UPDATE Primarul municipiului Ploieşti a fost reţinut pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Acesta a fost dus la spital pentru că i s-a făcut rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Acesta va fi dus, miercuri, la Tribunalul Prahova cu propunerea de arestare preventivă. Marţi dimineaţă, procurorii au descins la sediul Primăriei din Ploieşti, primarul fiind suspectat că ar fi sponsorizat ilegal echipa de fotbal Petrolul Ploieşti.

UPDATE La scurt timp după ce a fost reţinut, primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu (PSD), a ajuns la spital. Iniţial el a fost dus la spitalul din Câmpina, însă a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, în condiţiile în care este diabetic şi dependent de insulină.

UPDATE Oana Cristina Iacob, secretar al municipiului Ploieşti, dar şi Iulia Alina Alexandru, director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, au fost puse sub control judiciar. Ele sunt suspectate de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (două acte materiale)

În perioada în care se află sub control judiciar, ele trebuie să respecte următoarele obligaţii: 

a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori sunt chemate;

b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Poliţia Municipiului Ploieşti, judeţul Prahova, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemate;

d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorilor de caz;

e) să nu se apropie de inculpatul Bădescu Iulian, una de cealaltă şi de alte persoane distinct nominalizate şi nici să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

În cazul în care încalcă cu rea-credinţă obligaţiile care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive

UPDATE După mai multe ore de audieri, primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore. Acesta este suspectat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (două acte materiale).

De asemenea, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Oana Cristina Iacob, secretar al municipiului Ploieşti, şi faţă de Iulia Alina Alexandru, director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti. Cele două sunt suspectate de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (câte două acte materiale). 

Potrivit ordonanţei de reţinere, respectiv de începere a urmării penale, Iulian Bădescu. în calitate de primar al municipiului Ploieşti, ar fi semnat, pe 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti. Ulterior, pe 26 iunie 2013, acesta ar fi semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 de lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi ştia că nu este legală. 

„Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menţionată, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare. Prin semnarea contractului şi a regulamentului sus menţionate, inculpatul Bădescu Iulian şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale şi a încălcat dispoziţiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale”, arată DNA.

De asemenea, Bădescu i-ar fi cerut unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către Asociaţie, suma de 300.000 de euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau  ce urmau să fie acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal ,,F.C. Petrolul” Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară. 

Mai mult, Bădescu i-ar mai fi cerut acestuia şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia unde primarul municipiului Ploieşti ar fi însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.

În privinţa Oanei Cristina Iacob, procurorii arată că, în calitate de secretar al municipiului Ploieşti, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiei de serviciu, ar fi avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ,,Lupii Galbeni 2012” Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care a propus Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare, contractul şi regulamentul de aplicare sus menţionate au fost semnate de Iulia Alina Alexandru, director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Iulian Bădescu urmează să fie dus, miercuri, la Tribunalul Prahova, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu a sosit la sediul DNA pentru a fi audiat de procurori în dosarul sponzorizării ilegale a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti.

La intrarea în sediul instituţiei, edilul a catalogat drept ”o aberaţie” acuzaţiile care i se aduc, şi anume trafic de influenţă, abuz în serviciu şi luare de mită.

Bădescu a mai spus că presupune că percheziţiile şi chemarea sa la DNA sunt urmare a unui posibil denunţ făcut de patronul Clubului de Fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel Capră.

”Probabil că domnul Capră (Daniel Capră), de acolo din arest, a fost sfătuit sau presat să dea o declaraţie împotriva mea. Acest zvon circulă de mult timp în piaţa ploieşteană”, a mai spus Iulian Bădescu.

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie în acest caz a demarat în urmă cu mai bine de un an, când procurorii au declanşat şi urmărirea penală ”in rem” pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit unor surse judiciare, primarul Iulian Bădescu ar fi vizat de anchetă, iar suma de care vorbesc procurorii ar fi de trei milioane de euro.

Conform unei hotărâri dată de Consiliu Local, municipalitatea urma să premieze cu suma de trei milioane de euro echipa de fotbal pentru performanţele sportive.

Până la momentul declanşării cercetărilor, Primăria Ploieşti a achitat aproximativ 1,7 milioane de euro către echipa de fotbal prin Asociaţia ”Lupii Galbeni”.

Iulian Bădescu, lider al PSD Ploieşti, este la primul mandat de primar, după ce în perioada 2008-2012 a fost senator din partea PDL.

Sponsorizare ilegală

În decembrie 2012, Consiliul Local Ploieşti a aprobat alocarea câtorva milioane de euro de la bugetul local, suma finală variind în funcţie de performanţele competiţionale ale echipei Petrolul.

Întrucât echipa a câştigat Cupa României şi s-a plasat pe un loc de top în Campionatul Naţional, suma finală aprobată a fost de trei milioane de euro, bani care să fie folosiţi, conform contractului, pentru salariile şi premiile jucătorilor şi ale staff-ului.

La începutul anuli trecut, DNA a deschis o anchetă în acest caz, consilierii locali, dar şi primarul Iulian Bădescu fiind chemaţi pentru audieri în acest dosar, în care investigaţia nu s-a finalizat.
Gruparea Petrolul Ploieşti traversează o criză financiară de la sfârşitul anului trecut, acţionarii Daniel şi Nicolae Capră precum şi directorului general al clubului, Marius Bucuroiu, fiind acuzaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15 milioane de euro.

În 6 februarie, Tribunalul Prahova a admis cererea societăţii care administrează clubul Petrolul Ploieşti de deschidere a procedurii generale a insolvenţei, stabilind termen pentru continuarea procesului data de 6 aprilie.

Acţionarii Petrolul Ploieşti, Daniel şi Nicolae Capră, şi directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, trimişi în judecată în decembrie 2014 sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane de euro, se află în arest la domiciliu după ce iniţial au fost arestaţi preventiv.

Iulian Bădescu: ”Am calitatea de suspect în dosarul în care se fac percheziţii”

Primarul din Ploieşti, Iulian Bădescu, spune că are calitatea de suspect în dosarul în care procurorii DNA fac percheziţii, dar că nu ştie care sunt acuzaţiile, urmând să afle la DNA, unde va merge la audieri.

Bădescu a declarat pentru Mediafax că au fost făcute percheziţii la locuinţa sa, iar în prezent au loc descinderi la sediul Primăriei, iar din ceea ce a citit în mandatul de percheziţie a înţeles că este suspect.

Iulian Bădescu a mai spus că nu i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile şi că urmează să meargă la audieri la DNA pentru a le afla.

Primarul Ploieştiului a precizat că ancheta DNA vizează finanţările acordate de Consiliul Local echipei de fotbal Petrolul.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite