UPDATE Peste 2.700 de militari români şi străini au participat la parada de 1 Decembrie. Preşedintele Băsescu a fost huiduit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României a început de la ora 11.00 în Piaţa Constituţiei din Bucureşti şi s-a încheiat la 12.15, la eveniment asistând peste 4.000 de persoane. La defilare au participat peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI şi SPP. Defilarea aeriană a fost anulată.

Parada a început cu prezentarea Gărzii de Onoare preşedintelui Traian Băsescu şi cu intonarea imnului naţional al României.

Şeful statului s-a aflat în tribuna oficială, la distanţă de premierul Victor Ponta, care este încadrat de vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. 

Preşedintele României a fost huiduit în momentul în care a ajuns în Piaţa Constituţiei, dar şi în momentul în care a primit Garda de Onoare.

Momentul de defilare aeriană din parada militară de la Bucureşti, anulat din cauza vremii

Momentul de defilare aeriană din parada militară organizate cu ocazia Zilei Naţionale în Piaţa Constituţiei din Bucureşti a fost anulat, din cauza vremii nefavorabile, potrivit organizatorilor. Ca urmare a vremii nefavorabile, niciuna dintre aeronave nu s-a ridicat de la sol.

Anul acesta parada a avut loc în Piaţa Constituţiei, după ce Arcul de Triumf a intrat într-un proces de reabilitare şi reparaţii.

Militarilor români li s-au adăugat şi detaşamente de militari din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, s-au executat 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.

Corul Academic “Divina Armonie”, acompaniat de orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul şi Muzicii Militare a Diviziei 1 infanterie ”DACICA”, a interpretat Imnul Naţional.

În deschiderea paradei dedicată Zilei Naţionale a României a evoluat, cu drapelul naţional, un elicopter MI-17, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.

Cum a fost sărbătorită Ziua Naţională în ţară 

ALBA IULIA Ziua Naţională a României. Klaus Iohannis, preşedintele ales: „Îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională“

La momentele solemne prilejuite de Ziua Naţională a participat şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis. El a asistat şi la parada militară în cadrul căreia au defilat peste 800 de cadre militare, cu 41 de echipamente – transportoare blindate, lansatoare de rachete şi autospeciale – în faţa miilor de oameni adunaţi la Alba Iulia. Iohannis a spus că 1 Decembrie este o zi specială pentru naţiunea română, fiind nu doar Ziua Naţională, ”nu doar celebrarea unui moment istoric”, ci ”ziua simbolică” în care se cuvine să se reflecteze, an de an, asupra idealului de unitate naţională.

image

ALEXANDRIA Ziua Naţională a României, sărbătorită şi la Alexandria

Alexăndrenii au sărbătorit Ziua Naţională a României în stradă, în ciuda vremii neprietenoase. Sute de cetăţeni s-au înghesuit la fasole şi cârnaţi, după ce au participat la ceremonia civilă, miliară şi religioasă organizată în cinstea zilei de 1 Decembrie. Primăria a pregătit anul acesta 3500 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert.

BRAŞOV Mii de braşoveni au sărbătorit Ziua Naţională a României în Piaţa Sfatului

Mii de braşoveni au uitat de frigul şi de vântul de afară şi au venit în Piaţa Sfatului pentru a sărbători împreună Ziua Naţională. Cu toţii au venit cu drapele tricolore şi au aplaudat parada militarilor. „Astăzi sărbătorim cu toţii Marea Unire şi cred că acest lucru trebuie să ne trezească acel sentiment de naţionalism. Noi românii trebuie să fim uniţi şi să credem că împreună vom putea reuşit. Am dovedit-o acum două săptămâni, când am arătat clar că dacă ne facem datoria constituţională putem schimba orice“, a spus Maria Comănaru.

image

CRAIOVA 

La Mulţi Ani, România! Parada de 1 decembrie 

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României a început în centrul oraşului în prezenţa autorităţilor şi a sute de craioveni. Pentru ca ceremonia de 1 Decembrie, să iasă ca la carte, militarii s-au pregătit din timp.

image

PLOIEŞTI Sute de persoane au venit la întâlnirea cu Familia Regală

Câteva sute de persoane au venit luni dimineaţă la Gara de Sud din Ploieşti, unde Trenul Regal a făcut un popas în călătoria simbolică de Ziua Naţională, de la Sinaia la Bucureşti. Atmosfera creată pe peronul gării a fost una entuziastă şi festivă. La 10.19, trenul comandat de Regele Ferdinand I în anul 1926, în Italia, şi-a făcut intrarea în gară, într-o atmosferă entuziastă creată de câteva sute de ploieşteni, printre care şi foarte mulţi copii care au agitat steguleţe şi au privit cu multă curiozitate ceremoniile din gară.

image

SIBIU Paradă militară spectaculoasă, de Ziua Naţională a României

Aproximativ 2.000 de persoane au înfruntat gerul de afară şi cei câţiva stropi de ploaie pentru a participa la parada de Ziua Naţională a României desfăşurată la Sibiu, pe bulevardul Corneliu Coposu. Manifestările de 1 Decembrie la Sibiu au mai inclus un spectacol folcloric la sala Transilvania, a cărui gazdă a fost vedeta TVR Iuliana Tudor.

SLATINA Ziua Naţională, marcată cu o fastuoasă paradă militară

Ziua de 1 Decembrie 2014 a fost marcată la Slatina şi în acest an cu mare fast. În ciuda vremii complet nefavorabile - polei, ger şi ninsoare, câteva sute de participanţi au ţinut cu tot dinadinsul să fie prezenţi la manifestările oficiale derulate cu acest prilej. O paradă militară, în cadrul căreia s-au regăsit autovehicule de intervenţie ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor, au reprezentat cireaşa de pe tort.

SLOBOZIA Tehnica militară a încurcat parada de 1 decembrie. O maşină de luptă s-a stricat şi a fost scoasă din programul de defilare

Cel mai aşteptat moment al evenimentelor dedicate Zilei Naţionale de la Slobozia, parada maşinilor de luptă, s-a desfăşurat cu probleme. Una dintre maşini, scoasă din hangarele Garnizoanei Slobozia special pentru defilare, s-a stricat. Utilajul defect a dat peste cap traficul rutier.

image

    

TURNU SEVERIN Mii de severineni au sărbătorit Ziua Naţională a României în centrul oraşului

Peste 2000 de severineni au participat luni la manifestările organizate în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin cu ocazia Zilei Naţionale. „Este o zi deosebit de importantă pentru toţi mehedinţenii, împlinim 96 de ani de la Marea Unire. Profit şi eu de această ocazie să spun La Mulţi Ani din suflet tuturor mehedinţenilor, să spun că este momentul să dăm dovadă de solidaritate maximă şi să ne bucurăm în familie alături de cei dragi, de această zi importantă”, a spus Aladin Georgescu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Mehedinţi.

ZALĂU Paradă militară şi spectacol folcloric gratuit de Ziua Naţională a României

Pe o vreme rece, cu vânt tăios, gărzile de onoare ale Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu”, a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au defilat luni, 1 Decembrie, prin faţa celor aproximativ 150 de persoane venite să asiste la obişnuita paradă militară de Ziua Naţională a României. Defilarea a fost precedată de un ceremonial religios, urmat de luarea de cuvânt al prefectului Ionel Ciunt, care a dat citire mesajului premierului Victor Ponta şi şi-a exprimat propriul mesaj, adresat sălăjenilor şi românilor, cu această ocazie.

Parada de 1 Decembrie a blocat traficul

Traficul rutier pe mai multe artere de circulaţie va fi restricţionat pe 1 Decembrie, în Capitală, din cauza paradei militare. Restricţiile în trafic au intrat în vigoare de vineri pe unele artere din cauza repetiţiei pentru Ziua Naţională a României. Pentru prima oară, parada militară organizată cu ocazia zilei naţionale se va desfăşura pe Bulevardul Unirii şi nu pe Kiseleff.

În perioada 28 noiembrie orele 11.00 – 01 decembrie 2014 orele 16.00,  se va amplasa o tribună pe benzile  I şi II ale bd-ului Libertăţii între bd. Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie, sensul dinspre Splaiul Independenţei către Piaţa Regina Maria.

După desfăşurarea defilării se restricţionează traficul rutier pe bd. Tudor Vladimirescu, între bd. George Coşbuc şi Calea 13 Septembrie, sensul spre Calea 13 Septembrie, precum şi pe străzile care acced în acest tronson.

Rute Ocolitoare recomandate:

• Calea 13 Septembrie – Şos. Panduri – str. Dr. Rainer – bd.  Eroilor – str. Ştirbei Vodă – Calea Victoriei;

• Calea 13 Septembrie – Şos. Panduri – str. Dr. Rainer – bd.  Eroilor – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei – str. Buzeşti – Piaţa Victoriei;

• Calea Rahovei – str. Progresului – str. C-tin Istrate – bd. Mărăşeşti – bd. Dimitrie Cantemir – Piaţa Unirii;

Restricţii Retragere cu Torţe 

În data de 01 decembrie 2014, începând cu ora 17.30, va avea loc o retragere cu torţe, cu restricţionarea traficului rutier pe banda I pe traseul:

Palatul Cercului Militar – bd. Regima Elisabeta – bd. Mihail Kogălniceanu – Piaţa Operei – bd. Eroii Sanitari – bd. Prof. Gh. Marinescu – Şos. Cotroceni – Piaţa Leul – bd. Iuliu Maniu – bd. Vasile Milea – sediul Regimentului 30 Gardă

HARTA Restrictii rutiere sambata si luni

Parada de anul acesta a avut loc în Piaţa Constituţiei

Anul acesta, celebra paradă militară organizată în Bucureşti nu a avut loc în zona Arcului de Triumf, deoarece monumentul se află în plin proces de consolidare. 

Luni, de Ziua Naţională a României, parada militară organizată an de an cu ocazia zilei de 1 Decembrie a avut loc într-un decor diferit. Spre deosebire de anii trecuţi când militarii mărşăluiau pe şoseaua Kiseleff, trecând pe sub Arcul de Triumf, anul acesta evenimentul a fost organizat în Piaţa Constituţiei din Capitală. Motivul pentru care parada militară nu a mai putut fi organizată în zona Arcului de Triumf este reabilitarea şi modernizarea monumentului, în jurul căruia este amenajat în acest moment un şantier.

Lucrările de la Arcul de Triumf, gata în primăvară

Arcul de Triumf din Capitală a intrat din luna ianuaria a acestui an într-un amplu proces de restaurare, consolidare şi conservare. Lucrările, spun reprezentanţii municipalităţii, sunt realizate cu ajutorul fondurilor obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, având o valoare totală de 30.461.626, 92 de lei.  Din această sumă, 19.534.718,59 de lei sunt fonduri nerambursabile, în timp ce din bugetul de stat au fost alocaţi 8.475.402,65 de lei, iar alţi 2.451.505,69 de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Capitalei.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că lucrările de consolidare şi conservare de la Arcul de Triumf era o necesitate, pentru că monumentul se degradase foarte mult din cauza trecerii timpului, dar şi a traficului intens din zonă.

De asemenea, odată cu finalizarea lucrărilor se doreşte introducerea monumentului istoric în circuitul public şi turistic. Cu alte cuvinte, Arcul de Triumf nu va mai fi deschis doar o singură zi pe an, turiştii putând să îl viziteze mult mai des. Pentru că nu se poate transforma în muzeu, reprezentanţii primăriei spun că în monument vor fi organizate mai multe expoziţii temporare. Lucrările, susţin reprezentanţii municipalităţii, ar trebui să se încheie în primăvara anului viitor.

Pasaj cu patru intrări şi zeci de mii de turişti

Pentru ca monumentul să fie în siguranţă, în timpul lucărilor de consolidare se va lucra şi la baza acestuia, acolo unde vor fi aplicaţi izolatori antiseismici şi izolatori, aşa cum s-a aplicat şi în timpul lucărilor de la vechiul sediu al Primăriei Capitalei de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Directorul de Investiţii al Primăriei Municipiului Bucureşti, Bogdan Hreapcă, a declarat că din planurile municipalităţii face parte şi construirea unui pasaj subteran cu patru intrări, care să uşureze traversarea zonei către Arcul de Triumf.

Totodată, imediat după ce lucrările se vor încheia, municipalitatea estimează că numărul turiştilor va creşte cu 6% în primii cinci ani de la deschidere.

La acest articol au contribuit: Dorin Timonea, Elisabeth Bouleanu, Simona Suciu, Andreea Mitrache, Dana Mihai, Ramona Găină, Mugurel Manea, Mădălin Sofronie, Corina Macavei şi Alina Pop. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite