UPDATE Încă doi huligani care au agresat jandarmi la mitingul diasporei au ajuns după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei au efectuat, joi, două percheziţii la domiciliile altor doi huligani acuzaţi că ar fi lovit jandarmii la protestul din 10 august, în prezent aceştia fiind audiaţi la sediul unităţii de parchet cu privire la violenţele de la miting. Cei doi au fost reţinuţi.

UPDATE Anchetatorii au stabilit că unul dintre cei reţinuţi joi îl cunoştea pe bărbatul care a furat arma jandarmeriţei şi l-a ajutat să ascundă pistolul în zona localităţii Petrăchioaia.

„În ziua de 11 august 2018, inculpatul C.M.G. a mers împreună cu inculpatul D. D. (persoană care în ziua de 10 august 2018, în timpul manifestaţiei de protest din Piaţa Victoriei,  i-a sustras unui subofiţer de jandarmi, arma din dotare - pistol Carpaţi cal. 7,65 mm), pe un teren situat în apropierea localităţii Petrăchioaia,  jud. Ilfov, unde  a executat un foc de armă“, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

UPDATE Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat, joi, două percheziţii într-un dosar de ultraj, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice deschis după protestele din Piaţa Victoriei. În urma percheziţiilor, procurorii bucureşteni au decis reţinerea unuia dintre ei.

Reţinerea celui de-al doilea suspect a venit după percheziţiile din această dimineaţă efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în dosarul de ultraj, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice deschis după protestele din Piaţa Victoriei, din data de 10 august.

Ultraşi arestaţi

Primii care au ajuns în arestul Poliţiei în dosarul agresării femeii jandarm şi a colegului acesteia au fost Ionuţ Liviu Cojoacă şi Claudiu Mihai Dobre, în vârstă de 30, respectiv 24 de ani, care ar face parte din galeria celor de la CSA Steaua.

Ei au fost reţinuţi chiar a doua zi după protest. Ulterior, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 1. Ei fac parte din grupul de protestatari care a atacat-o vineri pe femeia jandarm şi pe un coleg al acesteia.

"Ei au fost acolo din curiozitate şi au ajuns într-o astfel de situaţie gravă, foarte neplăcută. S-a emis un mandat pe 30 de zile. Inculpaţii au făcut contestaţie (...). În momentul în care au aflat că este o persoană de sex feminin, ambii au declarat că s-au retras. Au fost mai multe persoane şi asta se vede pe filmare. Apar, printre alţii, şi ei. Au avut o atitudine de recunoaştere şi de regret, amândoi au fost...cel puţin Cojoacă a fost sub influenţa băuturilor alcoolice (...). În momentul în care ei au dat acele lovituri de pumn în scut, ce doi jandarmi erau încă în picioare (...) Ei nu au dat în jandarmi, au dat în scutul băiatului jandarm. Am înţeles că, între timp, fata pierduse scutul în învălmăşeală (...) Cojoacă este un fan stelist. Nu face parte din nicio galerie. Merge la meciuri ocazional. Niciunul nu are cazier", explica avocata celor doi.

Percheziţii în dosarul agresării jandarmilor

Procurorii de la Parchetul Capitalei au anunţat că au efectuat două percheziţii în dosarul deschis după agresiunea femeii jandarm, două persoane suspectate că ar fi participat la agresiuni fiind duse la audieri.

„În cauza având ca obiect infracţiunile de ultraj (agresiune asupra a doi lucrători de jandarmerie), nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (sustragerea unei arme) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, la data de 23 august 2018 au fost puse în aplicare două mandate de percheziţie domiciliară emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. La momentul actual, persoanele la care au fost efectuate percheziţiile domiciliare sunt audiate, la sediul Poliţiei Capitalei, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti cu privire la evenimentele menţionate”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei.

Parchetul General a transmis marţi că, în cadrul cercetărilor ce vizează violenţele de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei au fost înregistrate până în prezent 386 de plângeri penale. În plus au fost constituite 22 de dosare penale ce vizează infracţiuni de ultraj, lovire sau alte violenţe sau distrugere.

Potrivit aceleiaşi surse, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au fost înregistrate 22 de dosare penale, în doar unul dintre acestea fiind începută urmărirea penală in personam. Potrivit sursei citate în acest dosar a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi dispusă, totodată, măsura preventivă a controlului judiciar faţă de un inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi ultraj. 

În celelalte 21 de dosare, informează procurorii, a fost începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii uneia sau unora dintre următoarele infracţiuni: ultraj (17 cauze), lovire sau alte violenţe (o cauză), distrugere (o cauză), instigare publică (o cauză), incitare la ură sau discriminare (o cauză), tulburarea ordinii şi liniştii publice (o cauză), furt calificat (o cauză) şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase (o cauză). 

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat în faţa comisiei de apărare din Parlament că ancheta internă a Jandarmeriei Române a descoperit şase cazuri în care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală la mitingul din 10 august din Piaţa Victorie. „Aceste constatări ale celor care derulează această anchetă internă vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar”, a declarat Carmen Dan.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.

Peste 400 de persoane au fost rănite, iar Parchetul General face o anchetă cu privire la modul de intervenţie a Jandarmeriei. Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese luni la 351.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite