Pedeapsa de 20 de ani de închisoare primită de interlopul Ioan Clămparu, redusă cu un an de instanţa supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedeapsa de 20 de ani primită în Spania de interlopul Ioan Clămparu pentru proxenetism a fost redusă cu un an şi aproximativ 20 de zile de instanţa supremă pentru perioadele petrecute în detenţie în străinătate.

În 10 decembrie 2015, Curtea de Apel Bacău a respins contestaţia la executare formulate de Ioan Clămparu în cazul condamnării la 20 de ani de închisoare dispuse în 2012 de o instanţă din Madrid.

Decizia a fost contestată de Ioan Clămparu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a luat vineri în discuţie solicitarea acestuia şi i-a redus din pedeapsă.

Clămparu mai are o pedeapsă de 13 ani de închisoare, dispusă în 2011, de instanţa supremă.

El a declarat, vineri, în faţa judecătorului de la instanţa supremă, că este singura persoană, din grupul infracţional pe care l-a condus, condamnată şi în ţară şi în Spania pentru aceleaşi fapte.

“Am fost arestat în februarie 2000, în acelaşi dosar. Am stat în control judiciar patru ani. În 2011 am fost arestat pe 22 septembrie, m-am predat. În 2012 în februarie am fost ‎condamnat. Am fost singura persoană condamnată şi acolo şi aici, ceilalţi, doar în ţara de origine. Recunosc că am greşit, regret enorm!”. Toată gaşca asta din care am ajuns să fac parte, v-am spus, îmi pare rău, transformându-se în grup, am fost condamnat doar eu. Ceilalti au avut 6 - 7 ani şi sunt liberi acum. (...) Ce mi s-a spus cu avortul şi cu toate alea, eu sunt lider, nu le-am făcut eu. Am doi copii, mă doare enorm ce s-a înâmplat, Am 47 de ani, sunt bolnav!”, a spus Clămparu.

Ioan Clămparu, considerat a fi unul din cei mai periculoşi lideri interlopi, a fost extrădat în România, pe 17 aprilie 2015, de autorităţile spaniole, după condamnarea definitivă, în Spania, la 20 de ani de închisoare, urmând să execute şi pedeapsa de 13 ani de închisoare dispusă în 2011, de instanţa supremă.

Clămparu a fost condamnat, în Spania, în februarie 2012, la 30 de ani de închisoare pentru proxenetism - pedeapsa maximă solicitată de procurori - de o instanţă din Madrid, însă acesta a atacat decizia şi a obţinut o pedeapsă de 20 de ani.

În februarie 2011, Ioan Clămparu a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în lipsă, la 13 ani de detenţie, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi întreruperea cursului sarcinii.

În septembrie 2011, Ioan Clămparu a fost prins în Spania, în condiţiile în care era căutat de autorităţile judiciare române de opt ani.

Grupul condus de Ioan Clămparu a strâns, din activităţi de crimă organizată, sume totalizând milioane de dolari, bani folosiţi şi pentru a determina stoparea anchetei declanşate împotriva reţelei de crimă organizată coordonată de el, se arăta în rechizitoriul DIICOT.

La începutul lunii iulie 2011, peste100 de persoane au fost arestate în cadrul unei operaţiuni globale de amploare a Interpol, supranumită Infra-Red, ce îi vizează pe unii din cei mai periculoşi fugari ai lumii, pe lista de căutări fiind şi românul Ioan Clămparu, suspectat de trafic de persoane. Anchetatorii au vizat 29 de ţări şi 450 de persoane suspectate de infracţiuni precum crime, pedofilie sau trafic de droguri.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite