Percheziţii la firma Siveco, într-un caz de evaziune fiscală. Irina Socol, preşedinte şi acţionar al companiei, a fost reţinută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare companie de programe informatice din România este implicată într-un caz de evaziune fiscală. Siveco ar fi făcut afaceri fictive cu peste 50 de firme-fantomă, susţin procurorii. Marţi dimineaţă, Irina Socol, preşedinte şi acţionar al SIVECO România, a fost reţinută de procurori, alături de o altă persoană.

UPDATE Irina Socol, preşedinte şi acţionar al SIVECO România, a fost reţinută de procurori, marţi dimineaţă, alături de o altă persoană, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, în care cu o zi în urmă au fost făcute percheziţii.

Irina Socol, preşedinte şi acţionar al SIVECO România, pe numele căreia fusese emis mandat de aducere, a fost reţinută, marţi dimineaţă, după ce a fost audiată timp de mai multe ore.

Procurorii au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele Irinei Socol, dar şi pe numele unei alte persoane vizate în acest dosar.

Cele două persoane reţinute urmează să fie duse la instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

image

Foto dreapta: Irina Socol, preşedinte şi acţionar al SIVECO România SURSĂ Adevărul

UPDATE Suspecţii din dosarul de evaziune în care s-au făcut, luni, percheziţii la mai multe firme, inclusiv la SIVECO, vor fi cercetaţi în libertate, după ce, la audieri, majoritatea lor şi-au recunoscut faptele, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

În cazul unuia dintre suspecţi a fost dispusă cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.

În acelaşi dosar ar urma să fie audiată, luni seară, Irina Socol, preşedinte şi acţionar la SIVECO România, pe numele căruia a fost emis un mandat de aducere, conform aceloraşi surse.

Compania Siveco, una dintre cele mai mari firme în domeniul comercializării de programe informatice, se află în centrul unei anchete declanşate de procurori. Mai multe percheziţii au avut loc în cursul zilei de luni la mai multe firme din Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov, procurorii urmărind un prejudiciu de mai multe milioane de euro, compania Siveco aflându-se în prim-plan.

„În scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române, care nu a nominalizat însă compania.

Firma Siveco, la solicitarea „Adevărul“, a confirmat ancheta declanşată şi percheziţiile. „În cursul acestei dimineţi, am fost solicitaţi să furnizăm informaţii în cadrul unor cercetări efectuate de către autorităţi. Nu am fost înştiinţaţi că exista angajaţi Siveco puşi sub urmărire penală. Activitatea financiară şi comercială a companiei se bazează, de mai bine de 22 de ani, pe respectarea tuturor prevederilor legale, naţionale şi internaţionale. Sprijinim cu maximă disponibilitate eforturile autorităţilor. Manifestăm, totodată, transparenţă în punerea la dispoziţia opiniei publice a informaţiilor referitoare la desfăşurarea cercetărilor făcute de autorităţi, pe măsură ce le vom obţine”, ne-au răspuns cei de la Siveco România.

Computere şi documente ridicate de procurori

Anchetatorii au ridicat mai multe computere şi bibliorafturi cu documente de la Siveco şi de la celelalte firmele percheziţionate luni, iar la momentul difuzării acestei ştiri procurorii verifică actele ridicate. După audieri, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti vor decide dacă vor lua măsura reţinerii împotriva suspecţilor conduşi la sediul Parchetului.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că a fost chemată la audieri şi Irina Socol, preşedinte şi acţionar la Siveco România. Irina Socol nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Din primele cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro. În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă“, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.

Compania este abonată la banii publici

Compania Siveco a obţinut în ultimii ani o serie de contracte importante cu statul, la capitolul informatizare. Ultima licitaţie la care au fost desemnaţi principali câştigători, alături de editura Litera, vizează noile manuale şcolare, inclusiv în format digital, organizată de Ministerul Educaţiei. Aceştia ar urma să livreze în acest an şcolar manualele digitale pentru română şi matematică, de la clasele I şi a II-a.

Însă licitaţia nu a fost lipsită de controverse: editurile care au pierdut au sesizat inclusiv DNA, pe lângă alte instituţii ale statului, acuzând criterii preferenţiale în atribuirea contractelor, care din această cauză nu au fost încă semnate. În afară de această licitaţie, compania Siveco a câştigat şi contractele prin care a pus bazele sistemelor informatice atât din educaţie – Sistemul Educaţional Informatizat (SEI), cât şi din sănătate – Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).

De asemenea, Siveco a câştigat în 2009 licitaţia organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru extinderea sistemului informatic. De serviciile companiei au beneficiat pe rând şi alte ministere, precum Ministerul Finanţelor, al Comunicaţiilor, al Apărării Naţionale, Ministerul Muncii sau Ministerul Justiţiei. Managerul Siveco, Irina Socol (foto) declara în 2011 că 30-40% din afacerile companiei reprezintă contracte cu statul român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite