Firma de pază Shelter Security, vizată într-un caz de evaziune fiscală. Prejudiciul, 10 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe percheziţii au avut loc, luni dimineaţă, într-un caz de evaziune fiscală în care ar fi implicată firma de pază Shelter Security. Este vorba de tranzacţii fictive efectuate printr-un circuit în care erau implicate mai multe companii fantomă. Prejudiciul adus statului se ridică la 10 milioane de euro, susţine Poliţia Română.

UPDATE Dosarul a fost deschis în urma unei note de informare depuse Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea privind un stopaj la sursa în ceea ce privesc dările către stat. În urma acelei note, anchetatorii au efectuat mai multe verificări la firma Shelter Security, unde au descoperit mai multe nereguri. Ulterior  dosarul a fost trimis la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti dat fiind prejudiciului ridicat descoperit în acest caz, au declarat surse judiciare pentru adevărul.ro.

Potrivit aceloraşi surse, în acest caz sunt suspectate opt persoane, între care s-ar afla şi mai mulţi oameni ai străzii pe numele cărora erau înfiinţate firmele fantomă. Serviciile acelor firme erau ulterior subcontractate de societatea Shelter Security, iar oamenii străzii primeau comision.

De asemenea, aceleaşi surse au precizat că ANAF va face un control fiscal amănunţit la această firmă.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, firma Shelter Security, care aparţine omului de afaceri Alin Ionescu, ar fi cooptat, timp de trei ani, serviciile unor alte societăţi de pază şi protecţie, pe motiv că nu ar face faţă numărului mare de clienţi.

Astfel, Shelter Security ar fi dat, în regim de subantrepriză, o parte din servicii către nouă firme, dintre care una ar fi reală, iar celelalte opt ar fi de tip „fantomă”, acestea din urmă neavând angajaţi pentru pază şi protecţie şi nici autorizaţie de la poliţie să ofere astfel de servicii.

Firma Shelter Security ar fi înregistrat în contabilitatea societăţii, în perioada 2009-2012, achiziţii fictive de servicii de securitate şi pază în valoare de 103 milioane de lei, la care se adaugă TVA de 22,4 milioane de lei. În acest fel ar fi fost produs un prejudiciu bugetului de stat de 42,5 milioane de lei.

Poliţiştii şi procurorii au făcut luni zece percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la sediile unor firme de pază, precum şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală, prejudiciul în acest caz fiind de aproximativ 10 milioane de euro, prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziţii fictive de servicii.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii prestatoare de servicii de securitate şi pază ar fi creat un circuit infracţional format din zece societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive în perioada 2009-2012, în valoare de aproximativ 25.000.000 de euro”, potrivit Poliţiei Române.

Surse judiciare au precizat că au fost făcute percheziţii la firma Shelter Security, dar şi la locuinţele unor prieteni şi angajaţi ai afaceristului Alin Ionescu, soţul cântăreţei Cristina Spătar.

Confom surselor citate, acesta şi-ar fi convins mai mulţi angajaţi şi prieteni să înfiinţeze firme pe numele lor, după care între Shelter Security şi aceste societăţi, care în realitate ar fi fost controlate tot de Ionescu, ar fi avut loc mai multe tranzacţii fictive de prestări servicii.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti vor audia 12 persoane, printre care şi Alin Ionescu, au precizat sursele citate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite