi martori-cheie în acest dosar, Berdilă şi „Pinalti”, au recunoscut integral acuzaţiile procurorilor DNA. În prezent, ei sunt cercetaţi într-o anchetă care a fost separată de cea în care Blaga a fost trimis în judecată. „Pinalti” a povestit procurorilor DNA că într-o întâlnire a liderilor PDL, Blaga le-ar fi spus că la numirea directorilor de companii de stat să fie propuse persoane care sunt dispuse să accepte încheierea de contracte cu anumiţi afacerişti.

În schimbul banilor publici, oamenii de afaceri trebuiau să fie dispuşi să finanţeze PDL cu un comision minim de 10% din valoarea contractelor de stat. Banii trebuiau să fie aduşi la partid cash şi în euro, nefiind vorba de donaţii potrivit legii de finanţare a partidelor. Berdilă a declarat procurorilor DNA că „Pinalti” i-ar fi spus că acest comision putea ajunge chiar şi la 25%.

Reproşurile la adresa aripii Stolojan din PDL

De altfel, în faţa procurorilor, „Pinalti” a mai mărturisit un incident petrecut după ce a intrat el în PDL (după ce PD-ul a fuzionat, în 2007, cu PLD-ul condus de Theodor Stolojan - n.r.). Astfel, la scurtă vreme de la fuziune, Blaga i-ar fi reproşat că democrat-liberalii din aripa Theodor Stolojan nu finanţau suficient partidul. Chiar şi aşa, organizaţia PDL Neamţ a obţinut în 2008 un scor bun la alegerile parlamentare, iar de la centru li s-a repartizat pe linie politică să numească un om la şefia unei companii de stat.

„Pinalti”– care era preşedintele PDL Neamţ – ar fi vrut şefia Hidroelectrica, dar postul fusese cedat colegilor din PSD, partid care intrase la guvernare cu PDL. Aşa că Pinalti a trebuit să se mulţumească cu şefia Transelectrica. Cel care îşi dădea girul pentru aceste numiri era secretarul general al PDL, Vasile Blaga. Omul propus de edilul din Neamţ a fost numit cu acordul lui
Blaga.

Acesta este contextul politic în care Berdilă, reprezentantul Romsys, începe să-i tatoneze pe liderii PDL pentru obţinerea de contracte la Transelectrica şi Teletrans.  „Pinalti” a mai povestit că, într-o întâlnire, Blaga şi-ar fi dat acordul ca Romsys să primească contracte în schimbul unui comision pentru PDL. Astfel, licitaţiile ar fi fost făcute cu dedicaţie, caietele de sarcini incluzând prevederi care să favorizeze firma lui Berdilă. De relaţia Romsys-PDL a fost delegat să se ocupe afaceristul Dan Constantin G., apropiat al lui „Pinalti”, potrivit celor declarate de fostul primar al oraşului Piatra Neamţ.

Banii, la sediul din Modrogran

Fostul edil a mai spus că Dan Constantin G. i-ar fi dat lui Blaga, în biroul acestuia din PDL, de trei ori bani: prima dată 50.000 de euro, a doua oară încă 50.000 de euro, iar a treia oară 100.000 de euro. „Pinalti” a explicat la DNA că de fiecare dată a fost prezent la momentul în care s-au dat banii, pentru a accentua că sunt din partea Romsys, ca urmare a aportului său pe linie politică pentru finanţarea PDL. Blaga le-ar fi cerut, de fiecare dată, ca banii să fie predaţi secretarei sale.

Cea mai mare tranşă, 500.000 de euro i-ar fi adus-o Dan Constantin G. lui „Pinalti” în apartamentul pe care fostul primar din Piatra Neamţ îl avea la Hotelul „Caro”. Surse judiciare au explicat că „Pinalti” a declarat procurorilor DNA că de data acesta s-ar fi dus singur cu banii la sediul PDL din Modrogan. Motivul: Dan Constantin G.  avea încredere că primarul va duce banii la PDL. „Pinalti” s-ar fi dus cu banii în sediul PDL, iar Blaga i-ar fi spus să lase banii la secretara sa, lucru pe care l-ar fi făcut. Fostul primar a spus că niciodată nu a primit chitanţe sau acte justificative în schimbul banilor.

Traseul firmelor – fantomă

Sursele citate au explicat că Berdilă şi Dan Constantin G.  au întărit la DNA declaraţia lui „Pinalti”. Cei doi au dat detalii şi despre cum erau scurse comisioanele pentru PDL, din Romsys, care deja primea bani din contractele pe care le aveau cu Transelectrica şi Teletrans. Dan Constantin G.  i-ar fi dat lui Berdilă contactele a patru firme, cu care Romsys a încheiat contracte de „prestări servicii IT şi comunicaţii”. În realitate, serviciile nu au fost prestate niciodată, dar banii au fost viraţi. De altfel, în cazul a trei societăţi comerciale, ancheta DNA a dezvăluit că niciuna dintre ele nu a avut angajat personal care să presteze serviciile facturate.

Reprezentanţii celor patru firme, apropiaţi ai lui Dan Constantin G.,  scoteau banii cash din bancă, motivând diverse false tranzacţii. Pentru acest lucru ei au făcut mai multe borderouri fictive de achiziţii de cereale şi fier vechi de la persoane fizice. În schimbul serviciilor, reprezentanţii firmelor erau recompensaţi cu un comision cuprins între 200 lei şi 1.500 lei, pe care-l primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar.

Leii, schimbaţi în bancnote de 500 de euro

De exemplu, unul dintre patronii uneia dintre firmele implicate în aceste tranzacţii a povestit la DNA că partea sa a fost de 2% din sumele retrase şi că a scos în numerar aproape 27 de milioane de lei. La rândul său, Dan Constantin G. a povestit că el se ocupa de colectarea banilor în lei, de la administratorii celor patru firme, schimba banii în bancnote de 500 de euro şi le transfera către PDL. 

Surse judiciare au explicat că procurorii DNA au pus sechestrul asigurător pe mai multe bunuri imobiliare ale lui Vasile Blaga, aflate în coproprietate cu soţia sa. Printre altele, este vorba de cotele de 50% dintr-un apartament de 201 mp în Bucureşti, dintr-un apartament de 174 mp în Mamaia (Constanţa), dintr-o casă de locuit de 199 mp în Oradea (Bihor), şi dintr-o casă de 201 mp în Rieni (Bihor).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite