Peste 640 de kilograme de peşte confiscate în doar trei zile în urma unor acţiuni în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 640 de kilograme de peşte, dar şi două ambarcaţiuni au fost confiscate de poliţişti în urma unei acţiuni în Delta Dunării pentru prevenirea braconajului piscicol care s-a desfăşurat în perioada 25 – 28 noiembrie.

Săptămâna trecută, poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române şi ai Serviciului de Poliţie „Delta Dunării”, în colaborare cu echipajul unei aeronave a Inspectoratului General de Aviaţie - Unitatea Specială de Aviaţie Tulcea, au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a comercializării ilegale a peştelui.

De asemenea, împreună cu poliţiştii din Tulcea şi Constanţa au fost făcute şapte percheziţii domiciliare în cele două judeţe, la locuinţele unor persoane bănuite de braconaj piscicol.

În urma acestor activităţi, au fost constatate 17 infracţiuni privind pescuitul şi acvacultura, precum şi o infracţiune de furt calificat. 21 de persoane sunt suspectate de comiterea acestor infracţiuni.

De asemenea, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, în valoare de 2.000 de lei.

Poliţiştii au confiscat 641 de kilograme de peşte proaspăt din speciile şalău (subdimensionat), crap, singer, plătică şi caras, 1,5 kilograme de icre de ştiucă, două ambarcaţiuni de tip lotca, şase motoare de ambarcaţiune şi 244 de setci monofilament, în lungime de 12.800 de metri.

Totodată, a fost indisponibilizat un autoturism şi un aparat GPS.

Valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la 41.000 de lei.

Exemple ale cazurilor descoperite în urma acestei acţiuni

Printre persoanele prinse de anchetatori s-au numărat şi doi bărbaţi, în vârstă de 37 şi 48 de ani, care au fost prinşi

image

în flagrant în timp ce ar fi pescuit ilegal pe lacul Razelm, zona golfului Holbina, cu 15 setci monofilament, având capturat 50 de kilograme de peşte din specia caras.

Cei doi bărbaţi foloseau o ambarcaţiune, fără licenţă pentru pescuit, propulsată de un motor de 30 de cai putere. 

În cazul acestora a fost deschis un dosar penal pentru nedeţinerea licenţei sau autorizaţiei de pescuit pentru nave şi ambarcaţiuni, pescuitul resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale şi producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Uneltele de pescuit au fost confiscate, ambarcaţiunea şi motorul acesteia au fost ridicate în vederea confiscării, iar peştele a fost predat la o societate de profil, în vederea valorificării. 

De asemenea, în urma desfăşurării unor activităţi operative în colaborare cu Unitatea Specială de Aviaţie Tulcea, pe lacul Dranov, au fost surprinse în flagrant delict cinci persoane care pescuiau ilegal cu setci tradiţionale şi monofilament, cu trei ambarcaţiuni de tip lotca. 

Ulterior, trei persoane au fost identificate la intersecţia canalelor Dranov şi Gâscova, în timp ce transportau, cu o ambarcaţiune de tip lotca, 385 de kilograme de peşte din speciile crap, singer şi plătică, provenit din amenajarea piscicolă Dranov, unde cei în cauză nu aveau dreptul de a pescui.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru furt calificat şi pescuitul resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale.

Totodată, în urma unui control la sediul unei firme din Tulcea, poliţiştii au constat că peştele era comercializat fără respectarea Codului Comercial şi în alte locuri decât cele prevăzute de primărie.

Au fost date două sancţiuni contravenţionale privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi a fost confiscat 173 de kilograme de peşte.  

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Braconaj pe canalul Sulina: 73 de plase monofilament şi unelte de pescuit au fost confiscate

Poliţiştii de frontieră tulceni au confiscat plase monofilament şi unelte de pescuit industrial, în lungime de aproximativ doi kilometri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite